CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ha belezöldülnek, akkor is csak ígérgetnek és újra ígérgetnek a csepelieknek, most éppen egy zöldítést (Egy hét Csepelen 2021. szeptember 13-tól 19-ig)

2021. szeptember 19. 00:02 - csú

zoldpark_eszak-csepel_-2021-09-15_latvanyterv_vitezy.PNGA látványtervvel most beígért észszak-csepelihez képest a  budai városmajori park a fasorban sem lesz, persze az ígéret szerint. Mi csak egy kérdésre várunk választ: ígérgetés nélkül mikor kérték, kérik ki a csepeliek és a fővárosi lakosság véleményét a készülő tervekről? Szerintünk ez az egyik legfontosabb kérdés, hiszen a park - ha egyáltalán lesz belőle valami mint a csepeli HÉV megígért Kálvin téri állomásából - a következő 100-150 évben meghatározó része lesz Csepelnek és a főváros egészének...

Szerda óta, amióta a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója fb oldalán közzétette, tele van az internetes sajtó a csepeli zöldterületi fejlesztéssel, még a csepel.hu is közölte Három városmajornyi park épül Csepelen címmel. https://csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/13559-harom-varosmajornyi-park-epul-csepelen A terület nem a csepeli önkormányzat tulajdona, azonban a tulajdonosok évek óta azzal válaszoltak a terület elhanyagoltságára vonatkozó kritikákra, hogy ott majd zöld park lesz. Most is itt tartunk, ott majd valamikor zöld park lesz. Hogy mikor, az egyelőre továbbra sem derült ki a tervekből. A BFK oldalán (https://bfk.hu/fejlesztesek/csepeli-kozpark/) az olvasható, hogy 2021-ben kihirdetik a közbeszerzést. Vitézy Dávid vezérigazgató most közölte, hogy megkötötték a szerződést a tervező céggel. Facebook oldalán azt is megírta, hogy az előkészületek csaknem négy éve zajlanak, s tavaly „a fővárosi és kerületi önkormányzatok szakembereinek….bevonásával elkészült a mesterterv is. A tájékoztatók kapcsán felmerült kérdéseink:

> Részt vett-e a kerületi vezetés az előkészületekben, s mit képviselt?

> Hány milliárd forintba kerül majd a

tervezés, s mekkora beruházási költséggel számolnak a BFK vezetői?

> Mikorra várható a tervezés befejezése és mikor tervezik a beruházás megkezdését?

> Ki lesz a gazdája az új parknak, s mennyi fenntartási, működési költséggel kell majd kb. számolnia a fenntartónak?

> A tervezés során változtatható-e, a felmerülő javaslatok alapján, a „mestertervben” jóváhagyott park területi „szerkezete”?

> mikor kérték, kérik ki a csepeliek és a fővárosi lakosság véleményét a készülő tervekről?  -Szerintünk ez az egyik legfontosabb kérdés, hiszen a park a következő 100-150 évben meghatározó része lesz Csepelnek és a főváros egészének, s az érintettek, a használók, a kerületi és fővárosi lakosság véleményének kikérése nélkül elképzelhetetlen a beruházás megtervezése és kivitelezése. Ebben pedig a csepeli önkormányzatnak kiemelkedő, fontos feladatai lesznek. Illene már most hozzákezdeni. Annál is inkább, mert több kommentelő szerint a kínai egyetem tervei miatt gyorsult fel csak a tervezés előszítése (lásd a tervezett egyetemi területtel való összeköttetést biztosító gyalogos-kerékpáros híd terve), míg mások szerint ez is egy a realitások nélküli terveknek, ígéreteknek. 

……….

Több mint két és fél hónap után, szeptember 23-án újra ülést tart majd a csepeli önkormányzat képviselő-testülete, derült ki a csepel.hu pénteken közzétett oldaláról.

https://csepel.hu/onkormanyzat/testuleti-ulesek/testuleti-meghivok/item/13560-2021-09-23-testuleti-ules A meghívóban eddig 17 napirendi pont szerepel, többek között az idei költségvetési rendelet módosítása is.

Kíváncsian várjuk, hogy reagál-e a polgármester az idei, önkormányzatokat illető kormányzati elvonásokra, netán arra megszellőztetett tervre, hogy a jövő évi iparűzési adó felét ismét elvonnák az önkormányzatoktól. Azokra az eseményekre is illik majd kitérnie Borbély Lénárd polgármesternek, amelyek az elmúlt két és fél hónapban foglalkoztatták a csepeli közvéleményt: a Németh Szilárd alapítványa által megvett Csepel SC Alapítvány és az önkormányzat közötti botrányos ügyek, a Csepel-Soroksár közötti komp működési problémái, a csepeli közlekedési dugók alakulásának okai, a Jedlik Gimnázium egyre csúszó beruházásának helyzete, az Erdősor u. 45-47. sz alatti ingatlanra tervezett fejlesztés elmaradása stb. 

Blogunk figyelemmel kíséri a szeptemberi képviselő-testület további előkészületeit, illetve a testületi ülés előterjesztéseinek témáit.

……….

bolla_dezso_oklevel_-2021-09-15-cshve_zemann_istvan_foto.jpgDr. Bolla Dezsőnek, Csepel Díszpolgárának, a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület alapítójának és elnökének, a honismereti mozgalomban végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenységének elismeréseként, július 4-én, Honismereti Munkáért Emlékérmet adományozott a Honismereti Szövetség. A kitüntetést a szövetség vezetői szeptember 15-én adták át csepeli lakásán, dr. Bolla Dezsőnek. (A fotót Zémann István, a csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület titkára készítette.   Forrás: az egyesület honlapja.)

Szívből gratulálunk a Tanár Úrnak a nagyszerű elismeréshez és további erőt, egészséget kívánunk!

……….

Élénk visszhangja van a volt Csepeli Szikratávíró Emlékműve (Corvin csomópont) állapota miatt szeptember 15-én kirobbant vitának, amelyről a csepel.hu eddig egy sort sem közölt. Először az önkormányzat független képviselője tette szóvá saját fb oldalán az építmény körüli elfogadhatatlan állapotokat, majd a Csepeli vagyok fb-csoport oldalának olvasói csatlakoztak a képviselő javaslatához: a felelősök keresése helyett, időszerű lenne végre rendbe tenni az épületet, illetve környezetét. A megoldás az önkormányzat kezében van.

……….

Németh Szilárd, volt csepeli polgármester, aki kétszer is elbukott a parlamenti képviselő választáson, jelenleg a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, fb oldalának tanúsága szerint a héten Nagyszalontán járt. Hogy melyik minőségében azt nem közölte, az általa közzétett képek szerint koszorúzott (valószínűleg államtitkárként), a „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!” című fideszes „petíció”-t  íratta alá a nagyszalontai polgármesterrel és a püspök úrral, az ottani Fidesz-hívőkkel, csoportképet készíttetett »baráti körben« állva (fideszes alelnökként), este megkoszorúzta a Popieluszko emléktáblát. Mindezt minden valószínűség szerint közpénzből. Közpénzből politizál, terjeszti a Fidesz propagandát, s gyűjti, az ellenzéket támadó aláírásokat. Megengedheti, hiszen a kormány és a Fidesz-KDNP pártszövetség is ezt teszi. Érdekességként megnéztük az fb oldalán általa megosztott, youtube.com -tól átvett képhez írt kommenteket Az első oldalon lévő 51 hozzászóló véleménye olvasható, senki sem dicsérte, sőt…. 

Kíváncsian várjuk, mikor jelenti be, hogy ismét indul az országgyűlési képviselő választásokon a 

Budapest, 17-es számú (Csepel-Soroksár) országgyűlési egyéni választókerületben. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr816692750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása