CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Háború a Béke téren - Ki fog ráfizetni az ingyenes parkolásra? - Egy hét Csepelen

2022. július 03. 00:02 - csú

csepeli_pohi_felulrol_madartavlatbol_14.jpgA polgármester a saját közösségi oldalán diszkréten elhallgatta, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester vezette fővárosi közgyűlésen megszavazta az általa is módosított fizető parkolási előterjesztést, amiből viszont egyértelműen kiderül, hogy Csepelen lesz fizetős várakozási övezet, lényegében a Városközpontban, s nem csak a Szent Imre téren...

Kedden írta meg a telex.hu, hogy Németh Szilárd július 1-től kirúgta a Csepel SC Béke téri labdarúgó pályáról a Csepel FC focicsapatát. Némethnek az a terve, „hogy Csepel TC néven, a megszokott csepeli címerrel és színekben” indítanak csapatot a bajnokságokban, a Csepel FC helyi riválisával a Csep-Gól FC-vel közösen, illetve a most kirúgott csapat átcsábítható edzőivel, játékosaival.  

Június elején már szülői értekezletet is tartottak a két egyesületnél focizó gyerekek szülei részére, ahol

előadták a Csepel SC több mint 50 milliárdos(!) fejlesztési terveit: 

„A látványtervek alapján nem is csak egy sportkomplexumról van szó, hanem gyakorlatilag egy komplett városrészről. És ez nem is akkora túlzás, felsorolni is nehéz, mi minden épülne vagy újulna meg Csepelen. Újjáépülne a Bajnokok Csarnoka, felújítanák a 12 ezres atlétikai és labdarúgó-stadiont, ráadásul a látványtervek alapján a lelátó végig fedett lenne (jelenleg csak a főlelátó az). Épülne még tanuszoda, sporthotel, három új sportcsarnok, kettő az edzésekre, egy pedig a versenyeknek. Itt kapna helyet a paralimpiai központ, és a sportbolt, fedett parkolóház, irodák mellett egy kápolna is szerepel a tervekben.” 

https://telex.hu/belfold/2022/06/28/csepel-fc-focistak-stadion-fuzio-utanpotlas-nemeth-szilard-borbely-lenard 

Íme egy látványterv a tervezett fejlesztésről:csepel_sc_terv_makett_csepel_tc_nemeth_szilard-fele.png

Minderről a csepeli önkormányzatot nem tájékoztatták, de a szülők sem kaptak tájékoztatást, hogy konkrétan mikor kezdődik a tervezett beruházás, s mikorra várható befejezése. 

A harc tehát a csepeli sportért most újból nagyobb nyilvánosságot kapott. Németh, senkivel sem egyeztetve, folytatta nyomulását, a tervei megvalósításához szükséges, Csepelen már meglévő anyagi, technikai, személyi feltételek szétzilálásával, a fennmaradó „elemek” átvételével, saját zászló alatti újraindításával. Az önkormányzatnak lassan illene beismerni, hogy nincs ereje mindezt megakadályozni, sőt abból az álmából is fel kell ébrednie, hogy beleszólhat a Béke téri ingatlan bármilyen fejlesztésébe. Ha mégis, akkor pedig már lépnie kellett volna. 

Péntek délelőtt, a polgármester fb oldalán közzétett megszólalás, sajnálkozás a kialakult helyzet miatt már semmit nem ér, ráadásul Borbély úr egy szót sem írt saját felelősségéről, ami megkerülhetetlen. Már csak azért is, mert amikor jóban volt a két fideszes kiskirály, akkor közösen Németh Szilárddal, mindent megtettek a Csepel SC Alapítvány akkori tulajdonosának lejáratása érdekében, sőt, képtelenek voltak javaslataikat elfogadni, végül a 2014-es önkormányzati választások előtti napokban nagy nehezen megszületett, testület által is támogatott megállapodást betartani. 

Még egy megjegyzés a polgármester közösségi oldalán közreadott szöveghez. Borbély azt írta, hogy „Csepel sportéletében BÉKÉRE van szükség, ahogyan a világban is.” Ferenc pápa mondta még 2016-ban: „... a béke egy ajándék, amelynek megvan a maga életútja és mindenkinek „dolgoznia” kell rajta, hogy fejlődjön.”  http://www.archivioradiovaticana.va/storico/2016/09/08/a_nagy_tal%C3%A1lkoz%C3%B3k_nem_hoznak_b%C3%A9k%C3%A9t,_ha_a_sz%C3%ADvek_h%C3%A1bor%C3%BAban_%C3%A1llnak/hu-1256707 A NER létrejötte óta a harcról szól, s az urak mindig mindenkivel harcoltak/harcolnak, a Orbán Viktorral az élen, akinek lételeme a harc. Hogy ki kezdte a két csepeli fideszes között a harcot, senkit nem érdekel. Uraim! Dolgozni kellett volna a békéért, a valódi fejlődésért. 

Németh meg közben megy előre, saját korábbi ígéretei sem érdeklik, pláne nem kíváncsi arra, hogy mi minderről az önkormányzat polgármesterének és képviselő-testületének a véleménye. A kérdés csak az, mit szólnak mindehhez a csepeliek?

**********

Hétfőn mutatta be Szabó Szabolcs Csepel-Soroksár országgyűlési képviselője a képeket arról, hogy elkezdődött Csepel észak-nyugati csücskében, a ferencvárosi területen épülő atlétikai stadionhoz tartozó, „bemelegítő pálya” építése, illetve a fák kivágása, durva tarolása a pálya jóváhagyott területén. A képek tanúsága szerint ismét sok száz fát vágnak ki Csepelen, csak most nem a Hollandi úton, hanem a Nagy-Duna mellett, a Kvassay zsilip alatti területen. Hiába a sportfejlesztések mindent „visznek”, ilyenkor sorba vágják a fákat, nem számít semmi, még a környezetvédelem sem, ráadásul a sportra mindig jut pénz. 

Szerdán a képviselő kiegészítette fb bejegyzését: a Csepeli Központi Szennyvíztisztító Telep környezetvédelmi engedélyének kiadásakor ez a terület nagy része a szennyvíztisztító védőterületének lett kijelölve, amit most gyakorlatilag semmibe vesznek, egyrészt a pályát tervező cég, másrészt az engedélyt kiadó hatóságok. A képviselő joggal veti fel, hogy „mi fogja védeni telep melletti területeket”? 

A mi kérdésünk: mit szólt és szól mindehhez a kerület polgármestere, a környezetvédelmi felügyeletet gyakorló helyi szakmai szervezet, illetve a képviselő-testület? 

**********

Nagy színjáték vagy inkább tragikomédia részesei lehettek június 27-én a parlament.hu, illetve a youtube.com nézői, ha figyelemmel kísérték Németh Szilárd, a „négy stop” érvényesítésért felelős rezsibiztos kormánybiztos hozzászólását, illetve meghallgatták Koncz Zsófia államtitkár válaszát.  https://www.youtube.com/watch?v=r6mNsJ0plrk 

Kutyakomédia, amelyet csak azok néznek, vesznek meg, akiket be tudnak csapni. A többség azonban tudja, hogy miről beszélt a „négy stopos”, aki ráadásul felolvasott szövegében elfelejtette megemlíteni, hogy mibe került eddig Orbán és az ő rezsivédelme az országnak, amelyet egyébként a fogyasztókkal fizettettetnek meg, illetve, hogy elkezdődött/folytatódott a rezsiharc következtében a terheket viselő szolgáltató cégek lassú tönkremenetele. Ez utóbbinak csak egyik jele a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.-ben kialakult helyzet, amelyet, a polgármester szerint, megfejelt „a rezsicsökkentés, mert emiatt szerinte nincs elegendő pénze a karbantartásra a szolgáltatónak, a TRV Zrt.nek.”  https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/ide-jutott-a-rezsiharc-ismet-vizk orlatozast-vezettek-be-turkeven-249994

Ha végül mégis kivezetik az önkormányzatokat a rezsivédelemből, az sok önkormányzati szolgáltató cég tönkremenetelét okozhatja, amit már az egész ország megérezhet.

A Németh-Koncz jelenet igazi célja: újra és újra dicsőíteni a gazdaság több ágát nehéz helyzetbe hozó, az országnak eddig 1300 milliárdjába került rezsicsökkentést és elvenni a figyelmet a rezsivédelem fokozódó terheitől, illetve az időt az ellenzéki megszólalóktól. 

**********

Parkolási díj emeléséről döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A javaslatot több fideszes polgármester, köztük Borbély Lénárd is támogatta.

https://168.hu/itthon/fovaros-parkolas-fovarosi-kozgyules-fidesz-238960 

Némi eltérés érzékelhető a 168ora.hu és a polgármester közösségi oldalán megjelent polgármesteri szöveg között. Borbély fb oldalán nem jelezte pl., hogy megszavazta az előterjesztést, amiből viszont egyértelműen kiderül, hogy a javaslat szerint Csepelen lesz fizetős várakozási övezet, lényegében a Városközpontban, s nem csak a Szent Imre téren. Még 2016-ban azt mondta Borbély, hogy „Amíg én vagyok a polgármester, a csepeliek biztosan nem fognak fizetni a kerületben a parkolásért!”  https://csepel.hu/hireink/kozelet/item/8415-ingyenes-marad-a-parkolas-beszelgetes-borbely-lenarddal-a-hev-rol-a-temetofejlesztesrol-es-a-felujitasokrol   

Azzal, hogy megszavazta az előterjesztést, azt is tudomásul vette, hogy ígérete szerint lemond a polgármesteri pozíciójáról? Ha „ragaszkodik” korábbi véleményéhez, miért szavazta meg a javaslatot, illetve mit fog most lépni korábbi ígéretének megvalósulása érdekében? Esetleg „mossa kezeit”, s továbbra is a fővárosi vezetésre hárítja a felelősséget?

Ennél nagyobb gond, hogy a fővárosi parkolási rendelet módosításával sem valószínű, hogy megoldódik Csepelen a parkolás problémája. Az utóbbi években jelentősen nőtt a személyautók száma Csepelen, csakúgy mint a kerületen átutazó, a csepeli parkolási lehetőségeket ingyenesen használó autósok száma. Nem elég tehát valamit támogatni vagy elutasítani, siránkozni, a megoldást is meg kell találni, közösen, a döntésben résztvevőkkel együtt. Ez viszont nem erőssége a kerületi önkormányzati vezetésnek. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9617873551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása