CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szülők lázadása! - Mennyi az ellenanyag a csepeliekben? - Egy hét (2021. július 11-től 17-ig)

2021. július 18. 00:02 - csú

szechenyi_iskola_szulok_tiltakozasa_-2021-07.PNGA peticiok.com szerint a hét végéig Hegedűsné Fábián Ágnesnek a Kazinczy Ferenc Általános Iskola intézményvezetőjévé való kinevezését már 893-an, míg Varga Veronika kinevezését a Gróf Széchenyi István Általános Iskola élére 598-an támogatták.

Előző heti összeállításunkban már közöltük két csepeli pedagógus intézményvezetői pályázatának miniszteri elutasítása után elindult petíció állását. A héten Dukán András Ferenc, a Momentum csepeli önkormányzati képviselője is csatlakozott a tiltakozók sorába.  

………..

A hét első napján kiírták a közbeszerzést a „Csepelen tervezett új közpark területén kialakítandó vizes élőhely (úgynevezett wetland) és a kék-zöld infrastruktúrába integrált csapadékvíz gazdálkodás ellátásának tervezésére. 

https://infostart.hu/belfold/2021/07/13/ujabb-allomasahoz-erkezett-a-csepeli-kozpark-tervezese 

Függetlenül attól, hogy mikor valósul meg, Csepel számára is fontos beruházás újabb részének előkészítéséről van szó. Csak remélhető, hogy az önkormányzat vezetése mielőbb kikéri a témában a csepeli lakosság, a civil szervezetek, a kerületi politikai pártok, majd a képviselő-testület véleményét, bár az északi terület felső részére tervezett közpark egésze ügyében ezt nem tette meg. 

…………..

Szerdán a Csepeli Hírmondó, majd csütörtökön a polgármester is meghirdette a „Csepel Művek egykori munkatársainak” újabb találkozóját. Az elmúlt években már sikert aratott találkozóra szóló meghívót a Királyerdei Művelődési Ház tette közzé. Remélve, hogy ismét jól sikerül a program és sok gyári nyugdíjas vesz részt az eseményen, bízva abban, hogy nem zavarjuk meg a meghívottak várakozását, csak néhány gondolatot osztunk meg az olvasókkal:

> A „Csepel Művek” a kilencvenes években gyakorlatilag megszűnt, ma egy, a jogszabályoknak nem egészen megfelelő ipari park van a régi kerítés mögött, több száz önálló, címmel is rendelkező céggel, jóval kevesebb tulajdonossal. Az interneten található egy csepelmuvek.hu címet viselő portál, amely igyekszik bemutatni a „Csepel Művek” múltját és jelenét. Frissítése és folyamatos működtetése azonban további munkát igényelne. A volt „Csepel Művek” területén 1892-ben  létrejött gyárváros ipartörténeti és várostörténeti jelentőségű emlékének megőrzése feladata a 2002-ben létrejött Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesületének, erkölcsi kötelessége viszont kerületi önkormányzatnak, az egész kerületnek, amely a fejlődését nagyrészt a gyáróriásnak köszönheti.  

> A gyártelep területe, a tagadhatatlan pozitív változások ellenére, az eltelt 10 évben nem sokat változott, régi rossz állapotú utak, sok elhanyagolt gyárépület jellemzi ma is a ~ 200 hektáros ipartelepet. Mégis, ma is közel 10.000 embernek ad munkát, sok milliárd forint iparűzési- és építményadóval járul hozzá a kerület éves költségvetéséhez. Nem csak nyugdíjas találkozók megszervezésére van tehát szükség, hanem önkormányzati eszközökkel és lehetőségekkel ténylegesen is segíteni kell a terület, az ott működő vállalkozások fejlődését. Például be kellene tartani a Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesületével korábban kötött megállapodásokat, a kormányígéretekről nem is beszélve.

> A meghívó szerint a szervezők azok jelentkezését várják, „akik – 1985-tel bezárólag – hosszabb ideig a gyárban dolgoztak”. Mi lehet az oka a 85 után is ott dolgozó, majd onnan nyugdíjba vonuló, a gyárra, az ott töltött évtizedekre ma is büszke csepeliek távoltartásának? Nincs akkora helyiség vagy nem bírná el a költségvetés? A válasz önkormányzat vezetőire vár.  

……….

A 21.kerulet.ittlakunk.hu szerdán közölte a fővárosi ellenanyagszint-vizsgálat eredményét

https://21.kerulet.ittlakunk.hu/egeszseg/210714/koronavirus-ime-fovarosi-ellenanyagszint-vizsgalat-eredmenye, ami sem Borbély Lénárd saját fb oldalán, sem a csepel.hu-n nem jelent meg. A lényeg: „A fővárosi ingyenes antitestszint-vizsgálat első eredményei szerint a Sinopharm vakcinával oltott 60 év felettiek mintegy 24 százalékánál nem találtak elegendő, koronavírus ellen termelődő antitestet – írja a főpolgármesteri hivatal.”

Pénteken Orbán Viktor bejelentette, hogy most már lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét… 

https://444.hu/2021/07/16/orban-lehetove-tesszuk-a-harmadik-oltas-felvetelet 

Igaz, nem elsők leszünk ebben a „versenyben”, mert két közel-keleti állam már májusban bejelentette a harmadik oltás felvételének lehetőségét.

Szerintünk a harmadik oltás augusztus elsejétől való felvétele, a beoltottak számának növelése komoly nehézség lesz. Nem maradhat ki a feladatokból a kerületi önkormányzat sem, hiszen a közelgő negyedik hullám elleni felkészülés elengedhetetlen feltételéről van szó. Ez pedig valóban az egész kerület ügye. 

Ui. : Csepel egyébként nem kért a Fővárosi Önkormányzat által korábban felajánlott ingyenes antitestvizsgálatból. https://telex.hu/koronavirus/2021/07/02/karacsony-gergely-vakcina-antitest-teszt-budapest 

V.-a.

fotó: Dukán András Ferenc Facebook oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr10016630148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása