CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mire elég Csepelen 20 millió forint, ha a kerületi klímáról van szó?

2022. június 07. 00:02 - csú

szelmalomharc_klimabarat_kerulet_-2022-05-04-csh.pngNekünk, amit látunk, leginkább a szélmalomra hasonlít. Lehet, hogy tévedtünk, mert amit nézünk, arról hivatalosan azt írják:   A Rákóczi kertben a szélenergia hasznosítását "a szélkerék szemlélteti játékos formában, alternatív energiatorony képében". Ezen nem vitatkozunk. Mi nem akarunk szélmalomharcot vívni...

Előttünk rejtély, hogy miért kell a névtelenségbe burkolózni, ha egy hasznos csepeli kezdeményezés összefoglalójáról van szó. Ezért sem a forrást, sem a szerzőt nem tudjuk megjelölni, amikor felvillantjuk, hogy az önkormányzat hivatalos lapjában, a CSH-ban egy egész oldalas cikk a helyi hároméves kormányzati és energiahatósági operatív program befejeződéséről tájékoztat. Később azért megértettük…

Előbb azonban át kellett rágni magunkat a következőn. Idézzük: „2022. áprilisában lezárult a KEHOP-1.2.1-18-2018-00037 azonosítószámú, „Klímastratégia kidolgozása és klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Csepelen" című projekt, amelynek keretében számtalan program, képzés és szemléletformáló akció valósult meg a kerületi lakosok aktív részvételével….A projekt keretében interaktív, tematikus szemléletformálási programok is megvalósultak.” Kérjük, hogy itt még ne tegyék félre blogbejegyzésünket!

Miután ugyanis bürokratáról magyarra fordítottuk a szöveget kihámoztuk, megtudtuk, hogy

a programra 20 milliós keret volt biztosítva. Azt, hogy végül mennyibe került, mennyivel egészítette ki az önkormányzat – ha kiegészítette ‑ a szemléletformálást elősegítő rendezvényeket, hát ez nem derült ki az írásból.

Csepel, szerintünk, egyelőre messze van a „klímabarátság”-tól, amit jól szemléltet, hogy többek között, ezért sem tartozik a fővárosban a népszerű, vonzó kerületek közé.

Természetesen nem várhattuk a programtól a közlekedési gondok megoldását vagy a helyi szennyezettség nagy részét okozó fűtési rendszerek cseréjét, hiszen ezek sok tízmilliárdos beruházásokat igényelnek.

Annyit azért mégis csak kellett volna jelezni, hogy a program megvalósításán túl vannak-e, költségvetéssel, határidőkkel is „rendelkező” tervek kerületi környezetvédelmi gondjaink közép- és hosszabb távú megoldására.

h.-r.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr717832003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása