CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli csodavárás „pofapénzekból” és a befürdés veszélyével

2022. augusztus 29. 00:02 - csú

csepeli_strand_a_hatvanas_evekben_60-as_1.jpgHa nem a politikai ideológia, hanem a gazdasági racionalitás vezette volna a korábban döntéshozói szerepben lévő fideszeseket, akkor nem bonttatják el a strand műemléki, és védett öltözőit és hatalmas összegekért nem tesznek oda jellegtelen, és értéktelen kockákat. A strandra milliárdos tételt költöttek, és alig észlelhető a minőségváltozás! Ez jellemzi a csepeli fideszesek évtizedes „szárnyalását”!

A képviselő-testület megszavazta a polgármester javaslatát és a régi Csepeli Városgazdát kettéosztva, - új vezetőket kinevezve a vállalatok élére - megindult a kilábalás felé. Legalább is ez volt Borbély Lénárd elképzelése. Valószínűleg annyira bizonyos volt döntésének nagyszerűségében, hogy alaposan megnyugodva ő el is vonult nyaralni.

Itt maradtak azonban a kinevezett új vezetők és az egyre tornyosuló gondok! Megbukni látszik az a csodavárás amelyik magában az új vezető kiválasztásában megtalálja a megoldást. Lehetnek ugyanis akármilyen ügyes és felkészült vezetők a lehetetlent ők sem tudják megoldani.

A Csepeli önkormányzat költségvetése és gazdálkodása azért van nagy bajban, mert a

gazdálkodás elvei, a vezetés szemlélete teljességgel elrugaszkodott a valóságtól! Abban a költségvetésben és abban a gazdálkodási szerkezetben, ahol nem a realitásokra, hanem a vágyakra épülnek a számsorok, nem lehet eredményt elérni!

A csepeli gazdálkodás és abban elsősorban a beruházások („fejlesztések”) helyzete nem a törvényben szereplő állami támogatásokra, saját bevételekre és forrásmegosztási összegekre épül. hanem a haveri un. „pofapénzekre”, ott borítékolva van a bukás! A csepeli tervek egy évtizede nem a realitásokra, hanem ezekre épülnek! Ennek a gazdálkodásnak az alapjai ingatagok! Sarokszámai kártyavárra hasonlítanak. Szerkezete elhibázott, és mértékei eltúlzottak!

Az államtól elvtelenül megszerzett „pofapénzeken” megvásárolt presztízs létesítmények bedőltek. A 2022-ben (Lázár János miniszter hatáskörébe került) beruházások („fejlesztések”) és korábban megszokott pénzszórások ellenőrzés és felülvizsgálat alá kerültek. Jó néhány elképzelést töröltek és másokat racionalizálnak! Ezek közül a legkirívóbb a Csepeli Strand helyzete.

csepeli_strand_csuszda_1.pngItt a megvásárlást a hozzáértők elzavarásával kezdték. Sikerült is úgy egy több medencés fürdőt vásárolni, ahol a kút és a hővíz másik vállalat (régi tulajdonos) tulajdonában maradt. Annyit kér a szolgáltatásért, amennyit nem szégyell! Így pedig még a csodára képes vezető sem tud megtakarítást vagy nyereséget realizálni!

A hozzá nem értésből adódóan volt is veszélyes baleset majd’ minden évben. És ne mondja senki, hogy a villámcsapás nem volt a tudatlanság következménye; mert az volt. Ha nem bontják meg a villámelhárító rendszer egységét akkor a korábban évtizedek alatt sikeres rendszer megvédte volna a területet. Ha hozzáértő lett volna a személyzet nem kellett volna tömegével szállítani a gyerekeket klórmérgezés gyanújával a kórházba.

Ha szakmai előrelátás és nem a haveri érdekek érvényesültek volna, akkor nem csúszott volna éveket a beruházás, nem kellett volna a polgármesternek önkényesen sajátkezűleg elzavarnia az ott szerződés alapján jogosan dolgozó építtetőt!

csepeli_strand_a_hatvanas_evekben_60-as_3_1.pngHa nem a politikai ideológia, hanem a gazdasági racionalitás vezette volna a korábban döntéshozói szerepben lévő fideszeseket, akkor nem bonttatják el a strand műemléki, és védett öltözőit és hatalmas összegekért nem tesznek oda jellegtelen, és értéktelen kockákat. A strandra milliárdos tételt költöttek, és alig észlelhető a minőségváltozás! Ez jellemzi a csepeli fideszesek évtizedes „szárnyalását”! 

A legfőbb baj mégis a szemléletből adódik. Az az előrejelzés, miszerint itt semmilyen változás nem történik - akármilyen vezetőt is ültetnek, bármilyen magas fizetéssel a csúcsra - éppen megalapozza azt az előrejelzést, hogy az irracionális vállalások és a forrásokkal alá nem támasztott gazdálkodás, mindig magával hozza a csődöt!

Forrás: Horváth Gyula közösségi (fb) oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5717910095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása