CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A jótékony felejtésben bíznak a jótékonykodó kerületvezetők? - Egy hét Csepelen

2021. december 27. 00:02 - csú

ingyen_krumpli_osztasa_csepelen_2017-ben.pngCsepeliek sorban állása ingyen krumpliért. - Tisztes munkát és megélhetést ígérnek 2010 óta 4-5 évente a választásoknál a  fideszes kerületvezetők.  Fideszes a kormány, fideszes a helyi vezérkar. A haverok kistafírozása, a napjainkban látható óriási pénzszórás közben mi akadályozta meg őket ígérvényük beváltásában? Ha ezt évről évre megtennék, akkor az idén (és az elmúlt 11 évben) kevesebb karácsonyi csomagot kellett volna  kiosztani, és a krumpliért kényszerűen, szégyenkezve sorban állók sorának hosszát is csökkenteni lehetne. 

Az év vége – főleg a karácsony előtti 1-2 hónap – a krumpliosztás, a jótékonykodás időszaka a csepeli önkormányzatnál, illetve Borbély Lénárd polgármesternél. Élen járt krumpliosztogatásban, cipős doboz akcióban, ételt osztott egy segélyszervezetnél, feldíszített karácsonyfát vitt egy nehéz sorsú kisgyerekes családnak, tartós élelmiszercsomagokat osztott csepeli családoknak. Dicséretes. Csakhogy mi van a hétköznapokon, az esztendő 11 hónapjában? Hogyan segíti az önkormányzat a csepeliek megélhetését, mit tesz a szegények, a hátrányos helyzetben élők mindennapi gondjainak enyhítése érdekében? Mennyit költ/költött idén az önkormányzat a rászoruló csepeli családok megsegítésére?

Az idei költségvetési rendeletben az ellátottak pénzbeli juttatásaira összesen 90,1 millió forintot terveztek. Ez az összeg töredéke, mindössze 14,8 %-a a 2010. évben ugyanerre a célra fordított 608,9 millió forintnak! A fideszes vezetés 11 év alatt ~ 510 milliót vont ki a rászoruló csepeliek ellátási juttatásaiból. Mi lett ezzel a fél milliárddal?  

A kérdés azért is jogos, mert a

COVID19 járvány okozta feszültségek növekedése felerősítette a szegénység és a kirekesztettség növekedését, illetve kockázatát. Általános szakmai vélemények szerint az érintettek a magyar lakosság ~ 25 %-át teszik ki. Valószínűleg hasonló, vagy talán valamivel jobb a helyzet a fővárosban és Csepelen. Szükség lenne tehát az ellátásból kivont százmilliók sürgős visszapótlására, bár akkor is jobb lenne a helyzet, ha Borbély és csapata megvalósítja 2014-es, 35 pontban megfogalmazott választási ígéretének legalább a legelső pontját, miszerint:

„A Kormánnyal együttműködve 5000 új munkahelyet hozunk Csepelre. Elindítottuk a

Weiss Manfréd munkahelyteremtő programot. Tisztes munkát és megélhetést szeretnénk

biztosítani a csepelieknek.” 

Akkor talán kevesebb karácsonyi csomagot kellene most kiosztani vagy a krumpliért kényszerűen, szégyenkezve sorban állók sorát is csökkenteni lehetne. 

…………………….

Korszerű orvostechnikai eszközöket kapott a Tóth Ilona szakrendelő a csepel.hu hétfői írása szerint. Lehet, hogy az orvostechnikai eszközök korszerűek, de a csepel.hu írásában, az átadáson beszédet mondó Németh Szilárd államtitkár szövegében, mint az elmúlt években sokszor, most is bőven volt elhallgatás, csúsztatás, tévedés, s érezhető volt a csepeli kórháztörténet ismeretének hiánya is. Az önkormányzat honlapja változatlanul ellenőrzés nélkül közöl mindent, ami a fideszes urak szájából elhangzik, az urak pedig tények helyett rendre fals kampánybeszédeket mondanak. 

A polgármester úr ismétli önmagát. Legutóbb november 3-án mondta el ezt a 3,5 milliárdos történetet. A hatalmas összeget, 200 millióval megtoldotta az önkormányzat – mondta most. (A 21.kerulet.ittlakunk.hu szerint pontosan 190 millióval.) Az idő múlásával, a megvalósult fejlesztések ellenére, szaporodnak a kérdések. Mi lett a 3,7 milliárd sorsa, mennyivel javult eredményeképpen az egészségügyi ellátás, változott-e valami a szakrendelésekben, hogyan alakult a szakorvosok és az asszisztensek száma, szakmai összetétele, csökkentek-e a várólisták, mennyiben tudták „lefedni” az egészségügy szakterületeit Csepelen, stb? Ismerik-e a csepeliek véleményét? Mi lett a korábbi ígértetekkel, pl. a volt tüdőszűrő épületének felújítása, átalakítása hol áll? A 2010-hez képest 61 %-ra csökkentett önkormányzati támogatás elég lesz a megnövekedett feladatok és dologi költségek kifizetésére?

A cikkből kiderült, hogy Németh államtitkár úr viszont egészen feledékeny lett. Elfelejtette, például, hogy hazánkban az egészségügyi kiadások GDP-aránya 2010-ben 7,4 % volt, míg 2019-ben a járvány előtti időszakban, kilenc évvel Orbán hatalomra jutása után már csak 6,3 %  https://www.ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0002.html. Bár 2010 előtt a Fidesz frakcióját vezette a csepeli képviselő-testületben, arra már nem emlékszik, hogy a szocialista vezetésű önkormányzat közel 2 milliárdért újította fel az egészségügyi szakrendelőt, új mentőállomást épített 2006-ban, ingyen telekkel, 30 milliós építési támogatással, míg a később megépített központi gyermekorvosi rendelőre 250 milliót költött, 2010-ben meg közel 585 millió önkormányzati támogatással járult hozzá az intézmény működéséhez. 

Németh pedig, polgármestersége négy éve alatt, 33,5 %-kal, azaz majdnem 390 millióval csökkentette a csepeli egészségügyi rendszer támogatását! Nem meri megemlíteni, hogy az Egészséges Budapest Program 50 milliárdos támogatását, amelyből most Csepelen korszerű műszereket adnak át, éppen a Karácsony Gergely főpolgármester vezette Fővárosi Önkormányzat harcolta ki az Orbán-kormány atlétikai stadionjának megépítése ellen vívott politikai alku folyamatában. 

Ráadásul az államtitkár emlékezete ott is megbicsaklott, amikor azt mondta, „...2010 óta….. megmentették a csepeli Weiss Manfréd Kórházat, amely azóta a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház rehabilitációs részlegeként működik.” Ezek szerint még sem mentették meg, bár 2010-ben konkrétan meg is ígérték, és nem 2010 óta a „Dél-Pesti Jahn Ferenc Kórház rehabilitációs részlege, hanem 2003 óta! https://www.delpestikorhaz.hu/magunkrol/korhaztortenet/

……….

Szerdán este, a két héttel ezelőtti 350 milliárdos megszorító csomag után, újabb, ezúttal 755 milliárdos „megtakarítást” szigorítást jelentett be a kormány. A 444.hu-n megjelent cikk szerint:

„A közleményből annyi azért kiderül, hogy a pénzügyi tartalékképzés összefügg a választás előtti Nagy Év Végi Osztogatással: így jut pénz a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére és a  béremelésekre.” https://444.hu/2021/12/23/755-milliardos-kiadascsokkentest-jelentett-be-a-kormany Mivel a választási ígéreteket, az elképzelhetetlen mértékű osztogatást már nem tudták és nem akarják visszavenni, az államcsőd elkerülése érdekében marad a gazdaság visszafogása. Megéri a mindenáron való választási győzelem érdekében felélni a jövőt? 

Karácsony Gergely fb oldalán azt írta, hogy Orbánék gyakorlatilag lenullázzák az Egészséges Budapestért Programot, amikor jövőre 13 milliárdot vesznek el a budapesti egészségügy fejlesztésétől. Kíváncsian várjuk, hogy az elvonások mennyiben érintik a csepeli egészségügyi fejlesztéseket, a 3,5 milliárdos 2019-es összegből marad-e valami 2022-re. Ha nem, tervezik-e a megígért fejlesztések megvalósítását?  

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3116792848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása