CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Torta a habon: Csepelen a pártlistán is az ellenzék győzött

2022. április 11. 00:02 - csú

csepel_legifoto_vihar_utan_szivarvany.pngVihar után Csepelen. A 2019-es önkormányzati választásokhoz képest is javultak a kerületi ellenzék pozíciói, ami elgondolkodtathatná az önkormányzat fideszes vezetőit és az ellenzéket is. Aki előbb jut helyes következtetésre,  az lesz a nyerő a jövőben...

Legutóbb az április 3-i országgyűlési képviselő választás egyéni választókerületei szavazatainak áttekintésével próbáltam néhány tapasztalatra felhívni a választások eredményei után érdeklődő olvasókat. 

https://csepeliek.blog.hu/2022/04/06/elemzes_nemeth_szilard_harmadik_bukasat_fokent_a_csepelieknek_es_szabo_szabolcsnak_koszonheti_magan

Azóta összeszámolták a határokon túlról érkezett levélszavazatokat és külföldi képviseleteken leadott szavazatokat is. A hivatalos végeredmény az alábbiak szerint alakult:

Szabó Szabolcs 24.595 szavazattal (46,49 százalékkal) nyerte a választókerületet, 1.418 szavazattal növelve így támogatói számát, míg Németh Szilárd összesen 791 új szavazatot kapott, s ezzel 22.055-re (41,69 százalék) növekedett szavazótábora. Szabó Szabolcs mostani eredményei a szavazatok számában és arányában is jobbak a négy évvel ezelőtti eredményeknél, azzal együtt, hogy Németh is javítani tudott. Már szerdán is egyértelmű volt, hogy Szabó a csepeliek szavazatával nyert, a 70 csepeli szavazókör 73 százalékát „hozta”. 

A hét végén nyilvánossá váltak a listás szavazások eredményei is, miszerint a 17. sz. választókerületi választók a pártlistákon is az ellenzék erőit hozták ki győztesnek 22.980 szavazattal, míg a hatalmon lévő fideszesek összesen 395 szavazattal kaptak kevesebbet. A választókerületben Soroksáron 192 szavazattal nyert ugyan a Fidesz, de Csepelen az ellenzéki lista lett az első a szavazókörök ~ 63 százalékának megnyerésével.. A fideszesek pártlistán a csepeli választópolgároktól csak 17.263 szavazatot kaptak, 587-tel kevesebbet, mint az ellenzéki összefogás. 

Németh Szilárd és pártja tehát egyértelmű vereséget szenvedett Csepelen.  A 2019-es önkormányzati választásokhoz képest is javultak a kerületi ellenzék pozíciói, ami elgondolkodtathatná az önkormányzat fideszes vezetését. Ebben azonban nem vagyok optimista.  

vox 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4117802167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása