CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeliek hogyan érzékelték a horvát érzékenységet Horvátországban?

2022. május 30. 00:02 - csú

csepeliek_rijekaban_2010_elott.pngA korábbi, a 2010 előtti  csepeli önkormányzat küldöttsége  a horvát tengerparti testvérváros kikötőjében

Amikor még kerületünknek nem csak az romániai Erdélyben lévő településekkel voltak testvérvárosi kapcsolatai, akkoriban gyakran megfordult csepeli kulturális, gazdasági oktatási és politikai küldöttség a németországi Nauenbürgben, a lengyelországi Kielcében, a finnországi Juankoskiban és a horvátországi Rijekában is.

Az egyik rijekai látogatás során az általam vezetett csepeli delegációban résztvevő MDF-es képviselőtársam a köszöntő beszédében Fiume megnevezéssel emlegette az adriai várost.

Az addig igen szívélyes viselkedést tanúsító és az ottani jobboldalt képviselő alpolgármester asszony ekkor

penetráns, oda nem illő erélyességgel lépett fel az elhangzott megnevezés és szóhasználat ellen.

Nyomatékosan kérte, hogy a várost mai nevén, Rijekaként emlegessék!

Mi még 2010 előtt keserűen megtanultuk azt, amit a magyar külpolitika a napokban érzékelhet. Bekérették a horvát külügyminisztériumba a zágrábi magyar nagykövetet, mert Orbán Viktor azt mondta: „Magyarországnak is lenne tengere, ha nem vették volna el tőle”.

Forrás: Horváth Gyula közösségi (fb) oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2617830705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása