CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lehidaltunk! A kerületvezetők gyávasága megdöbbentő Csepelen - Egy hét (április 12-től 18-ig)

2021. április 18. 00:02 - csú

hev_ideiglenes_vegallomas_a_kvassay_hidnal_3.PNGCsak a csepeliek szívatása, az idegeik őrlése és a tartós ideiglenesség a biztos. A többi bizonytalan és nagyon kínos: kínai beruházás, stadion és Galvani híd balhéval; ködbe vesző ígéretek HÉV-felújításról, új kocsikról, parkerdőről, álom az 5-ös metróról. Hogy a megvalósításig mi lesz? Átszállás, esőben, hóban, fagyban, forróságban, a Kvassay hídtól a Boráros térig, a Kálvin térig és tovább….

Szerdán tájékoztatta a csepelieket a kerület főépítésze: módosítják Csepel Építési Szabályzatát a tervezett Galvani híd miatt. 

https://csepel.hu/hireink/kozelet/item/13337-a-csepeli-epitesi-szabalyzat-modositasanak-partnersegi-egyezteteserol  

A pontos szövegben „partnerségi egyeztetésről”, „új Duna-híd” - ról, „véleményezési dokumentációról” is szó van, a lényeg, ha nehezen is de kibogozható: a polgármester tavaly decemberi határozata (96/2020. (XII.18.)sz. alapján elindult a kormány 1963/2018. (XII.17.) sz. határozatában elfogadottak szerinti „új Duna híd megvalósítása érdekében”, a kerületi építési szabályzat módosítása. A közzétett dokumentum a csepeli főépítész 97 oldalas javaslata a CSÉSZ módosítására. Szakember legyen a talpán, aki egyrészt megtalálja a honlapon magát a javaslatot, másrészt el tud igazodni a számok, ábrák, egyenletek és bonyolult szövegek útvesztőjében. A tájékoztatóból nem derült ki, mikor tárgyalja vagy tárgyalja-e egyáltalán a csepeli képviselő-testület a beérkező javaslatokkal együtt a módosítást. Az viszont egyértelmű, hogy a polgármestert nem érdekelték a Galvani híd körüli szakmai,,politikai, kerületi és budapesti szintű viták: a főépítészi javaslat 90-92. oldalán olvasható rendelettervezet simán tudomásul vesz minden kormányjavaslatot. A partnerség számára csak azt jelenti, hogy a Galvani hídi beruházás egyik érintettjeként – minden belső és külső ellenvéleményt figyelmen kívül hagyva – , támogassa a kormány szándékait. Igaz, az

elmúlt egy év témával kapcsolatos vitájában sem támogatta a csepeli képviselő-testület által korábban jóváhagyott, a kerületi érdekeket jobban figyelembe vevő Albertfalvai híd megépítésének tervét, amely már 1949-ben szerepelt a főváros és a kerület építési, fejlesztési terveiben.

………. 

Komoly vita bontakozott ki a héten a főváros és a kormány illetékesei között a Budapestre terezett kínai egyetem miatt. 

https://nyugatifeny.hu/2021/01/01/kinai-egyetem-koltozik-magyarorszagra-megdobjak-oket-egy-800-millios-ingatlannal 

Annak ellenére, hogy az egyetem építésének következményei érinthetik Csepelt is, Borbély Lénárd polgármester – szokásához híven – meg sem szólal a témában. Ami azért is érdekes, mert például Fürjes Balázs államtitkár napokban közzétett véleménye szerint a kínai egyetem lehetséges helyszínei között Csepel északi területe is szerepel: „a csepeli gerincúttal szomszédos terület és a térség Soroksári út melletti pufferzónája jelentik azt a tartalékot, ahova elhelyezhető a Fudan Egyetem campusa, érintetlenül hagyva a tervezett Diákváros (kollégiumok) teljes területét” Lásd: https://168.hu/itthon/furjes-balazs-diakvaros-marpedig-lesz-202891 vagy a Népszava 04.16-án megjelent „Kínai egyetem: magyarázkodás” című írását.

Bár még nincs végleges döntés az ügyben, célszerű lenne, ha a csepeli polgármester a csepeliek, a helyi szakmai és civil szervezetek, illetve kerületi pártok és a képviselő-testület egészének  véleménye birtokában végre egyszer a többségi csepeli érdekeket képviselné a kínai egyetem elhelyezésével kapcsolatosan folytatódó vitában. 

……….

Szerinted biztonságos április 19-én újra kinyitni az iskolákat, óvodákat? - kérdezi a 21.kerület.ittlakunk.hu az olvasóktól. A szombat délelőtti állás szerint 1681 szavazatból 81 % a NEM szavazatok száma!  Azért ez elgondolkodtató! Csak az a baj, hogy azok nem veszik komolyan az emberek többségi véleményét, akik a nyitással kapcsolatos döntést hozták. Ők – minden alap nélkül –, a kormány által összeállított és február 17-én online elindított „Konzultáció az újranyitásról” c. közvélemény kutatásra hivatkoznak. Abban azonban szó sem volt az iskolák óvodák nyitásáról, amelyek a konzultáció elindításakor még nem is voltak zárva. Pénteken reggel a kormányfő, magyarázatként, már nem is a konzultációra, hanem egy nem létező WHO protokollra hivatkozott.

https://nepszava.hu/3116707_orban-egy-nem-letezo-protokollra-hivatkozott-az-iskolanyitas-kapcsan  

Így az sem számított, hogy csütörtökön a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöksége közben nyílt levélben kérte a nyitás elhalasztását, vagy amit egy csepeli civil blog, (csepeli vagyok), közölt: kimutatás a nemzetközi halálozási statisztika április 14-i állásáról . Az oldalon ellenőrizhető adatok szerint 15 ország összesített adataiból kiderül: Magyarországon aznap összesen 256-an haltak meg koronavírus miatt, míg a többi 14 országban összesen 247-en vesztették életüket vírusfertőzés következtében. https://www.facebook.com/groups/csepelivagyok  

Mindeközben a csepeli önkormányzat hallgat, például nem közölt semmit a kerületi iskolák, illetve a csepeli szülők óvoda- és iskolanyitást fogadó álláspontjáról, arról, hogy végül hány óvoda, iskola fog április 19-én valóban „kinyitni”. 

……….

Csütörtökön tette közzé a csepel.hu, hogy „óvodapedagógusok és a közterületeken dolgozók kapják a politikusok pluszpénzét”. A cím kemény csúsztatás, mondhatni hazugság! A politikusok törvényben, illetve helyi SZMSZ-ben rögzített havi tiszteletdíjáról van szó, nem plusz juttatásról. Egyébiránt kicsit elkésett a tájékoztatással a honlap szerkesztője, bár a polgármester csak pár perccel a csepel.hu előtt közölte fb oldalán a döntését. Borbély Lénárd ugyanis március 23-án tájékoztatta döntéséről a testület frakcióvezetőit. A tájékoztatás még aznap kiszivárgott, így értesültünk a frakcióvezetőin elhangzottakról és március 28-án egyik írásunk foglalkozott is témával. 

https://csepeliek.blog.hu/2021/03/28/veszelyhelyzetben_egy_het_csepelen_2021_marcius_22-tol_marcius_28-ig#more16481998 Kimaradt a tájékoztatásból: a polgármester nem csökkentette saját és alpolgármesterei jövedelmét. A teljes körű tájékoztatás  érdekében megismételjük a fent jelzett írásunkban a témával kapcsolatosan olvasható egyik megjegyzést:

„...ha kevesebbet fordítana az önkormányzat pl. sportra, sporttal kapcsolatos fejlesztésekre, vagy ha nem önkormányzati pénzből tartanának fenn sportegyesületet, biztos nem kellett volna csökkenteni az óvodapedagógusi pótlékot. Mindehhez hozzátesszük, nem turkálva mások zsebeiben, hogy az önkormányzat négy vezető tisztségviselője évente ~ 50 millió bérrel+járulékokkal+havi költségtérítéssel+személy használatú gépkocsival+benzinköltséggel+a személygépkocsi egyéb fenntartási költségeivel, összesen ~ 56 millióval terheli meg az önkormányzat éves költségvetését.” 

……….

Megkezdődött az 5-ös metró építése Budapesten – adta le a hírt a Pesti Hírlap csütörtökön. 

https://pestihirlap.hu/2021/04/15/furjes-megkezdtuk-az-5-os-metro-epiteset-budapesten/ 

A csepeli önkormányzati média eddig nem közölt semmit a beruházás megkezdéséről, pedig a csepeliek számára is fontos beruházás megkezdéséről van szó. A Budapesti Fejlesztési Központ közleményében Fürjes Balázs államtitkár azt állítja, hogy Az 5-ös metró megépítésével a csepeli és a ráckevei HÉV összefonódva, a Boráros tér érintésével a Kálvin térig jár majd, ami azt jelenti, hogy átszállás nélkül lehet a metróvonalakat elérni.” Az államtitkár egyetlen határidőt sem említett meg, így semmit nem tudni arról, mikorra tervezik az 5-ös metró üzembe helyezését. Az írás ezért inkább politikai célokat szolgálhat, amit a az államtitkár több, a távoli jövőben elkezdődő fejlesztésekre utaló, konkrétumok nélküli mondata is alátámaszt. (Meg kell építeni a Galvani- , Aquincumi hidakat, P+R és B+R parkolókat kell építeni stb.) Egyszer, majd valamikor, a közeli vagy távoli jövőben, még a csepeliek is megélik a nagyszerű, felemelő tervek, ígéretek megvalósulását. Hogy addig mi lesz? Átszállás, esőben, hóban, fagyban, forróságban, a Kvassay hídtól a Boráros térig és tovább….

Vox-anzágo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6416504666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása