CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hátat fordítottak a demokráciának Csepelen (is)

2021. március 30. 00:02 - csú

tavarisi_konyec_nemeth_szilarddal.jpgA 2010-es fideszes hatalomszerzés rendszerszinten változtatta meg az 1989-ben létrehozott köztársaságot, és az épülő demokratikus rendszert. Ez a változás az országos politikában a Sorosozással, Brüsszelezéssel, diktatórikus elemekkel, strómanokkal, vezéri kultusszal telített. A helyi (kiskirályi) viszonyokban pedig a csepeli példa a legszélsőségesebbek egyike. – Így kezdi Kiürült rendszer című publicisztikáját Horváth Gyula, csepeli DK-s politikus. A közösségi oldalán közölt írását így folytatja:

Csepelen az ország egyik legdurvább demokrácia felszámolási folyamata indult el 2010-ben. Ez nem csak a politikai berendezkedésre, hanem a politikához a rendszerváltás óta köthető személyekre, azok hozzátartozóira is kiterjedt. Létrehozója, és legdurvább képviselője, az egyéniségében is agresszív, könyörtelen és egoista Németh Szilárd volt. Ő, - és akkor még hű fegyverhordozói - csináltak a helyi demokrácia egyre jobban és kiterjedtebben működő társadalmi rendszeréből, egyszemélyi, tekintélyelvű diktatúrát. Ők tették a politikájuk részévé a leszámolást.

Ez a testületen belül a büntetéseket, elvonásokat, az információkból való kizárásokat, lejáratásokat jelentette. Testületen kívül pedig a rendőrségi, ügyészségi és a bírósági eljárások kezdeményezésében öltött testet. Politikai ellenfeleiket feljelentésekkel, magánvádakkal, bírósági ítélettel, börtönbe zárás fenyegetésével akarták kirekeszteni a helyi politikából. Ezzel, a másként gondolkodás lehetőségét kívánták Csepelen lefejezni. Azt remélték, hogy

az egyének egymás utáni kikapcsolásával elérik, hogy a politikai palettán rajtuk kívül nem marad senki, és így beágyazottságukat akár örökössé is tehetik. Ez a módszer a Fidesztől független állampolgárok számára csak egy új, informális rendszer létrehozásában kínált megoldási lehetőséget.

A megsemmisíteni szándékozott ellenzékiek, felismerve a némethi gőzhenger nyomulását, előbb határozottan szembeszálltak vele, majd később, - mikor látták, hogy az alkotmányos, jogi rendszerelemeket mind kiszerelték - kitértek előle! A Fidesz egyszemélyi, tekintélyelvű irányítás alá vonó új módszerét azzal „cselezték” ki, hogy mellőzték a politizálás képviselő-testületi formális módszerét, és helyette - azon kívül, és attól függetlenül – informális oldalon szervezkedtek. Helyi kiadványok, független orgánumok, és közösségi oldalak, alternatív rendezvények által nyújtott lehetőségek keretében kezdtek a választópolgárokkal párbeszédet. Megteremtették, - a politizálás hiteles és valós ügyeinek színterévé emelték - az informális képviseleti politizálás módszerét. Így alakult ki Csepelen is az új módon politizáló választott réteg, és egy olyan társaság is, amelyek nem csak választottakból áll, hanem a helyi politika alakításában tevékenyen részt venni akarókból rakódott össze. (független civilek, újság szerkesztők, pedagógusok vállalkozók, dolgozók és aktivisták)

Ők nem a választásokkal, hanem a valós ügyekre való koncentrálással fogadtatták el magukat. Nem a Fidesznek, hanem a csepeli lakosoknak az érdekképviseletével váltak hitelessé, és elfogadottá. Az elmúlt évtizedben sokkal hitelesebbek lettek, mint a vezető személyekkel ripacskodó, luxusautókban pöffeszkedő magamutogatók. Azok, akik jól belátható önös érdekből a valós vagyonukat eltagadó, az ellenzéket kizárólag ócsároló, lejárató, hazug, önkormányzati  propaganda-brigád normáit választották.

Az így kialakult helyzet, természetesen tovább csökkentette a formális politizálás tekintélyét, és a választott politikusok hitelességét Csepelen is. A testületi tevékenység lenullázását a némethi rendszer azzal teremtette meg, hogy választott fideszes tagjai az ülést csupán színjátékká degradálták. Soha nem szóltak, soha nem vitáztak, csak szavaztak a vezér elvárása, igénye szerint, - mint a gép. A függetleneket, ellenzékieket, civileket eltávolították, és a külsős bizottsági helyekre is csak, a Fideszhez hű, Fidesz-t szolgálók, (vagy árulók) embereit ültették.

Ezzel éppen azt a sokszínűséget üresítették ki, ami a helyi politizálás hitelességének, és emberhez kötődésének az alapját adták. A társadalmi időspirálban létrehozták a szavaikban úgy utált kommunizmus (1950) tanácsi rendszerének reinkarnációját, amit a látszat kedvéért nacionalizmussal, idegengyűlölettel, és a szolgálójukká tett katolikus ideológiával öntöttek le.

HORVÁTH GYULA

Forrás: Facebook

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6016436090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása