CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

(H)idegháborús filmhez a Hollandi útra csepeli statisztákat keres Borbély és Németh

2022. február 03. 00:02 - csú

nemeth_szilard_es_borbely_lenard-2.pngMost éppen nem esznek egymás tenyeréből. A Hollandi úti ifjúsági tábor telkén, már engedélyezett az önkormányzat egy nagyszabású építkezést, a Németh Szilárd-féle, akadémiának felmagasztalt, birkózó betonmonstrumot.  Ráadásul, mint Borbély Lénárd  mondta, a helyi lakosság nyolcvan százaléka nem támogatja a partszakasz beépítését. Németh Szilárd ezt nem akarja meghallani. Akkor mi az oka a további tábori fejlesztéssel kapcsolatos tervek megszületésének, a lakossági vélemények ismétlődő összegyűjtésének, a pénteki fórum név nélküli meghirdetésének?

Borbéy Lénárd, Csepel fideszes polgármestere olyat tett, amit 2010. óta egyszer sem. Legalább is érdek nélkül soha: a saját fb-oldalától kezdve úton útfélen hirdeti: "Közösségi tervezéssel újítjuk meg a Hollandi úti volt Ifjúsági táborunkat. Ezzel kapcsolatban lakossági fórumot tartunk február 4-én délután 17.00 órakor a csepeli Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban, ahol Ön is el tudja mondani, milyen újjászülető parkot látna és használna szívesen a Kis-Duna-part mentén. Jöjjenek le minél többen és mondják el véleményüket!" 


Lehet ilyen invitálásnak ellenállni? Lehetne, kellene, de nem érdemes. Talán most bújik ki a szög a zsákból, és legalább a polgármester színt vall a közte és a Németh Szilárd között lévő hatalmi játszmáról. Ha ezt nem teszi meg, akkor  kétségtelenné válik:  a regnáló polgármester statisztának és nem szövetségesnek nézi a csepelieket abban a viszályban, amely közte és Németh Szilárd között dúl. Holnap, pénteken színt kell vallania arról is, hogy

a saját pozíciójának, hatalmának megőrzésén kívül, mihez kell a csepeliek statisztálása HELYETT az eddig lebecsült közös gondolkodás,  együttműködés. 

El kellett adni a polgármester újabb, sok százmilliós tervét, a Hollandi úti volt Ifjúsági Tábor, alias Csepeli Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont „nagyszabású fejlesztésének” ötletét. A kommunikációs csapat ki is talált egy programot a csepeliek „megdolgozása” érdekében, amellyel a CSH-s cikk előtt három oldalt töltöttek meg: polgármesteri felkérés a közös tervezésre, lakossági fórum összehívása, kérdőív a közösségi tervezéshez, interjú a polgármesterrel. Borbély Lénárd ez utóbbiban azt nyilatkozza, hogy „rengeteg ötletük van”, amit majd el is juttatnak hozzánk, de, hogy miért ez most a legfontosabb fejlesztési feladat, mennyibe fog kerülni, s mikorra készülhet el, arról nem beszélt, sőt kedvenc újságírója is elfelejtette megkérdezni tőle. Vajon miért? 

Természetesen vannak konkrétabb megjegyzéseink, kérdéseink is. Néhány ezek közül:
> Személy szerint ki vagy melyik szervezeti egység aki/amely az önkormányzat nevében meghívta a csepelieket a lakossági fórumra? 

> Meddig lehet leadni a kitöltött kérdőíveket?

> A kérdőív kérdései sorából hiányzik az első és legfontosabb kérdés: Egyetért-e Ön azzal, hogy ez a fejlesztés ma az önkormányzat legfontosabb feladata, s erre fordítson a kerületi önkormányzat százmilliókat? 

> A területen, azaz a tábor telkén, már engedélyezett az önkormányzat „nagyszabású építkezést”, a Németh Szilárd -féle birkózó csarnokot, illetve akadémiát, amely csökkentette a Hollandi út természetközeli, közösségi célú fejlesztési lehetőségeit, a zöld terület nagyságát. A napközis tábor fejlesztése sem segítette a part természeti kincseinek megőrzését. Ráadásul, mint Borbély úr mondta, a helyi lakosság nyolcvan százaléka nem támogatja a partszakasz beépítését. Akkor mi az oka a további fejlesztéssel kapcsolatos tervek megszületésének, a lakossági vélemények ismétlődő összegyűjtésének?

Csak nem az a tény, hogy Németh Szilárd meg akarja szerezni a területet, hogy birkózó akadémiája teljes legyen: mellette épülhessen fel a birkózók kollégiuma is? Vagy az a politikai megosztottság, amely Németh és Borbély között évek óta kialakult, s amelynek nyilvános eredménye a frakció egy részének fellépése a polgármester ellen. Lehet, hogy ebből a helyzetből egy újabb fejlesztés elindításával próbál Borbély kimenekülni, remélve, ezzel végleg megakadályozza a birkózó kollégium megépítését is?  

> „A csepeli önkormányzat fejlesztési döntései középpontjában a családok, a gyerekek vannak” – mondja a polgármester. Fontos kérdés, a polgármester megválasztása óta ezt képviseli. Kérdés azonban, hogy változott-e a csepeli családok szociális helyzete, lakás-, élet és munkakörülménye, egészségi állapota, javultak-e Csepel közlekedési, környezeti viszonyai, nőtt- e a kerület lakosságmegtartó ereje, esetleg vonzereje ezalatt az években? Szerintünk nem sok felsorolt kérdésre volt jó válasza az önkormányzatnak. Eredmény: 2011-hez képest például több mint 2.500 fővel csökkent a kerület népessége, jelentős közlekedési, környezetvédelmi gondok terhelik az itt élőket, teszik sokak számára elfogadhatatlanná a kerület helyzetét. Romlottak a fiatalok lakáshoz jutási, munkába állási lehetőségei is. Az önkormányzati vezetés esetenként 10 éves felelőtlen ígéretei (Gubacsi híd felújítása, a közlekedési feszültségeket csökkentő gerincút második szakaszának megépítése, új HÉV szerelvények biztosítása, az önálló Csepeli Kórház visszaállítása, uszoda építése, Háros belterületbe vonása, illetve fejlesztése stb) nem teljesültek, s nem ismeretesek a tervek a COVID19 okozta járvány okozta veszteségek, növekvő feszültségek kezelésére sem.

> Mindezek megoldása érdekében a kerületi vezetés, élén a polgármesterrel, képtelen volt – legalább a legfontosabb kérdésekben –, együttműködni, párbeszédet kialakítani a kerület gazdasági erejét, fejlődését alapvetően meghatározó vállatokkal, a társadalmi-, politikai és civil szervezetekkel, az ellenzékkel. Helyette leveleznek a lakossággal, álkérdéseket is tartalmazó kérdőíveken keresztül akarják maguk mögé állítani a lakosság megnyerhető részét.

Nincsenek illúzióink. A válaszok többsége támogatni fogja a tábor fejlesztését, csakúgy, mint a napközis tábor vonatkozásában. Ami természetesen nem baj. Csak közben eltelt tizenegy év,   s Csepel alapvető problémái nem oldódtak meg, sőt a gazdasági válság miatt várhatóan még hosszú évekig nehezítik a csepeliek előbbre jutását. Arról pedig egyelőre ne is essék szó, hogy ezek a fejlesztések milyen fenntartási, működtetési gondokat fognak majd okozni egy önkormányzati jogaitól megfosztott, meggyengített, gazdaságilag teljesen ellehetetlenített  önkormányzatnak. 

E.-S.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2817088044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása