CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mit hazudott Orbán és Kásler ezen a héten?

2022. január 23. 00:01 - csú

orban_es_kasler.jpgAzt állította Orbán Viktor (a Kossuth rádióban, a „Magyarország előre megy, nem hátra” fideszes kampányszlogenről), hogy „a politika olyan, mint a költészet (…) valamilyen rokonságban áll az irodalommal; az irodalomban is az a jó, hogy sokfajta gondolatot indít el az emberek fejében”.

Ezzel szemben a tény az, hogy a politika nem költészet, és a költészet nem politika. A költészet ugyanis nem egyensúlyoz és nem hazudik. Orbán Viktor kétségtelenül költ és szaval, de ez azért nem ugyanaz.

Azt is állította Orbán Viktor (ugyanott), hogy „a kínai vakcináról szóló vitát könnyen zárójelbe lehet tenni, tekintettel arra, hogy a kínai vakcinát a WHO, tehát az Egészségügyi Világszervezet akkreditálta, jóváhagyta”.

Ezzel szemben a tény az, hogy

jóváhagyta ugyan, de azzal a figyelmeztetéssel, hogy a 60 évesnél idősebbek körében nem vizsgálták annak hatásosságát. Ha ráadásul Orbán a WHO jóváhagyásától teszi függővé egy oltás alkalmazhatóságát, akkor nem volna szabad elfelejtkeznie arról, hogy a WHO a mai napig nem adott engedélyt az orosz Szputnyik vakcinára. Egyszer kell a WHO, máskor meg nem?

Azt is állította a miniszterelnök, hogy „a 2010 előtti világban 600 milliárd forintnál is többet vontak ki a magyar egészségügyből. Mi azt nemcsak hogy visszatettük, hanem annál jóval többet tettünk bele”.

Ezzel szemben a tény az, hogy 2003-tól 2010-ig a kormányzat egészségügyi kiadásai mintegy 300 milliárd forinttal nőttek, és nem csökkentek. Az Orbán-kormány pedig csak 2018-ban jutott el oda, hogy azzal a bizonyos (el nem vont) 600 milliárddal többet költsön egészségügyre, mint 2010-ben. Ez valójában azt jelentette, hogy az állam 2010-ben a GDP-ből még 5%-ot fordított erre a területre, 2019-ben viszont már csupán 4,3%-ot. Ha Orbánnak ez a diadal, akkor mi lehet a kudarc?

Azt állította Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere (a Figyelő című, jobb éveket látott hetilapnak), hogy a járvány első hullámát a járványügyi szabályoknak köszönhetően „úgy törtük le, mint senki más Európában”.

Ezzel szemben a tény az, hogy sok országnál rosszabbul törtük le. 2020. május 31-ig nálunk 526-an haltak meg a covid következtében, Csehországban csak 318-an, Szlovákiában 28-an, Horvátországban 103-an, Görögországban 175-en. A miniszter azonban úgy felejtette el a számokat, mint senki más Európában.

Azt is állította Kásler, hogy „a baloldal mindent megtett, hogy elbizonytalanítsa az embereket, és mára az is kiderült, miért teszi ezt: embertelen módon az idős választók halálától reméli hatalomra jutását”.

Ezzel szemben a tény az, hogy nem ettől reméli, és a miniszter csupán kiforgatja Márki-Zay Péter szavait, amelyek arról szóltak, hogy mitől lenne most több szavazója a Fidesznek, mint 2018-ban volt. „A covid miatt is megtizedelt időskorú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre, de a fiatalok, akik minden eddiginél nagyobb számban jelentkeztek és csatlakoztak az előválasztás során az ellenzékhez, messze nagyobb többségben kormánykritikusak”. Mintha az oktatásért felelős Káslernek szövegértési problémái volnának.

Forrás: Bolgár György (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr116821358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása