CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hány helyi botrány kell még az igazság feltárásához?

2022. június 26. 00:02 - csú

szabo_szabolcs_felszolalasa_2022-06-23.pngFelszólalt a parlament költségvetési vitájában dr. Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár április 3-án megválasztott országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta, hogy a beterjesztett jövő évi költségvetési javaslat: nem a csepeli és soroksári lakosok költségvetése, mert olyan mértékben vérezteti ki a fővárost, hogy lassan a hétköznapi üzemeltetésre sem marad pénz. „Elmondtam azt is, hogy milyen módosító javaslatokat adtam be mindezen problémák kezelésére: pl. helyben a Kiság kotrására, a Gerincút tervezésére, a II. Rákóczi Ferenc út és a Csepeli út fejújítására, a hév déli meghosszabbításának koncepciótervére, a soroksári vasúti aluljáró megépítésére”.

A csepel.hu – eddigi szokásának megfelelően –, egy sort sem írt a képviselő hozzászólásáról. Arra viszont kíváncsiak vagyunk, vajon Németh Szilárd kormánybiztos úr támogatja-e a szavazásnál a csepeli, soroksári fejlesztésekkel kapcsolatos képviselői javaslatokat. Illúzióink azonban nincsenek….

********************************************

Csepel urai egy képen? Nem, Németh Szilárd és hű emberei, akik már hiszik, hogy ők a jövő „csepeli vármegyeházának” az urai. Most még, ahogy a képhez írták, a sportról volt szó közöttük: „Egyeztetés a magyar birkózásról és a csepeli sportélet megújításáról Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár úrral a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián. Kiemelt témák: a KIMBA diákotthona, csepeli tanuszoda, Csepel SC újjászervezése.” - olvasható Németh Szilárd közösségi oldalán, a következő képhez magyarázatként fűzve.

csepel_urai-2022-06-25.pngA képről „természetesen” hiányzik a polgármester, Borbély Lénárd vagy valamelyik képviselője. Valószínűleg meg sem hívták őket. A idézőjel oka, hogy a Borbély-Németh-féle hatalmi harc miatt nem is volt várható, hogy meghívják valamelyiküket maguk közé. Németh saját – Csepelért, a csepeli sport feletti hatalomért folyó –, játszmájának résztvevőit látjuk, akik közé nem fért/fér be az önkormányzat képviselője, annak ellenére, hogy az önkormányzat vezetése kifejezetten kérte a „Csepel SC fejlesztéséről szóló konzultációt”. (csepel.hu.) Arról, hogy mi volt a sporthoz értő Németh-féle hadsegédek véleménye, nem írt egy sort sem Németh Szilárd. Lehet, hogy csak a következő időszak újabb botrányos eseményei hozzák felszínre a KIMBA vezérkar titkos döntéseit? 

Ennyire értékeli a rezsibiztos kormánybiztos, a KIMBA „fura ura”, Csepel újsütetű ingatlanbárója, az önkormányzatot és vezetőit, a képviselő-testületet, a csepeliek véleményét. Ennyi tartozik ránk, a többihez semmi közünk, mert „Ezt a pénzt én szereztem, én építettem, ez az enyém!” - mondta Németh. https://168.hu/itthon/nemeth-szilard-csepel-csbc-tagdij-birkozas-strandbirkozas-csepelinfo-234978  

**********

Terv még sehol, de már vágják a fákat a volt Ifjúsági tábor területén, sőt a csepel.hu keddi cikke szerint „Elindultak a volt Ifjúsági tábor fejlesztéséhez kapcsolódó munkálatok”.  https://csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/14208-elindultak-a-volt-ifjusagi-tabor-fejlesztesehez-kapcsolodo-munkalatok A témával Borbély Lénárd polgármester saját fb-oldalán még nem foglalkozott, valószínűleg többnapos erdélyi programja (B.L. fb oldala: a 6. Székely-Magyar Utánpótlás Torna mérkőzések, Csíkszereda, Tusnádfürdő, Mitács, Sepsiszentgyörgy) miatt nem volt ideje erre, pedig az elmúlt félévben többször is rákényszerült. Rákényszerült, mert a Németh Szilárddal folytatott politikai iszapbirkózás miatt muszáj volt felvennie Németh odadobott kesztyűjét. Most nem kettejük és segédcsapataik – kerületnek is ártó –, csetepatéjáról van szó, csak az önkormányzati honlapon bejelentett fenti hírhez van néhány megjegyzésünk: 

1) Még a tavaly november 25-i képviselő-testületi ülésen javasolta a polgármester, hogy tűzzék napirendre az ifjúsági tábor és a Csepeli Munkásotthon fejlesztésének kérdését. Bercsik Zoltán a fideszes frakcióvezető javaslatára – talán Németh Szilárd volt az igazi kezdeményező –, azonban levették a napirendről a polgármester előterjesztését, valószínűleg, mert az ifjúsági tábornak Németh más funkciót szánt, mint a javaslat, illetve 2010 óta mindent megtett a Munkásotthon tönkretétele érdekében. Nem sokszor fordult elő, hogy a fideszes frakció leszavazta saját polgármestere előterjesztésének tárgyalását, bár Némethtől ez már a sokadik övön aluli ütés színfalak mögötti szervezése volt. 

2) Ezt követően a polgármester a közvéleményt hívta segítségül: kérdőívet adatott ki, álkérdésekkel, majd lakossági fórumot szervezett, ahol javaslata többségi támogatást kapott. A novemberi fejlesztési javaslatokat viszont azóta sem terjesztette a képviselő-testület elé ismételt megvitatásra, sőt a második félévi munkaterveben sem szerepelteti.

Németh tehát időt nyert, sikeresen gátolta meg a testület hivatalos döntését, mindkét témában. Ugyanakkor a polgármester saját hatáskörben döntve elindította a tervezést (V. 26-án a csepel.hu: „társaságunk dolgozik a tervek előkészítésén”), illetve most elrendelték a tábor területén a fakivágást, pedig hivatalosan még az sem dőlt el (a testület sem döntött a fejlesztésről), mi lesz a volt ifjúsági tábor területén. Nem érdekes, a harc az harc, a favágás meg favágás, a Fidesz-hatalom egyik legkedveltebb foglalatossága. Lehet, hogy ősszel mégis be merik terjeszteni a javaslatot a testület elé, s egyszer fel is épül valami az ifjúsági tábor területén. Addig meg havonta kapjuk a „megnyugtató” híreket: már kivágták a fákat, folyik a terv előkészítése stb, s nyugodtak vagyunk, mert azért néha dolgoznak is az urak. Hogy közben vágják a fákat, s hogy mikor lesz terv, majd valódi építkezés, mennyibe fog kerülni, az most nem érdekes….

3) Nem utoljára, de meg kell jegyeznünk, hogy a fakivágási akciónak már komoly negatív „visszhangja” van a csepeli közösségi oldalakon. Érdemes lenne kivizsgálni, valóban szükség volt-e a fakivágásokra vagy csak a csepeli fideszes belharc újabb menete „indokolta” a nyár kezdetén való kivágást. 

**********

Már kétszer is foglalkoztunk a kerületi ingatlanok „népszerűségével”, illetve a főváros és az agglomeráció közötti vándorlással, most pedig a napi.hu írta meg szerdán, hogy „szabályosan megfagyott az ingatlanpiac a Csepel-szigeten tavasszal: négy-öt hétig szinte alig találkoztak végrehajtott tranzakciókkal a közvetítők.”https://www.napi.hu/ingatlan/ingatlan-agglomeracio-lakaspiac-kiadas-pest-megye.754784.html
A cikk szerint pl.: „... Az átlagos csepeli panellakás 32-35 millió forint, családi házakból már 90 millióért sem mehetnek biztosra a vevők ...Csepel királyerdei részén már két éve árulnak egy 400 négyzetméteres ingatlant 390 millió forintért... Csepelen és a déli agglomerációban inkább a 30-40 millió forint között hirdetett ingatlanok iránt mutatkozik érdeklődés…a kiadás viszont pörög...”és „az is kiderült, hogy a vevők félnek a felújítástól, mert nincs szakember és magasak a költségek”. Úgy tűnik Csepelen is visszaesett az ingatlanforgalom. Lehet a fenti idézeteket magyarázni, egy viszont biztos: egyre több, leginkább Királyerdőn, az eladásra váró, elhagyott, gondozatlan, esetleg autóroncs, kidobott háztartási berendezés, építési hulladék tárolására használt ingatlan, ami egy–egy területrész szlömösödéséhez, lerobbanásához vezethet. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8217867271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása