CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét: Háros miatt sáros a fideszes csepeli városvezetés - Szembesítés a valósággal – Csepeliek átverése futószalagon

2022. július 31. 00:02 - csú

harosi_tajkep_polgarmesterrel_es_a_kiseretevel_2022-07-27.pngHárosi tájkép polgármesterrel, a kíséretével és a be nem váltott évtizedes ígéreteket megtetőző újabb ígéretekkel

Kedden megírta a csepel.hu, hogy „Hatósági ellenőrzés volt Hároson”. A polgármester több képet is megosztott az ottani, elképesztő állapotokról.  Mi most felvillantjuk a mai állapotokhoz vezető előzményeket:

A hárosi terület fejlesztéséhez a fővárosi önkormányzat közgyűlési támogatásra a Kerületi Szabályozás Terv jóváhagyására volt és van szükség. Még a fideszesek 2010-es választási győzelme előtt a szocialista vezetés, hosszú egyeztetés után, javaslatot tett az akkori képviselő-testületnek a KSZT első részének elkészítésére, „Javaslat a Csepel-Háros 1., 2., 3. szektor Kerületi Szabályozási Tervekkel kapcsolatos döntésekre.” A testületi többség elfogadta a javaslatot, a fideszesek nem támogatták. (csepel.hu, a képviselő-testület 2010. június 15-i ülésének jegyzőkönyve)

Néhány héttel később, 2010. szeptember 17-én az akkori Csepel újság lehozta a „Fidesz-KDNP önkormányzati program”-ját, amelyben azt írják a narancsos politikusok, hogy „Hárost belterületbe kell vonni!” Igazuk volt, ehhez azonban kellettek a szabályozási tervek, amelyeknek első részét korábban elutasították, majd komoly beruházásokra lett volna szükség.

Azóta 12 év telt el, a Fidesz-KDNP akkori programjából nem lett semmi, Németh Szilárd, majd Borbély Lénárd polgármestersége alatt sem. Igaz, a

négy évvel ezelőtti országgyűlési választások előtti kampányban Németh Szilárd az általa meghirdetett Weiss Manfréd Tervben az ígérte, hogy „Háros és Ófalu új esélyt kap. ...A Weiss Manfréd Terv segítségével...Hároson élhetőbb és biztonságosabb lakókörnyezetet szeretnénk, új utakkal, csatornával, közvilágosítással, óvodával, iskolával, tanodával, az itt élők felzárkóztatásával.” Ebből sem lett semmi. Pedig az ott élő ~ 3000 ember ugyanazt szeretné, amit Németh leírt. De már nagyon szeretnék, s egyre türelmetlenebbek!  

Ezek után Borbély Lénárd és a hatóságok helyszíni ellenőrzést tartottak, s képeken mutatták be a 12 év alatt sem változó embertelen állapotokat. Elképesztő! Borbélytól meg csak annyira tellett, hogy végül megjelölte távlati célját: „Háros is felzárkózhasson Csepel többi részéhez és hogy jobb, biztonságosabb, és emberi körülményeket teremtsenek az itt élők számára.” Hogy eddig mit tett és ezután mit akar tenni, arról nem mondott semmit.

Borbély úr! Háros ügye nem hatósági ügy!

**********

Szerdán Lázár János építési miniszter bejelentette, „leállhatnak több milliárd forintért előkészített állami beruházások, Budapest szinte mindent elveszíthet…. A fővárosi kormányhivatal a napokban közölte a döntést: szüneteltetik a H7 HÉV-vonal fejlesztésével és meghosszabbításával kapcsolatos csepeli autóbusz és HÉV-végállomás, parkolóház, üzemi, szolgálati és járműtároló épületeinek építési engedélyezési eljárását. 

https://nepszava.hu/3164662_hev-lazar-janos-projekt-budapest 

A hírről semmilyen tájékoztatást nem adott a csepel.hu, amelyen még mindig a július 12-i hír olvasható: „...Készülnek a tervek…”. A polgármester sem közölte fb oldalán a döntést. Lehet, hogy nem merik, vagy még bíznak valami csodában, esetleg Orbán Viktorban? Nem tudjuk, de mindenesetre újabb 12 éves ígéret megvalósítása tolódik ki, ki tudja meddig. Mindenesetre több száz milliós tervezési kiadás elveszett.

Arról nem is beszélve, hogy a döntés további hosszú évekre konzerválja a csepeli közlekedési viszonyokat, a kerület környezeti szennyezettségét, az itt élők amúgy is alacsonyabb szintű életminőségét, ezáltal a kerület további leszakadását a főváros fejlettebb kerületeitől. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a fővárosi önkormányzat és egy civil szervezet perli „az elhibázott közlekedéspolitikai elképzelésen” alapuló Galvani híd környezetvédelmi engedélyét, ami a beruházás megkezdésének időpontját is kitolhatja. https://atlatszo.hu/kornyezet/2022/07/28/a-fovaros-es-egy-civil-egyesulet-is-perli-a-galvani-hid-kornyezetvedelmi-engedelyet/ 

Ezért kérdezzük a polgármestert: nem lenne célszerű megszólalni a témában, majd összehívni egy rendkívüli képviselő-testületi ülést, ahol áttekintenék a helyzetet, a végső döntés esetleges vagy részleges megváltoztatása érdekében még megtehető lépéseket, illetve megbeszélnék a helyi közlekedésfejlesztési feladatok újratervezésével kapcsolatos tennivalókat? 

**********

A hét végén, a rezsicsökkentés „kurtítása” után, végleg kiderült: Magyarország hátra megy nem előre! Pénteken reggel Orbán Viktor a Kossuth rádiós heti beszélőjén kijelentette: "...aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt, „annak gondoskodnia kell arról, hogy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti részt” A rezsicsökkentés bejelentése utáni pénteki kormányfői beszéd gyakorlatilag nyílt beismerése a rezsicsökkentés bukásának. Az idézett mondat a kormányfő cinikus hozzáállását bizonyítja. 

Közben a Belügyminisztérium kiadta, szokásos körlevelében, a „szigorúan bizalmas” feladatot a tankerületeknek. Vissza a fafűtéshez! Megnézni a feltételeket, megtalálnia azokat az intézményeket, iskolákat, ahol ez végrehajtható, előkészíteni az ezzel kapcsolatos tennivalókat, egészen addig, hogy „az iskoláknak ellenőrzött, működőképes kéményekkel kell rendelkezniük”. Hogy hogyan oldják meg? Már dolgoznak az ügyön. Kiadták a tankerületeknek, azok meg már mérnek, számolnak, intézkednek. 

Az iskolaigazgató, már ahol van – Csepelen három helyen nem fogadta el a BM a pályázatokat, így ott a helyettesek –, a tanári kar, a szülői munkaközösség meg idegeskedhet. Hogy meg lehet-e oldani, ha igen, mennyibe fog kerülni, ki fogja az új rendszert fizetni, naponta működtetni, ki rak naponta a tűzre, amikor pedagógus is alig van? Majd megtudják, úgy mint az új tanév rendjét, ami másfél hónapos késés után, pénteken jelent meg.  

Lehet, hogy a Csepeli Önkormányzat, illetve a Polgármesteri Hivatal korán döntött az augusztus 1-19 közötti hivatali munkarend már megszokott szüneteltetéséről? Nem tudjuk, de a helyi önkormányzatnak, tisztviselői karnak és az iskolák fenntartását, működését biztosító Városgazda Zrt munkatársainak már lehet, hogy dolgozni kellene a megoldáson? Az sem ártana, ha valaki, aki ért a témához, tájékoztatná a csepelieket, hogyan érinti a döntés a csepeli iskolákat, s ha igen, akkor mit akar tenni az önkormányzat a döntés megvalósítsa érdekében.

Egyébként Holoda Attila energetikai szakértő szerint „..a fával való tüzelésre való átállás nem csak visszalépés is a gáztüzeléshez képest, de olyan költséggel jár, amire nincs a tankerületnek forrása...a tűzifa már most hiánycikknek számít,...a fatüzelés alkalmazásával az ökológiai lábnyom is nagyobb lesz.” https://ezalenyeg.hu/kozugy/elore-a-multba-faval-futene-az-iskolakban-a-belugyminiszterium-281962

**********

Legutóbbi heti összeállításunkban felvetettük, hogy több városban, a jelenlegi gazdasági helyzetre való hivatkozással, a polgármesterek lemondtak az augusztus 20-i tűzijátékról. 

https://csepeliek.blog.hu/2022/07/24/egy_het_forrong_a_kozelet_hallgat_csepel_polgarmestere_viccel_a_rezsibiztos_sir_a_jozan_esz 

Az önkormányzat azóta sem reagált témára, viszont a héten a csepeli vagyok c. közösségi oldalon elindult egy felmérés „Ön szerint FELTÉTLEN SZÜKSÉGES az államalapítási rendezvény keretében a tűzijáték?” címmel. A szombat délelőtti, nem reprezentatív eredmények szerint a kérdésre válaszoló 863 fő ~ 93 százaléka nem tartja szükségesnek a tűzijátékot. Ebből 69 % a nem gombot nyomta meg, 24 % pedig azt javasolta, hogy „teljesen felesleges, fordítsák jótékony célra az összeget”, s mindössze ~3 % volt az igennel válaszolók száma. Van min elgondolkodni Borbély Lénárd polgármesternek. 

Kitekintés – Hírek az országból és a világból:

> Mikor a magyar visszavesz belőle, más kormányok épp felpörgetik a rezsitámogatásokat. https://www.lakmusz.hu/mikor-a-magyar-visszavesz-belole-mas-kormanyok-epp-felporgetik-a-rezsitamogatasokat/ 

> Nem jár automatikusan a rezsicsökkentett gázár a nagycsaládosoknak. https://444.hu/2022/07/29/nem-jar-automatikusan-a-rezsicsokkentett-gazar-a-nagycsaladosokat 

> Hernádi: ellátási problémák lehetnek, ha marad az üzemanyagár-stop. https://24.hu/fn/gazdasag/2022/07/29/hernadi-ellatasi-problemak-lesznek-ha-marad-az-uzemanyagar-stop/ 

> Orbán: Kályha- és kazánprogramot indít a kormány, hogy ahol lehet, fával váltsák ki a gázt. https://magyarnarancs.hu/belpol/orban-kalyha-es-kazanpromgramot-indit-a-kormany-hogy-ahol-lehet-faval-valtsak-ki-a-gazt-251010 

> Ma élte fel a világ a Föld egész éves erőforrását, de ha Magyarországon múlt volna, már májusban eljött volna a túlfogyasztás napja. https://merce.hu/2022/07/28/ma-elte-fel-a-vilag-a-fold-egesz-eves-eroforrasait-de-ha-magyarorszagon-mult-volna-mar-majusban-eljott-volna-a-tulfogyasztas-napja/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8117894143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása