CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Jogsértő, értelmetlen titkolózás Csepelen, rettegés a csepeliek tájékoztatásától

2022. február 01. 00:02 - csú

kivancsisag_erdeklodes_titok.pngVajon mi értelme van az értelmetlen, jogsértő titkolózásnak? Csepelen előbb-utóbb úgyis kiderül minden…

Véleményünk szerint törvényt és a csepeli önkormányzat  szervezeti és működési szabályzatát (az SZMSZ-t) is megsértette a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a helyhatóság vezetése. Az első napirendben, zárt ülés keretei között tárgyalt a képviselő-testület Javaslat Alkotmányjogi panasz benyújtására a Kúria Kfv.V.35.349/2021/4. számú ítélete ellen” című előterjesztéssel kapcsolatosan hozott döntést/döntéseket ugyanis nem hozta nyilvánosságra. Ez a lépés jogellenes, mert a szabályok egyértelműek:
A Nemzeti Adatvédelmi és Információvédelmi Hatóság (NAIH) szerint az önkormányzat

„...a zárt ülésen hozott döntéseket - az anonimizált határozatokat - kötelező nyilvánosságra hozni.”

https://naih.hu/files/Leporello--taj_onkormanyzati_testuletek_mukodesenek_nyilvanossagarol_roviditett.pdf  

A képviselő-testület által elfogadott SZMSZ is pontosan és közérthetően fogalmazza meg a zárt ülésről szóló tájékoztatási kötelességet:

„A képviselő-testület zárt ülése 

  1. § (1) 

(2)

(3) A zárt ülésen hozott képviselő-testületi döntés is nyilvános.”

https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2021/PM/25_2014_SZMSZ_R._10_2021_modositassal_egyseges_0616.pdf 

Borbély Lénárd immár nyolc éve vezeti polgármesterként a kerületet, a képviselő-testület üléseit. Illene ismerni vagy inkább betartani a szabályokat, bár az Orbán-rendszerben eddig elkövetett kormányzati parlamenti törvénytelen vagy alkotmánysértő döntésekhez képest ez a téma akár lényegtelennek is minősíthető.

Mégsem megyek el mellette szó nélkül. Az ülésen ugyanis kiderült: 2015. február 17. óta, amikor is megállapodott a Városkép Kft-vel a helyi televízió létrehozásáról és működtetéséről, nem hajtották végre a megállapodást, miközben a TV létrehozásához tervezett összegeket évente megtervezték, majd tartalékba helyezték.

Most viszont simán aláírta az újabb határidő módosítást tartalmazó javaslatról szóló előterjesztést, majd a képviselői kérdésre azt válaszolta, hogy nem is kíván ezzel kapcsolatban javaslatot tenni a testületnek. 

Ezek szerint Borbély úr nem tartja szükségesnek a csepeliek tisztességes tájékoztatása érdekében a helyi TV létrehozását, amire, testületi többsége lévén, megvan a lehetősége. A törvény és SZMSZ tudatos be nem tartását viszont nem volna szabad figyelmen hagyni. Ez az eljárás – ha nagyon mértéktartóak vagyunk akkor is – felháborító. Mások szerint következményekkel járó jogszabályokba ütközik.

Vajon mi értelme van az értelmetlen, jogsértő titkolózásnak? Csepelen előbb-utóbb úgyis kiderül minden…

vox

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7417007784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása