CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vannak, akik éhbérrel mennek nyugdíjba, pedig egy életen át robotolnak

2022. május 19. 00:02 - csú

nyugdijas_munkas_szakember.jpgFrissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal, így megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete három egymást követő évben, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben.

Korábbi elemzésekből tudjuk, kik voltak 2021-ben a legjobban és kik a legrosszabbul keresők, sőt azt is elemeztük korábban, mely foglalkozáscsoportokban emelkedtek elképesztő módon a bérek, és hol csökkentek a koronavírusjárvány környékén.

Érdekesség azonban, hogy nem csak szakmánként, de korcsoportokra bontva is hozzáférhetőek az adatok: tudjuk mennyit keresnek átlagosan az egyes szakemberek 30 év alatt, 30-39 év között, 40-49 év között és 50 év felett.

Nem csak nemek között létezik tehát bérszakadék, hanem

korcsoportok között is, hiszen a tapasztaltabb kollégáknak általában magasabb fizetés jár, pláne, ha ugyanabban a szakmában dolgozik évek, évtizedek óta. De nézzük meg, melyek azok a szakmák, ahol brutálisan nagy a különbség a pályakezdők és az 50 év felettiek fizetése között:

Egyértelműen látszik, hogy a jól kereső, magas presztízsű munkahelyek azok, ahol a legdinamikusabban nőnek a bérek az évek alatt. A statisztikai hivatal szerint egy légiforgalmi irányító átlagosan 1 929 722 forinttal keres többet 50 év felett, amikor is a fizetése már elérheti a 2 769 239 forintot is. Persze az ő esetük extrém, hiszen rendkívül nehéz, sok tapasztalatot igénylő munkáról van szó, ahol a hibázás tényleg nem megengedett. Egy 50 év feletti ügyésznek valamivel több, mint 1 millió forinttal nő a fizetése a pályája végére, egy szakorvosnak 993 ezer forinttal, egy kutatási egység vezetőjének 710 ezer forinttal.

Ha a lista középső szegmensét nézzük meg, egy baromfitartó és -tenyésztő mindössze 581 forinttal keres többet, ha elmúlt 50 éves, egy pultos 439 forinttal, egy szabó-varró pedig 2775 forinttal.

Van jó pár olyan szakma, ahol azonban csökkennek a fizetések: vegyipari alapanyag-feldolgozó berendezés vezérlőjének 80 ezer forinttal, nyelvész, fordító, tolmácsnak 56 700 forinttal, banki pénztárosnak 49 ezer forinttal kevesebb a fizetése 50 év felett, mint 30 alatt.

Ha az összes adatot összevetjük, azokat, ahol nőnek és azokat is, ahol csökkenek az átlagfizetések, az jön ki, a legfiatalabb és a legidősebb korcsoport közti fizetéskülönbség 93 432 forint.

Forrás: Pénzcentrum

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr817827337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása