CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét Csepelen (2021. március 15-től március 21-ig)

2021. március 21. 00:02 - csú

csepel_muvek-3.PNGÖtven éve ilyen volt a gyári panoráma. Ma szívszorítóak a kilátások. Az itt működő csepeli vállalkozások napjainkban is több milliárdnyi iparűzési- és építményadót fizetnek be az államnak, illetve az önkormányzatoknak, miközben az elmúlt évtizedben a 21. kerület fideszes önkormányzati vezetése gyakorlatilag semmit sem tett a 200 hektáros terület egészének reorganizációja érdekében. 

Csepelen az „újraindítjuk a gazdaságot” jelszó keretében nem tud semmit tenni a kerületi fideszes vezetés. Alkalmatlan rá. Márpedig a csepeli gazdaság veszélyhelyzet utáni újraindítása, a volt Csepel Művek területének felélesztése ma is a kerület alapvető érdeke

A hét a jubileumok és a sajátságos, mondhatnánk szokatlan megemlékezések jegyében telt Csepelen:

Kedden ünnepelte 100. születésnapját a

Magyar Birkózó Szövetség, s az ünnep alkalmából Németh Szilárd, napirend után, felszólalhatott a parlamentben és saját „birodalmában”, a KIMBÁ-ban fotózkodott a Nenad Laloviccsal, a UWW (a nemzetközi szövetség) elnökével, illetve régi barátjával Schmitt Pállal. Mindezt természetesen megosztotta fb-oldalán is. Parlamenti hozzászólásában röviden megemlítette, hogy a jövő sikereinek zálogaként „...hoztuk létre... a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát, ahol a bajnokok páholyában egy kényelmes szék már nagyon várja a leendő, 20. olimpiai aranyunk birtokosát.” Arról nem szólt, hogy milyen botrányos körülmények között hozta össze az saját alapítványát, mint ahogy arról sem, hogy a KIMBA  fejlesztése kapcsán milyen elvtelen vitába keveredett régi párttársával Borbély Lénárd polgármesterrel és a csepeli képviselő testülettel. Megnyugodhatunk azonban, hiszen a jövő sikereinek zálogaként létrehozott akadémia „lesz a világ legeredményesebb sportági akadémiája”. 

https://www.nemzetisport.hu/utanpotlassport/birkozas-a-kimba-lehet-a-vilag-legeredmenyesebb-akademiaja-2784521 

Igaz, a csütörtöktől kezdődött olimpiai kvalifikáción az eddigi öt indulónk közül senki sem szerzett kvótát. https://magyarnemzet.hu/sport/kvalifikacio-remalom-a-bok-csarnokban-otbol-semmi-az-olimpiai-kvalifikacioban-9533072/  Lehet, hogy az a kényelmes szék még sokáig fogja várni a 20. olimpiai arany birtokosát?

Németh beszédében viszont megemlítette, hogy a KIMBA „Egy szőnyegen, egy nyelven együtt a magyar birkózásért!” programja keretében sportkomplexumot építenek a szerbiai Magyarkanizsán, a magyar állam 2,9 millió eurós (!) támogatásából. https://pannonrtv.com/rovatok/sport/tervezett-utemben-halad-vajdasagi-birkozoakademia-epitese-magyarkanizsan-0 . Hiába, vírus ide, vírus oda, sportra, stadionra mindig van pénz! Sőt! Az előbbiekben idézett lózungon kívül a határon kívüli magyar szavazatokra is szükség van. A csepeli birkózók pedig, akik a magyar birkózó bajnokságok történetében a legtöbb bajnoki címet (2020. október 9-ig összesen 192-t) szerezték, be sem mehetnek Németh hollandi úti birkózócsarnokába, amelyre eredetileg Csepeli Birkózó Club birkózó csarnokaként kértek és kaptak anyagi és egyéb támogatást a kerületi önkormányzat képviselő-testületétől.  https://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2015/0430/115_et_Jav_Bp-Hollandi_ut-Csepeli_Boirkozo_Club_csarnok.03.pdf 

 ----------

Lassan szétporlad a Csepel Művek területe címmel, szerdán jelent meg hosszabb írás a növekedés.hu-n 

https://novekedes.hu/elemzesek/lassan-szetporlad-a-csepel-muvek-terulete

A korábban több tízezer főt foglalkoztató csepeli gyártelep múltját és jelenét felmutató, Bárány Tibornak, a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesülete vezetőségi tagja közreműködésével készült, írásból idézünk: 

„...napjainkban már nyoma sincs az egykor virágzó, élettel teli ipartelepnek. A külső megjelenés, tőkevonzó képességet és működőképességet leginkább a területén található leromlott úthálózat tovább nehezíti.” 

Mindez azért is kiemelendő, mert az itt működő vállalkozások ma is több milliárdnyi iparűzési- és építményadót fizetnek be az államnak, illetve az önkormányzatoknak, miközben az elmúlt években a fideszes önkormányzati vezetés gyakorlatilag semmit sem tett a 200 hektáros terület egészének reorganizációja érdekében. Németh 2010-es megválasztását követően kioktatta a Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesületének képviselőit. Borbély Lénárd 2019-ben(!), polgármesteri kampányában megígérte, hogy „A volt Csepel Művek területén működő cégekkel és új partnerekkel közösen felgyorsítjuk a gyárterület fejlesztését.” Az ígéret ígéret maradt, s még arra sem futotta, hogy 10 év alatt megoldásokat találjanak, a kormányzattal közösen, a környezetvédelmi, talajszennyezettségi tennivalók pénzügyi hátterének megteremtéséhez, vagy például a fejlesztéshez alapvetően szükséges gyári úthálózat felújításában, fejlesztésében megegyezzenek a gyári tulajdonosokkal. Csepelen az „újraindítjuk a gazdaságot” jelszó keretében nem tud semmit tenni a kerületi fideszes vezetés. Alkalmatlan rá. Márpedig a csepeli gazdaság veszélyhelyzet utáni újraindítása, a volt Csepel Művek területének felélesztése ma is a kerület alapvető érdeke.

----------

Valószínűleg a csepeli HÉV vonatok fejlesztését is érinti a kormány – a Direkt36 által megszerzett és március 18-án nyilvánosságra hozott –, döntése.   https://444.hu/2021/03/18/lemaradtak-a-200-milliardos-hev-tenderrol-az-oroszok-de-most-uj-eselyt-kapnak „Visszavonta és újraindítja a magyar kormány a tavaly ősszel megkezdett több mint 200 milliárd forint értékű HÉV-járműbeszerzést.” A döntéssel az orosz Transmashholding cégcsoport is újra versenybe kerülhet, bár az eredeti feltételeknek nem felelt meg, ezért nem is indulhatott a tenderen. Az újraindítás azt jelenti, hogy az elöregedett csepeli HÉV szerelvények cseréje jelentősen csúszik, s emiatt késhet a HÉV Kálvin térig való bevezetése is. 

https://www.origo.hu/gazdasag/20190926-felujitjak-meghosszabbitjak-csepel-hev.html  

Jó másfél éve, pontosabban néhány nappal az önkormányzati választások előtt, még arról tájékoztatták a budapesti és a csepeli közvéleményt, hogy „két-három éven belül felújított nyomvonalon és új szerelvényekkel utazhatnak majd a csepeli HÉV-vel közlekedők.” Szeneczey Balázs akkori városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes és Borbély Lénárd csepeli polgármester közös sajtótájékoztatóján az utóbbi ehhez még hozzátette: „2021 végére már az új szerelvény prototípusa közlekedhet majd a vonalon.” Nem így lett! Talán most. Reméljük megfelelő pályázatot fog tudni benyújtani az orosz cég, s nyerése érdekében nem kell a magyar kormánynak ismételten megsemmisíteni a tender eredményét. Egyszer talán le is gyártják valahol a korszerű HÉV szerelvényeket, s a csepelieknek is jut belőlük néhány? 

Utóirat:   az orosz Transmashholding magyar leányvállalata…..meglehetősen jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik. A Transmashholding Hungary Kft.-ben közel két éve résztulajdonos Szalay-Bobrovniczky Kristóf korábbi londoni magyar nagykövet, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, Habony Árpád korábbi üzlettársa.”  

----------

Koszorúzás március 15-én címmel adott hírt a csepel.hu az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójára való önkormányzati megemlékezésről. Mivel közpénzből fenntartott önkormányzati médiáról van szó, elvártuk volna, hogy a honlap szerkesztői utánajárnak hogyan köszöntötték a kerületi civil szervezetek és ellenzéki pártok március 15-ét. Nem tették meg, igaz, eddig sem volt szokásuk a civil és  ellenzéki programokról való bármilyen tájékoztatás, bár lejáratásukban élen járnak. Természetesen a helyi ellenzék is megemlékezett a nemzeti ünnepről, a pártok külön-külön koszorúztak, majd közös videót adtak ki Szabó Szabolccsal, Csepel országgyűlés képviselőjével együtt, amelyben a képviselőik szóltak a számukra fontos 48-as hősökről. A videó a pártok facebook oldalán megtekinthető.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7316471526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása