CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ünnepi személyi kultusz Csepelen karácsonyi vegyes felvágottal

2021. december 17. 00:02 - csú

borbely_lenard_krumplival-2021-11-28.pngJól kifogtuk! Jól kifogta: Borbély Lénárd polgármester neve, fotója most csak tizenkilencszer szerepelt a csepeliek közpénzéből nyomott évzáró Csepeli Hírmondóban. Ráadásként a címlap képet mi adjuk ajándékba…

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) december 15-én megjelent 23. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Egy hónapnyi szünet után jelent meg a Csepeli Hírmondó idei utolsó száma. A karácsonyi lap 8 oldallal bővült, a 32 oldalon karácsonyi rendezvények, az ünnepre való készülődés, illetve kulturális és sport rendezvények programjai olvashatók. Az Aktuális rovat két legfontosabb írása a november végi testületi ülés és a Jedlik Gimnázium felújítása. Az ünnep kapcsán szót kapott cukrászmester, főigazgató, mentő szakápoló, rendőrkapitány, néprajzkutató, színésznő, továbbá mások mellett Borbély Lénárd is, akinek neve, fotója összesen tizenkilencszer szerepelt a lapban.

A csepelieket év végén is foglalkoztató események, kérdések, az önkormányzatokat sújtó jogi és pénzügyi kormányzati döntések, a kerület valós járványügyi helyzete, az M0 ismételt lezárása miatti közlekedési feszültségek, Csepel időnkénti, egyre sűrűbben tapasztalható „bedugulása”, csakúgy mint a csepeliek mindennapi gondjai, most is hiányoztak a Csepeli Hírmondóból..

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Jelentősen nő az önkormányzati dolgozók illetménye

    Testületi ülés

A másfél oldalas tájékoztató a testületi ülés után 11 nappal, a csepel.hu-n, december 6-án, megjelent írás másolata. Az üléssel és az azt követő közmeghallgatással blogunk részletesen foglakozott november 28-án, a heti események összefoglalójában: https://csepeliek.blog.hu/2021/11/28/botranyokban_bovelkedo_egy_het_volt_ez_csepel_kozeleteben#more16766564 

A Csepeli Hírmondóban változatlanul leadták az ezer sebből vérző, aláírás nélküli írást. Pedig, szerintünk jogosan tettük szóvá, hogy a polgármester indoklás nélkül visszavonta saját adóemelési javaslatát. Nem foglalkozott az akkori tájékoztató a fideszes frakcióvezető és a polgármester közötti komoly vita (Bercsik Károly visszavonásra javasolt két előterjesztést) hátterével: a Borbély Lénárd és Németh Szilárd államtitkár közötti ellenségeskedés megnyilvánulásával, illetve a fideszes frakció és a polgármester közötti ellentétek erősödésének jeleivel sem.

November végi véleményünkben szóvá tettük a közmeghallgatás előkészítésének ügyét is, azt, hogy az önkormányzati vezetés, a közmeghallgatás közvetlenül testületi ülés utánra tételével, gyakorlatilag lejáratja a fontos lakossági fórumot: „alig néhány csepeli lakos vett csak részt, a kb. félórás(!) programon”.  

A CSH tájékoztató szerzője, Lass Gábor, arra sem figyelt oda, hogy az ellenzék véleményét, illetve az egyes napirendekkel kapcsolatos elutasításuk okait megismerhessék a csepeliek, pedig lett volna ideje a botrányos ügyek hátterének feltárására. Persze lehet, hogy a fideszes médiáért felelős alpolgármester, Ábel Attila meg sem engedte volna a másképp gondolkodók véleményének ismertetését.

2) Zajlik az új Jedlik építése

A témát, illetve az építés megkezdésének körülményeit fentiekben idézett írásunk is véleményezte. Néhány megjegyzésünk a CSH cikkéhez: 

> A Csepeli Hírmondó 2019. szeptember 4-i számában az írta, hogy a gimnázium ideiglenes elhelyezését biztosító Fodor iskola rendbehozataláról, hogy a „magyar kormány nettó 770 millió forintot szánt a teljesen lerobbant oktatási intézmény felújítására…”. A 770 millió nettó bruttó ~978 milliót jelent, mert az ÁFÁ-t azért valakinek meg kellett fizetni. Most a CSH azt írja, hogy a Fodor iskola felújítása 800 millióba került. A csepel.hu-n fellehető „Beszámoló XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2019.évi költségvetésének végrehajtásáról” szóló rendelettervezetében, az iskola felújítására és a gimnázium átköltöztetésére, a következő tételek kerültek elszámolásra:

„Jedlik Ányos Gimnáziummal kapcsolatos felújítási munkálatok (Fodor Iskolában felújítások) 918.138.947 Ft., ...Jedlik Ányos Gimnáziummal kapcsolatos beruházási munkálatok (Fodor iskolában berendezési tárgyak 225.438.893 Ft,… Jedlik Ányos Gimnázium költöztetése 3.386.898 Ft.”

A Jedlik átköltöztetése tehát eddig összesen, illetve a felújítás megkezdéséhez szükséges munkaterület biztosítása összesen ~ 1,147 milliárdba került. Ez jóval több a 800 milliónál.

(csepel.hu – Önkormányzat – Rendeletek – Rendeletek évenként – 2020. évi rendeletek – 

10/2020. (VII.13.) ör.)

A kérdés tehát jogos: miért kell csúsztatni, miért nem lehet bevallani, hogy a kormány által eredetileg adott 5 milliárdból csaknem 1,2 milliárd elment a gimnázium átköltöztetésére? 

Igaz, akkor azt is ki kellett volna mondani, hogy a költözésre fordított összegből felújíthatták volna a gimnázium nagy részét, az ötmilliárd forint pedig elég lett volna a teljes felújításra.

A több mint 20 milliárdos felújítás valódi szükségessége tehát erősen megkérdőjelezhető, de pazarlásnak is minősíthető. A felelősség kérdésének felvetése előbb-utóbb megkerülhetetlen lesz.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3416785478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása