CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Drágáink! Növekvő ködösítéssel még drágábbak nekünk Csepelen

2022. február 22. 00:02 - csú

csepeli_pohi_felulrol_madartavlatbol_10.jpgEgyre többe kerül és mind több közpénzt emészt fel az önkormányzat működése. A tavalyi 15,7 milliárddal szemben idén már 17,94 milliárdot költ önmagára az önkormányzat egésze, ami az összes kiadás 50,6 %-a!, miközben a működési bevételeit meghatározó tételek, a közhatalmi bevételek (építmény- iparűzési-, telekadók stb.) nagysága 2020-hoz képest csökkent. Különösen szembetűnő a polgármesteri hivatal majd 12 %-os létszámcsökkenése ellenére javasolt személyi juttatások+járulékai keretösszegének tavalyhoz viszonyított ~ 20 %-os(!) növelése.

Pontosan egy hete jelent meg a polgármester aláírásával az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló költségvetési rendelet-tervezet, https://csepel.hu/hireink/kozelet/item/13894-letoltheto-a-2022-evi-koltsegvetes-tervezete, s amelyet a február 24-én délelőtt 9 órára összehívott képviselő-testületi ülésen kell majd jóváhagyni.

A 86 oldalas előterjesztés 21 mellékletet és 5 függeléket tartalmaz, de hiányzik a könyvvizsgáló véleménye és javaslata, illetve, szerintünk eléggé hiányos a javaslat egyeztető lapja is: mindössze a költségvetési tanácsnokkal került egyeztetésre. Ezek szerint a javaslat készítői (jegyző, ágazatvezető) kikérték a tanácsnok véleményét is, de a Kerületi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalával nem sikerült az egyeztetés. Magyarázat nincs, kár, hogy az érintettek nem tették nyilvánossá távollétük okait…

Nem ismert a kerület vállalkozóinak, illetve képviselőiknek, szerveinek, valamint a civil szervezeteknek, a kisebbségi önkormányzatoknak és a testület frakcióinak véleménye sem. Miért nem? Tudjuk,

eddig sem volt szokása a fideszes vezetésnek a velük való előzetes egyeztetés, pedig biztos lettek volna értékes javaslataik. Néhány figyelemre méltó szám, amely jelzi a költségvetési év feszültségeit:
> A tervezett hiány 16,7 milliárd forint, amely 10,6 %-kal(!) magasabb a tavalyi tervezett összegnél. A hiány nagy részét a ~11 milliárdos tavalyi maradvány fedezi, amely az előző évi, áthúzódó feladatok biztosítéka is. Számolhat továbbá az önkormányzat a 2020 óta államkötvényben tartott ~ 6 milliárd forinttal, amelynek eredete és felhasználásának célja a költségvetésből nem derül ki. Szerintünk mindez a feladat- és költségvetés-tervezés csődje, amely évek óta mutatja, hogy az önkormányzat tudatos túltervezéssel, tartalék képzéssel igyekszik pótolni a rövid és hosszabb távú tervezés szakmai hiányosságait. 

> Egyre többe kerül, egyre több közpénzt emészt fel az önkormányzat működése. A tavalyi 15,7 milliárddal szemben idén már 17,94 milliárdot költ önmagára az önkormányzat egésze, ami az összes kiadás 50,6 %-a!, holott a működési bevételeit meghatározó tételek, a közhatalmi bevételek (építmény- iparűzési-, telekadók stb.) nagysága 2020-hoz képest csökkent. Különösen szembetűnő a polgármesteri hivatal majd 12 %-os létszámcsökkenése ellenére javasolt személyi juttatások+járulékai keretösszegének tavalyhoz viszonyított ~ 20 %-os(!) növelése. Lásd:

https://csepeliek.blog.hu/2022/01/26/penzeso_varhato_csepelen_a_szent_imre_teren_a_kivalasztottaknak 

E.-S.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5217676336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása