CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az új jegyző premierje a csepeli kt előtt. – Ma bealkonyul a képviselő-testületnek (is)

2022. február 24. 00:02 - csú

uj_jegyzo_dr_vincze_aniko_csepelen.pngDr. Szeles Gábor távozása után az előterjesztések egy részének készítése vagy törvényességi szempontokból történő ellenőrzése már a február elsejével kinevezett, a képünkön látható új jegyző, dr. Vincze Anikó feladata volt.

Az eredetileg ma reggel 9 órára tervezett kezdési időpontot este 7-re, vagyis 19 órára változtatta szerda délben Borbély Lénárd polgármester. A szokott helyen, a Szent Imre téren, a polgármesteri hivatal földszinti tanácstermében 20 előterjesztés megtárgyalására tett javaslatot a polgármester a képviselő-testületnek. Eszerint, többek között 5 rendeletről, illetve rendeletmódosításról kell a képviselőknek dönteni sötétedés után. Az előterjesztések egy részének készítése vagy törvényességi szempontokból történő ellenőrzése már a február elsejével kinevezett új jegyző feladata volt.

Bár blogunk közéleti írásaira az önkormányzat fideszes vezetőitől eddig sohasem kaptunk egyenes választ, csaknem 12 év után sem adjuk fel a reményt, ezért a következő sorokban fáradhatatlanul feltesszük a ma reggelről ma estére áthelyezett kt-ülés néhány napirendje kapcsán megfogalmazott kérdéseinket, és közzétesszük megjegyzéseinket is, amelyek a következők:

Napirend-tervezet 1. pontja: (12. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021. (II.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester
Kérdéseink:

1) A COVID19 miatti veszélyhelyzet, a gazdaság stabilitásának biztosítása miatt a kormány az utóbbi két évben jelentősen csökkentette a cégek iparűzési adó befizetési kötelezettségét, aminek nincs nyoma a tervezetben, sőt a számok mintha a befizetett adók növekedését mutatnák. Mivel magyarázható a növekedés? 

2) Tavaly ~ 900 milliós plusz állami támogatást kapott Csepel, működésre. Konkrétan mire fordították ezt az összeget? 

3) Évek óta csökkenő tendenciát mutatnak saját működési bevételek. Mi az oka az ellátási díjak csökkenésének, talán a

kevesebb igénybe vevő, vagy az ellátást igénylők elmaradásai?

4) Jelentős támogatást kapott az önkormányzat. Az egyéb felhalmozási célú támogatások ÁHT-n belüli rovatán ~ 3,7 milliárdos összeg szerepel, s ebből tervezik a szülőotthon átalakítását, amelyre 750 milliót szánnak. Az új intézményt, már 2018 óta tervezi az önkormányzat vezetése. Mikorra várható elkészülte, s végül mi fog az épületben működni?

5) A dokumentumok szerint a tervezett céltartalékból ~ 1,6 milliárd forint nem került felhasználásra. Miért nem?

Napirend-tervezet 2. pontja: (13. sz. előterjesztés) + KÉT emlékeztető

Javaslat a Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata adósságot keletkeztető ügyleteiből származó fizetési kötelezettségeihez meghatározott saját bevételeinek és az adósságot keletkeztető ügyletekből származó fizetési kötelezettségeinek elfogadására

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Megjegyzés: a csepeliek.blog.hu-n már kedden megjelent egy cikk az előterjesztéssel kapcsolatban, amelyet ezúttal is ajánlunk olvasóink figyelmébe.

https://csepeliek.blog.hu/2022/02/22/dragaink_novekvo_kodositessel_meg_dragabbak_nekunk_csepelen#more17676336 

Kérdéseink:

1) Évek óta hatalmas összegekkel fogadja el a képviselő-testület a költségvetési tervezetek beruházási és fejlesztési rovatait, azonban mindig csak kisebb részük valósul meg. Idén pl. ~12 milliárd forintot akar a vezetés ezekre a célokra elkölteni. Mi a garancia, hogy ezek meg is valósulnak?

2) A 2.sz. mellékletben a költségvetési létszámkeret 2021 végére 135 fővel csökkent, most a csökkentett keretet felemelik ~ 9 százalékkal! Mi az oka az önkormányzati létszám újabb emelésének?

3) Kb. 4 milliárdos tartalékkal számol a javaslat, ami a kiadások több mint 10 százaléka, ebből 1,6 milliárd az idei kötelezettségek fedezetét szolgálja. Melyek ezek a kötelezettségek?

4) Az egyik legnagyobb, ~ 152 százalékos növelést a Városkép Kft-nél javasolja Borbély úr. A cég központi irányítása működésére, a lapkiadás-médiára és a rendezvényekre terveznek 300 millió feletti összeget kifizetni. Mi az oka ennek a hatalmas növelésnek? Csak nem a Fidesz, illetve a párt képviselő-jelöltje választási költségeinek egy részét akarják közpénzből fedezni?

Napirend-tervezet 3. pontja: (15. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet a szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátásokról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink: 

1) A testület tagjai már sokszor javasolták, hogy rendeletmódosításnál egymás mellett jelenjen meg a régi és a módosított rendelet szövege, ez azonban most sem lett figyelembe véve. Miért nem?

2) A rendeletmódosítás szakmai szempontjai mellett fontos a pénzügyi változások egyértelmű bemutatása is. Ez nem található meg a tervezetben, sőt az egyes esetekben adható pénzbeli támogatások mértéke is nagyon lazán került megfogalmazásra, ami a döntéshozó szubjektív megítélését erősíti, s egyben komoly vitákhoz, elvtelen megkülönböztetésekhez vezethet. Ki ezért a felelős? Nem lenne szerencsésebb, ha az előterjesztő visszavonná javaslatát?

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4617764814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása