CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli kiskirályság kialakítását láthatjuk napjainkban

2022. július 13. 00:02 - csú

nemeth_szilard_konyec_2.jpg"Talán csökken a vezérszerű egyéni befolyás. De, ez még nem biztos! Lehet, hogy tartalmi változás lesz, de az is előfordulhat, hogy csak formai. Ebben az esetben csak a kiskirály változik!"

Egyik olvasmányom tanúsága szerint a diadalmaskodó római hadvezér otthoni fogadóünnepén, az őt a városban körbehordó harci szekér saroglyájába egy rabszolgát ültettek. Ennek az embernek az volt a dolga, hogy folyamatosan mantrázza: „Nem vagy Isten!”

A történet vagy igaz, vagy nem, mindenesetre a hatalmasok vágyainak földön tartását jelezte. Mert ősi (talán emberi természetből eredő) vágy a hatalomhoz való mérhetetlen ragaszkodás. A demokráciában ezeket a lehetőségeket különböző korlátozásokkal (fékek és ellensúlyok) próbálják kiküszöbölni. Az autoriter rendszerekben ez nem működik. Nem is tudnak megszabadulni az elaggot, elkopott, kiéget, - túlnyomórészt öntelt - vezérektől. És tévednek azok, akik úgy gondolják, hogy ilyenek csak birodalmak, nagyhatalmak, népek vezéreivel történhetnek meg. Mert mint ahogy vannak nagy- és kiskirályságok, úgy vannak nagy-, és kiskirályok is! Nagykirályokra mindenki tud példákat, de a kiskirályok

kevésbé közismertek. Magyarország történetének hullámzó politikai rendszerei (a rendszer irányultságától függetlenül) folyamatosan termelték ezeket a kiváltságosokat. /A mostani életünk kirívó példája, amikor egy a nyolcadik ikszet is betöltő közösségi vezető (bizonyára tudatában lévén szépségének és erejének) egy tizennyolc éves lánykát vesz feleségül./ A mi szűkebb közösségünkben Csepelen is voltak kiemelkedő dominanciák, akik meghatározták, befolyásolták a közösség életét, és rányomták egyéniségük nyomát az egész kor fejlődésre. Ezek között voltak gyártulajdonosok, igazgatók, de művezetők, közösségi vezetők is.

A jelekből arra következtethetünk, hogy a mai Csepelen is éppen egy ilyen kiskirályság kialakulásának folyamatát láthatjuk. Németh Szilárd kívánt a csepeli királyság uralkodója lenni! Felépített stratégiáját azonban megzavarta (mint látjuk megakasztotta) a Fideszben 2010 után fokozottan megjelent igény a diktátorokra és demagógokra. Ez a konjunktúra azt a felismerést kelthette benne, hogy csepeli vezetői álmai alulértékeltek, és reális lehetősége van az országos nagy hatalmi politikába való megmártózásra és esélykeresésre is. Mára egyértelművé vált, hogy Németh ezirányú törekvései mindenki számára (Orbánéra is) terhesek, sőt elviselhetetlenek lettek. Ebben a helyzetben újra felértékelődtek Némethben a csepeli kiskirályságba korábban beinvesztált energiák adta lehetőségek. Ezért, még 2021-ben visszavette a kormányzópárt helyi vezetését és befenyített mindenkit azzal, hogy a királycsináló azért még mindig ő! Így próbálta feléleszteni a régi viszonyrendszert, ezzel akarta újra sarka alá törni régi harcostársait. De itt már más viszonyokat és más embereket talált! Ezek hamar felismerték, hogy egy fogatlan oroszlán fenyegetőzik. Németh Szilárd 2022-es (immár ötödik) választási (csúfos) veresége a helyi körzetben ezt meg is erősítette!

Korábbi neveltjei nem kívánták a visszajöttétt. Lejárt lemeznek, elutasított és vállalhatatlan agresszornak tartották. Polgármesterként itt töltött négy évét sokkal inkább felejtendő pünkösdi királyságnak, mint visszajövetelnek vágyott újrázásnak látják! Ellenálltak és nem engedelmeskedtek! Embereit (Juhásztól Sághiig) szép lassan kiebrudalták Csepelről, amivel azt mutatták, hogy nem hajlandók a saját bőrüket a vásárra vinni Némethért.

A változás Csepelen elindult! Az iránya és a kimenetele még nem egyértelmű. A jelekből ítélve talán abban reménykedhetünk, hogy demokratizálódik a helyi rendszer és társadalmasodnak a közügyek. Talán csökken a vezérszerű egyéni befolyás. De, ez még nem biztos! Lehet, hogy tartalmi változás lesz, de az is előfordulhat, hogy csak formai. Ebben az esetben csak a kiskirály változik!

Forrás HORVÁTH GYULA közösségi (fb) oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1817861901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása