CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

HÉV, Háros, iskolák: újra és újra becsapják a csepelieket a kerületvezetők

2022. augusztus 18. 00:02 - csú

haros_allatkinzas-2002-01-17_2.pngAhol 12 év alatt lényegében nem történt semmi. A változás annyi, hogy évtizedes ígérgetések után   Borbély Lénárd Hárosról szólva már ki sem merte mondani a belterületbe vonás szükségességét, ami azt jelenti, hogy az ott élők még legalább 8-10 évig nem számíthatnak  életkörülményeik javulására. A kormány ígérete ellenére, a helyi fideszes vezetés az út szélén hagyta a hárosiakat

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) augusztus 17-én megjelent 16. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

A lap hivatalos laptájékoztatója szerint a CSH kéthetente jelenik meg 22-34 oldalon. Most a két hétből három lett, a minimum 22-ből meg mindössze 16. Hiába’, nyár van, szabadságon a vezetés, a hivatal, az önkormányzat meg gyakorlatilag nem működik. A polgármester néha írogat valamit saját közösségi oldalán, amit időnként átvesz a hivatalos önkormányzati média. Így azért az újságíróknak mégis csak kevesebb a munkája. 

Igaz, a nyár „forróbb” lett, mint a helyi vezetők gondolhatták. Nem csak az utóbbi hetek hőséghullámai, hanem az országos

események (az augusztus 1-től változó energiaárak, az infláció megugrása, katások megmozdulásai, a pedagógus társadalom erősödő fellépése a megígért bérrendezések érdekében, a szeptember elejére jelzett pedagógus sztrájk, a benzin árstop okozta káosz, az önkormányzati hatáskörök további elvonására utaló kormányzati törekvések erősödése, a gazdasági mutatók további érezhető romlása ) is mutatják: bőven lett volna téma ehhez a lapszámhoz is. 

A lap szerkesztői és tulajdonosai biztos nem akarták/akarják megzavarni a csepeliek nyári pihenését. A baj csak az, hogy évek óta így gondolják. Ezzel gyakorlatilag lenézik a csepelieket. Akik pl. hetek óta számolgatják, hogy fogják kifizetni szeptemberben a megnövekedett rezsiszámláikat. A CSH ezen száma ismét bizonyítja: mindez nem érdekelte/érdekli az önkormányzat vezetőit.

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Bejárás Hároson: a terület hosszútávú rendezése a cél

A cikk előzményei: először július 26-án, a polgármester fb oldalán, utána, majd két órával később a csepel.hu-n, jelent meg a témával foglalkozó írás. Blogunk július 31-én reagált a cikkre, az Egy hét: Háros miatt sáros a fideszes városvezetés… c. írással. https://csepeliek.blog.hu/2022/07/31/egy_het_haros_miatt_saros_a_fideszes_csepeli_varosvezetes_szembesites_a_valosaggal_csepeliek_atveres#more17894143 

A polgármester szövegére több mint százan reagáltak, közöttük sokan kritikájuknak adtak hangot, írásunkat több mint 560-an olvasták, sokan véleményezték. Véleményünk és az olvasók megjegyzései azonban nem érdekelték a lap szerkesztőit, új címmel, némi történeti háttérrel kiegészítve, megismételték a polgármester szavait. Ezért mi is megismételjük írásunk néhány fontosabb részét:

„A hárosi terület fejlesztéséhez a fővárosi önkormányzat közgyűlési támogatásra a Kerületi Szabályozás Terv jóváhagyására volt és van szükség. Még a fideszesek 2010-es választási győzelme előtt a szocialista vezetés, hosszú egyeztetés után, javaslatot tett az akkori képviselő-testületnek a KSZT első részének elkészítésére,….. a javaslatot a fideszesek nem támogatták. 

Néhány héttel később, 2010. szeptember 17-én az akkori Csepel újság lehozta a „Fidesz-KDNP önkormányzati program”-ját, amelyben azt írják a narancsos politikusok, hogy „Hárost belterületbe kell vonni!” Igazuk volt, ehhez azonban kellettek a szabályozási tervek, amelyeknek első részét korábban elutasították, majd komoly beruházásokra lett volna szükség. Azóta 12 év telt el, a Fidesz-KDNP akkori programjából nem lett semmi, Németh Szilárd, majd Borbély Lénárd polgármestersége alatt sem. Igaz, a négy évvel ezelőtti országgyűlési választások előtti kampányban Németh Szilárd az általa meghirdetett Weiss Manfréd Tervben az ígérte, hogy „Háros és Ófalu új esélyt kap. ...A Weiss Manfréd Terv segítségével...Hároson élhetőbb és biztonságosabb lakókörnyezetet szeretnénk, új utakkal, csatornával, közvilágosítással, óvodával, iskolával, tanodával, az itt élők felzárkóztatásával.” Ebből sem lett semmi. Pedig az ott élő ~ 3000 ember ugyanazt szeretné, amit Németh leírt. De már nagyon szeretnék, s egyre türelmetlenebbek!”

Azaz 12 év alatt lényegében nem történt semmi. A változás annyi, hogy Borbély Lénárd már ki sem merte mondani a belterületbe vonás szükségességét, ami azt jelenti, hogy a hárosiak még sokáig, kb 8-10 évig, nem számíthatnak életkörülményeik változására. A kormány ígérete ellenére, a helyi fideszes vezetés az út szélén hagyta őket!

2) Kiemelt beruházás marad a csepeli HÉV felújítása

Az orosz-ukrán háború csak súlyosbította a magyar gazdaság, leginkább az elhibázott gazdaságpolitika miatt korábban megindult visszaesését. A HÉV ügyében pedig már a háború megkezdése előtt is voltak konkrét jelei a beruházás csúszásának, ami például a tervezés újabb és újabb határidő módosítása is jelzett. Ennek ellenére mindkét fideszes vezető, Németh Szilárd rezsibiztos kormánybiztos és Borbély Lénárd polgármester megnyilatkozásai folyamatos haladásról tájékoztatták a csepelieket. A nehézségekre, gazdasági körülményeink várható egyre növekvő gondjaira, blogunk többször is felhívta a figyelmet. 

Nem az a legnagyobb baj, hogy oda sem figyeltek a véleményekre, hanem a „kiemelt beruházás marad a csepeli HÉV felújítása” szöveggel ismét becsapják az embereket. Egyrészt a beruházást kiemeltsége ellenére – a tervezéssel együtt – felfüggesztették, másrészt semmi garancia a közeljövőben várható változásra, a beruházás előkészítésének folytatására. 

Lásd: https://csepeliek.blog.hu/2022/08/14/egy_het_csepelen_hev-hazugsag_a_rezsibiztostol_kedelyborzolo_bujocska_csendet_kernek_kitekintes 

3) Az új tanév előtt

Folytatódik három csepeli iskola kálváriája. Mint júliusban kiderült „Pintér Sándor tárcája indoklás nélkül” nem fogadta el három csepeli általános iskola intézményvezetői állására jelentkező csepeli pedagógusok pályázatát. https://nepszava.hu/3163593_iskolaigazgato-csepel-soroksar-palyazok-belugyminiszterium-pinter-sandor Így, írja most a CSH egy rövid, keretes írásban, Tóth Endre tankerületi központ igazgatóhelyettese, a szeptemberben kezdődő új tanévre a Lajthában és Hermannban a volt intézményvezetőket bízta meg az iskola vezetésével, míg a Széchenyiben a helyettes kapott egy évre szóló megbízást. 

Korábbi írásunkban már szóvá tettük: „Borbély Lénárd polgármesternek az ügyről még véleménye sincs, meg sem mer szólalni, folyamatosan a felújításokat, a csepeli családok, gyerekek támogatást, segítését hirdeti. Vajon az érintett iskolai és szülői munkaközösségek mit szólnak ehhez?” https://csepeliek.blog.hu/2022/07/24/egy_het_forrong_a_kozelet_hallgat_csepel_polgarmestere_viccel_a_rezsibiztos_sir_a_jozan_esz 

A témához tartozóan megemlítjük, hogy a megbízott vezetők munkáját, nem csak a minisztériumi döntés iskolán belül várható negatív hatásai is nehezítik majd, hanem a tanévkezdés bizonytalanságai, a későn megjelent éves tanrend, a sok helyen erősen jelentkező sztrájkhangulat, illetve a fűtés esetleges átállítása orbáni „energiatakarékos” megoldásra stb. Persze ez nem a helyi önkormányzat ügye!? (az állam ugyanis átvette az iskolákat!?) ezért ne is várjunk semmilyen reagálást a kerület egészéért, a csepeliekért felelősséget vállalt polgármestertől. Nyilvánosan még véleményét sem meri megfogalmazni. Helyette filmvetítéseket szervez. A csepeliek a kerületi közéleti káosz című produkciót látva meg csak néznek mint a moziban…

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8017910391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása