CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ki volt az Operaház Fantomjának csepeli szerelme?

2021. július 24. 00:02 - csú

maho_andrea_2006-_kekben_csu_operahaz_fantomjabol.pngMi lett vele? Mahó Andrea: Egy csepeli lány útja a Királyerdőtől  a külkereskedelmen át  a kimagasló színházi sikerekig és az anyaságig

Mit rejtegetnek a régi Csepel újságok példányai? A múltunk egy-egy darabját. - A most következő cikk - Az Operaház Fantomjának csepeli szerelme címmel - először az egykori  Csepel újság 2006-os nyári számában jelent meg

Mahó Andrea, az Operaház Fantomjának női főszereplője ma már olyan világhírű zeneszerző nagyra értékelését tudhatja magáénak, mint Sir Andrew Lloyd Webber, mégis ugyanaz a közvetlen és nyitott ember maradt, mint amikor kislányként a csepeli szavalóversenyek sikereit söpörte be magának.

A királyerdei lány a Vásárhelyi Pál Szakközépiskola elvégzése után a külkereskedelemtől a szinkronszínészet felé fordult.

– A hangomról az osztálytársaim azt tartották, hogy akár egy egérkének is kölcsönözhetném egy mesefilmben – mesélte Andrea, aki legjobb barátait ebben a középiskolában ismerte meg.

Az érettségi után egy szinkronszínészképzőbe vezetett az útja, ahol azt javasolták, hogy keressen fel egy énektanárt, akit a mai napig is szorgalmasan látogat.

Andrea – aki még most is rendszeresen kölcsönzi hangját különböző filmek szereplőinek, illetve több reklámban is feltűnik – a Gór Nagy Mária Színitanodában képezte tovább magát. Osztályfőnöke Zsurzs Kati volt, aki szemében „A Színésznő”.

Az iskola elvégzése után rövidesen a Győri Nemzeti Színház társulatának megbecsült tagjává vált. Az ekkor már három oktávot átfogó hangú koloratúrszoprán első musical szerepét a Nyomorultakban kapta, ahol

Cosettet énekelte.

– Innen indult el az énekes szerepek sora, hiszen a következő évadban a Budapesti Operettszínházban Mariát játszhattam a West Side Storyban, majd megkaptam a Mosoly országa, a Rómeó és Júlia, a Mária főhadnagy, a Szépség és a Szörnyeteg, valamint – Győrben – a Leányvásár és a Miss Saigon címszerepeit is.

Legizgalmasabb feladata – ami széles körben is ismertté tette – azonban csak ezután következett. Az Operaház Fantomjának női főszerepére mintegy száz jelölt közül választották ki.

– A bemutató estjén a szerző Sir Andrew Lloyd Webber jelenlétében debütálhattam, majd az a megtisztelés ért, hogy a magyar nyelven elkészült musical CD-jén is én énekelhettem Christine szerepét.

Andrea a Volt egyszer egy csapat Maryeként egy másik Webber-darabot is játszik a Madách Színházban, ahol arra is lehetősége nyílt, hogy a szerzővel együtt próbáljon.

Az előadások persze egy színházban se mennek mindig zökkenőmentesen, időnként mindenki téved, és felejt, hiszen a színészek is emberek (sokszor nem is akármilyenek!). Andrea nevetve mesélte, hogy az ilyen helyzetek észrevétlen megoldásához bizony nagyon sok rutin kell. Õ már szerencsére nem zökken ki a szerepéből sem a saját bakiján, sem pedig akkor, amikor egy partnerének nem jut eszébe a megfelelő részlet.

– Ilyenkor gyorsan rögtönzünk valami odaillő sort, és igyekszünk úgy csinálni, mintha mi sem történt volna. Előadások után pedig gyakran gratulálunk a bakizónak, és megdicsérjük azzal, hogy akár szerzőnek is felcsaphatna!

Az évadnak heteken belül vége, de Andrea utána sem pihen – ahogy mondja: az jó, ha elfoglalt! – egy tevékeny, fellépésekkel és a hozzájuk kapcsolódó utazásokkal teli nyár áll még előtte. Feltűnik majd különböző szabadtéri rendezvényeken, nemcsak nagyobb városokban, de kisebb falunapokon is az ország számos pontján.

Mahó Andrea – aki 2003- ban az Év Musical Énekese kategóriájában eMeRTon díjat kapott – most saját CD kiadására készül, amelyeken nem meglepő módon Webber-dalokat énekel majd.

Arra a kérdésünkre, hogy mit csinál szabadidejében, rögtön rávágta, hogy tanul. Hol művelődésszervezést a győri főiskolán, hol dalokat, hol angol nyelvet, hol meg, ami még adódik.

– Szeretem az olyan pihentető, kreatív hobbikat is, mint a gyöngyfűzés és az üvegfestés, mert ezek igazán kikapcsolnak. Szeretek kerékpározni, és gyakran járok moziba, színházba vagy éppen a Zeneakadémiára, hiszen a zenétől nem tudok elszakadni a magánéletemben sem.

Az utcán még most is csak ritkán ismerik fel, mivel a színpadon minden „nagy” rajta, a haja, a ruhája és a sminkje is, nem úgy, mint az utcán, ahol Andrea – a feltűnően csillogó szemeit leszámítva – inkább visszafogott. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a hétköznapokban zavartalanul beülhet akár egy cukrászdába is, hogy kiélje másik nagy szenvedélyét: a nassolást. Nyugodtan meg is teheti, hiszen az édességek egyáltalán nem hagynak nyomot alakján. És ki tudja? Talán egyszer éppen egy cukrászdában találja meg élete párját, aki egyelőre még várat magára. Ugyanis Andrea, akiért a színpadon már számos szerepben eljött a herceg, a magánéletben még nem botlott bele az igaziba. De majd eljön, ha itt lesz az ideje – ahogy mondja: bizakodó.

Antal V.

Fotó: CSEPEL újság

Forrás: CSEPEL újság 2006. június 30.

**************************************************************************************

Mi van, mi lett vele?

Részletek a Wikipédiából: "Mahó Andrea édesanyja varrónő, édesapja autószerelő. Egy nővére van. Nagyon szoros és jó kapcsolatot ápol a családjával. A nagy szerelem későn érkezett az életébe, de érdemes volt várnia, hisz egy csodálatos kislány született a kapcsolatból. 2020 januárjában jelentette be, hogy babát vár. 2020. április 10-én megszületett kislánya, Anna Róza. Élete főszerepét játssza, azzal. hogy anya lett. Elégedett, kiegyensúlyozott és boldog életet él."

“Nagy rajongója vagyok Andreának. Csodálatos volt Christine-ként az Operaház Fantomjában és ugyanúgy nagyszerű egy teljesen eltérő szerepben, Mary-ként a Volt egyszer egy csapatban. Ő egy kiemelkedő tehetség.”( Sir Andrew Lloyd Webber ) 2003-ban az Operettszínház bemutatta a Rómeó és Júlia sikerdarabot, melyben a második szereposztásban játszhatta el Júlia szerepét, majd ismét egy operettben, a Mária főhadnagyban kapott főszerepet. Ebben az időszakban kapta meg Győrött a Leányvásárban Lucy szerepét is.

Első szakmai elismerését 2003-ban kapta meg, Az év musical-énekese lett (eMeRTon-díj). 2005-ben újabb Webber-darab érkezett Magyarországra, Volt egyszer egy csapat címmel, ebben a darabban Mary szerepét játszhatta el. A bemutató után egy évvel a Madách Színház elkészítette a darab magyar CD-jét is, melyen ő is énekel. Az Operettszínházban is kapott egy új szerepet, a Szépség és a szörnyeteg című musicalben Belle-t játszhatta el. Győrben eljátszotta a Büszkeség és balítélet című darabban Jane szerepét, valamint a Chicagóban Roxie-t. 2008-ban megkapta a Madách Színházban játszott Anna Karenina című musicalopera Kitty szerepét, valamint ismét játszhatott a Győri Nemzeti Színházban, szerepelt az Isten pénze című darabban, és főszerepet játszott a Pinokkió című zenés előadásban is. 2008 őszén a Művészetek Palotájában Andrew Lloyd Webber 60. születésnapjának tiszteletére koncertet adott a Madách Színház, melyben Mahó Andrea is közreműködött. 2007-ben Artisjus zenei díjat kapott.

2016-2019 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakos hallgatója volt. 

Forrás: Wikipédia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5516636370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása