CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Milyen szaga van az öndicséretnek a csepeli lakájmédiában?

2021. október 22. 00:02 - csú

erdosor_ut_45-47_2021-09-12_somodoczki_jozsef_felvetele.jpgRészlet a polgármesteri öndicséretből: "...a csillagtelepi városrehabilitációt is sikerrel befejezzük, ehhez azonban jelentős anyagi forrás hiányzik egyelőre.”  A valóság: megvolt a pénz. Akkor vajon mi az oka a pénzhiánynak, mi az oka, hogy a beruházás tervezett keretei között megjelölt, a képünkön már csak romjaiban látható Erdősor utca 45-47. alatti oktató és közösségi központnak tervezett ingatlanfejlesztés sem készült el, pedig annak idén már lejárt a határideje? 

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) október 20-án megjelent 20. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

A lap legújabb száma Borbély Lénárd készülő „dicsőségkönyve” oldalait hivatott bővíteni, annak ellenére, hogy állítólag az öndicséretnek szaga van. A polgármester eredményeinek felsorolása mellett most újabb, immár nagyon komoly ígéretet tett, hogy most már aztán tényleg, isten bizony „együtt győzzük le a nehézségeket”. Folytatódott a lap Karácsony Gergelyt lejárató sorozata, most a múltat képviselő Tarlós István volt főpolgármester eredményeinek felmagasztalásával párhuzamosan.

Változatlanul nem kaptunk hírt, híreket a csepelieket foglalkoztató eseményekről, kérdésekről pl. az önkormányzatokat sújtó jogi és pénzügyi kormányzati döntésekről, az elindított fejlesztések (pl. a Jedlik Gimnázium felújítása, Csillagtelep szociális célú rehabilitációja stb.) csúszásának okairól, a kerület valós járványügyi helyzetéről, az M0 ismételt lezárása miatti közlekedési feszültségekről. A csepeliek mindennapi gondjairól most sem írt a szerkesztőség.

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Borbély Lénárd: együtt győzzük le a nehézségeket

A lap megjelenése előtt egy héttel Borbély úr már megírta, saját fb oldalán, a tutit: „..Büszke vagyok arra, hogy a kormány támogatásával…, a megkezdett munkát folytatjuk, hogy Csepel méltán legyen büszke múltjára és az elért eredményekre!”

A kétoldalas interjú Borbély szövegének „kibontása”, az eredményekkel és néhány alákérdezéssel „megspékelve”. 

Megjegyzéseink, kérdéseink:

> „...együtt győzzük le a nehézségeket” – olvasható a címben. Kivel együtt? A 18 fős testületből csak két fő volt ellenzékinek adott pozíciókkal tudnak „kormányozni”, a 8 fős  ellenzékkel meg gyakorlatilag szóba sem állnak. A civilekkel? A sok száz alapítvány, egyesület közül azzal a néhánnyal, amelyek a Fidesz híveit tömörítik, illetve akikkel stratégiai megállapodásokat is tudnak kötni?

A cikkben is megemlített Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Egyesülettel, amely 2010 előtt a fideszesek irányításával és segítségével szervezett tüntetést a szocialista önkormányzat ellen, a Kis-Dunapart „beépítése” ellen, de amikor Németh Szilárd beépítette az ifjúsági tábor területére birkózóbirodalmát, hallgattak?! A csepeliekkel, akiknek időnként mondvacsinált kérdéseket tesznek fel, de a kerület egészét érintő kérdésekben (Gubacsi híd, HÉV ügye, gerincút folytatása, Jedlik Gimnázium felújítása stb) még közmeghallgatást sem vállaltak az elmúlt két évben? 

> A polgármester általa írt dicsőségkönyv elejére írta a napközis tábor újjáépítését, majd megjegyzi: „Erre különösen büszke vagyok.” Arra, amely a pályázat elnyerése után öt évvel, az egyre magasabb költségekkel, végül ~1,2 milliárd forintból valósult meg, amely, szerintünk, hosszú távon komoly működési, fenntartási költségeket igénylő létesítménye lesz az önkormányzatnak. Lásd még:

https://csepeliek.blog.hu/2021/04/13/ki_kaszalhat_nagyobbat_a_csepeli_napkozis_tabor_epitesen 

> „...az önkormányzat felelős gazdálkodásának hála...sikerült visszavásárolnunk.” Meg annak, hogy a kormány gyakorlatilag szanálta az önkormányzatokat, így a kerület is milliárdos támogatásokhoz jutott.

> „...Folytattuk az útépítéseket…” Kivéve a még 2010-ben megígért gerincút folytatását, amellyel jelentősen csökkenthették volna a városközponton átmenő forgalmat.

> „...átadtuk a csepeli kézilabdásoknak a Laurencz László Sportcsarnokot.” Amelynek finanszírozásáról a 2018. augusztus 21-én zárt ülés(!)keretei között döntött a képviselő-testület,

s amelyet a meglévő, TAO pénzből felújított, kézilabda-mérkőzésekre is alkalmas tornacsarnok mellé építettek, végül 870 millióért.

https://csepeliek.blog.hu/2018/09/25/kiszivargott_csepelrol_a_varosvezetok_titkositott_160_millios_penzkoltese 

> „...a csillagtelepi városrehabilitációt is sikerrel befejezzük, ehhez azonban jelentős anyagi forrás hiányzik egyelőre.” A csepel.hu 2019. március 4-én ezt írta:

„Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2016 augusztusában nyújtotta be Csillagtelep szociális célú rehabilitációja című projektötletét 1 699 755 944 Ft forrásigénnyel, amelyet a kiíró 2017 novemberében érdemesnek talált támogatásra a benne szereplő teljes műszaki és szociális tartalommal együtt…. A fejlesztések mindösszesen 1,7 milliárd Ft európai uniós támogatással valósulnak meg.” Tehát megvolt a pénz. Mi az oka a pénzhiánynak, mi az oka pl., hogy a beruházás tervezett keretei között megjelölt Erdősor u. 45-47. sz. alatti oktató és közösségi központnak tervezett ingatlanfejlesztés sem készült el, pedig annak idén már lejárt a határideje?   

> Borbély úr arra is büszke, hogy a kormány támogatásával „...csaknem négymilliárd forintot költöttünk a csepeli egészségügy fejlesztésére.” Azt miért nem említette meg, hogy az eltelt 10 évbe közel 400 milliót vontak ki az egészségügyi intézményrendszer önkormányzati támogatásából? 

> „...felújítjuk az egykori szülőotthon még rossz állapotban lévő épületrészeit.” Az előzőekben említett 4 milliárdban ez a feladat is szerepelt. Mikor kezdődik a lassan már másfél éve bejelentett beruházás? https://csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/12839-ujabb-egeszsegugyi-beruhazas-csepelen

> „Állandó vita tárgya, hogy az önkormányzatoknak miért kellett beszállni a járványellenes intézkedésekbe, és hogy ezek mennyire voltak hatékonyak. Ön mit gondol erről?” – kérdezi az újságíró a polgármestertől. Álkérdés, mert az önkormányzatok sosem vitatták, hogy segíteniük kell a járvány leküzdésében, s voltak akik sokkal többet tettek ennek érdekében Csepelnél. A válaszból meg hiányzik, hogy a kormány az elvonásokat ígéretei ellenére nem fizette vissza, de a fideszes önkormányzatokat, így a kerületi önkormányzatot is, milliárdokkal segítette meg. Politikamentesen.

> Vajon mi lesz a célja, a feladata az Új Jedlik Társadalmi Egyeztető Fórumnak, ki állítja össze tagjait? Az előző, Németh Szilárd által vezetett fórum véleményét a képviselő nem vette  figyelembe, most az új fórum vezetője fog véleményt kérni a fórum tagjaitól? A tervek állítólag már készen vannak, a kivitelezési szerződést már a polgármester is aláírta. Mit fog csinálni az új fórum? Vagy csak díszes pántlikának kell valakinek a kalapjára?

Az interjú egésze a polgármester öndicséretére, büszkeségének kifejezésére adott lehetőséget. Borbély úr élt is a lehetőséggel, s az fb oldala és a csepel.hu után e fórumon is közölte velünk: legyünk mi is büszkék eredményeire. Arról, hogy hogyan élnek a csepeliek, milyen gondokkal küszködnek, miért csúsznak a megígért beruházások stb, arról elfelejtett beszélni. Vajon miért?  

2) Már összemérhető Tarlós István és Karácsony Gergely munkája
A polgármester szűk körében dolgozó újságíró, TK, írásában, mint immár sokadszor, most is a volt főpolgármester dicsőítésére és Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester lejáratására „vállalkozott”. Két kérdésre azonban nem tért ki:

> Ha ennyire nagyszerű, sikeres főpolgármester volt Tarlós úr, akkor mi lehetett az oka, hogy 2019-ben, a kormány teljes támogatása mellett is elvesztette a választást, s Karácsony lett a főpolgármester? Uraim! Egyszer szembe kellene már nézni Tarlós munkásságának hiányosságaival is.

> Karácsony megválasztásakor Orbán Viktor azt ígérte, hogy továbbra is támogatja a Karácsony vezette főváros fejlesztését. Ezt követően jelentős lépéseket tett az önkormányzati rendszer jogainak csorbítása, az önkormányzatokhoz tartozó feladatok átcsoportosítása és anyagi ellehetetlenítése érdekében. Így a fővárostól közel 100 milliárdot vont el, s a megígért támogatásokat (lásd: Lánchíd felújítása) sem fizette ki, miközben a kerületi fideszes önkormányzatoknak milliárdos kárpótlási összegeket utalt át. Többek között ez a politikai diszkrimináció, a fideszesek főváros ellenessége volt az oka, hogy a Fidesz a fővárosban 2019-ben is elbukta a választást, s ez várható, mai ismereteink szerint, a jövő évi országgyűlési képviselő választásoknál is. Borbély és a helyi fideszesek vezette csepeli média sikerpropagandája ismét visszaüthet.

3) HÉV-fejlesztés: mi a lakossági felmérés eredménye?

Közel 1470 csepeli lakos töltötte ki a Budapest Fejlesztési Központ online kérdőívét, véleményezve ezzel a HÉV fejlesztés terveit. A tájékoztatót készítő újságíró – valószínűleg nem is kapott rá megbízást –, nem kérdezte meg az önkormányzat vezetését, szakembereit, mi az ő véleményük a BFK fejlesztési elképzeléseiről, arról, melyik változatot támogatják a továbbiakban, s mikor kezdődik a fejlesztés? Miért nem? Az újságíró arra sem kérdezett rá, hogy mikor közlekednek már a beígért, modern, alacsony feljáróval felszerelt HÉV vonatok. Miért nem? A buszpályaudvar áthelyezése témájában pedig félresikeredett a válaszok ismertetése, bár lehet, hogy a feltett kérdések sem voltak egyértelműek. A Szent Imre tér új funkciót firtató kérdésre ugyanis mindössze a világítási hálózat és a kamerarendszer kiépítése volt a válasz. Vagy talán sokan nem támogatják a buszpályaudvar áttelepítését? Mindenesetre célszerű lenne, ha az önkormányzat vezetése is mielőbb ismertetné terveit a kerületi közlekedési rendszer átszervezése kapcsán.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6516730664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása