CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi maradt még az önkormányzatiságból?

2021. december 23. 00:02 - csú

csepel_muvek_csm_fobejarat_sotet_felhok_2.PNGA kiemelt beruházások rendszerével, illetve újabban a rozsdaövezeti akcióterület kijelöléssel az Orbán-kormánynál úgy ütik le az önkormányzati ellenvéleményeket, mint egy kellemetlenül zizegő legyet a légycsapóval. Csepel vezetőinek még ellenvéleménye sincs...

Az önkormányzatok pro forma még működnek. Belül azonban üregessé vált a rendszer. Az Orbán-kormány jó ideje játszódik a gondolattal, hogy felszámolja az egészet és a helyén NER kompatibilis végrehajtó hivatalokat állít fel. A jelentős politikai kockázat azonban (eddig) visszatartotta az egyetlen nagy csapásra épülő átalakítástól. Inkább egy skandináv krimi kimért, rideg világát idézően folytatásos intézkedéssorozataként csonkítják a hazai demokrácia egyik alapintézményét.

A települések választott testületeitől egymás után vették el az iskoláikat, a kórházaikat, szűkítették a

pénzügyi döntéseik körét, megnyirbálták a bevételi forrásaikat, majd az építési engedélyek kiadásának, illetve a településrendezési eszközöknek kormányhivatalokhoz telepítésével, a kiemelt beruházások rendszerével a cselekmény aktív alakítójából az események javarészt külső szemlélőivé tették az önkormányzatokat.

Így jutottunk el oda, hogy a Balaton partját lassan négytucatnyi óriásprojekttel sajátítják ki az Orbán-kormány kegyeltjei, Boda mellé atomtemető épül, Kiskunlacháza környékén gyorsított ütemben termelik ki a kavicsot a NER-építkezéseihez, mit se törődve azzal, hogy sivataggá változtatják az ország közepét, hatalmas területet ígérnek a kínai Fudannak Budapesten, Gödön pedig azt csinál a Samsung, amit csak akar. A kiemelt beruházások rendszerével, illetve újabban a rozsdaövezeti akcióterület kijelöléssel úgy ütik le az önkormányzati ellenvéleményeket, mint egy kellemetlenül zizegő legyet a légycsapóval.

S ha mégis kicsusszanna valami alóla, akkor odacsapnak még egyszer. De akkorát, hogy beleremegjen még a szomszéd tányérja is.

Angyalföld egy ormótlan társasház miatt berzenkedett, erre a Rahimkulov-család az egykori Láng Gépgyár egész területét alakíthatja át kénye-kedve szerint. Ha ez sem elég, akkor bevetik a kormányhivatalt.

Az I. kerület például azért nem szólhat bele a gellérthegyi sikló építésébe, hiába vezet szinte az egész nyomvonala a közigazgatási területén, mert a terület feletti légtér nem az övék. A légycsapó lassan mindent beterít.  

Szalai Anna (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9016768120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása