CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeliek kábítása közpénzen

2022. október 07. 00:02 - csú

csepeli_fidesz-frakcio_varosvezetok_2021-es_foto_3.pngErről nem szól a CSH. A kerületi fideszesek változatlanul csak hallgatnak, bólogatnak és gombot nyomogatnak érvelés helyett a kt-ülésen. A színfalak mögött viszont helyezkednek, vezéreikhez alkalmazkodva marják egymást.  A Hírmondóban most sem jutott hely a valódi gondok bemutatására

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) október 5-én megjelent 19. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

A lap legújabb száma csokorba szedi Borbély Lénárd kétheti „hőstetteit”. Ezek szerint ebben az egyébként komoly hazai és nemzetközi feszültségekkel terhes 14 napban a polgármester megoldotta Csepelen az energia-, gazdasági- és társadalmi válság miatt nehéz helyzetben került önkormányzati intézmények ügyeit, csepeli családok százait segítette ki a bajból, viharos gyorsasággal végleg rendezte a kilakoltatás előtt álló, munkásszálláson élők lakhatási gondjait, Csepelre hozta, három év nehéz küzdelmei után a Barba Negrát, ebéden és hajókiránduláson látta vendégül a csepeli nyugdíjasok egy csoportját, s újabb fesztiválon köszönthette a nagyszámú, hungarikumra éhes sokadalmat. 

Természetes, hogy ennyi hősi tett mellett már nem jutott hely a csepelieket foglalkoztató mindennapi gondok bemutatására.  Talán majd egyszer. Addig a Csepeli Hírmondó, mint mindig, Borbély Lénárddal és az udvartartásával együtt a „Magyar Népmese Napját” köszönti. Az egyes lapszámok is ennek jegyében „születnek” azoknak, akik szeretik a fideszes mesét…

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Polgármesteri tájékoztató

Immár negyedszer olvashatjuk a polgármester tájékoztatóját az energiaárak, a rezsiköltségek növekedése és az infláció okozta válság helyi kezelésével kapcsolatos egyszemélyi döntéséről. Először a 21.kerulet.ittlakunk.hu-n majd saját fb oldalán, később más fórumokon is megjelent Borbély – senkivel nem egyeztetett –, intézkedési csomagja, amellyel blogunk többször is foglalkozott. Most első reakciónkra hívjuk fel olvasóink figyelmét: https://csepeliek.blog.hu/2022/09/26/kikeruli_a_kepviseloket_mar_a_sajat_parttarsaiban_sem_bizik_a_kerulet_polgarmestere#more17936826 Akkori írásunkhoz két megjegyzésünk van:

> Egészen elképesztő, hogy Borbély úr, miközben az EU-val folytatott viták arról is szólnak, hogy hiányzik a kormány szótárából az átláthatóság, az ellenzékkel, az érdekvédelmi szervezetetekkel, a civil társadalommal való párbeszéd, együttműködés, fütyül az egészre, egymaga dönt a csepelieket érintő húsba vágó kérdésekben.

> Azt írja a tájékoztatóban, hogy „Csepel biztonságban van!” Mitől? Az országban lassan eluralkodó gazdasági válságtól, az egyre növekvő inflációtól, a magyar kormány rossz gazdaságpolitikájától? A helyi önkormányzati költségvetéstől, amelyet immár évek óta sok milliárdos hiánnyal küszködve, gyakorlatilag csak finanszírozási módszerekkel tudnak megmenteni a csődtől? Kitől, talán a kormánytól, Orbán Viktortól, aki mást beszél itthon, mint Brüsszelben, netán Pintér belügyminisztertől, aki lassan szétveri az oktatást és az egészségügyet, esetleg Kövér Lászlótól, aki házmesterként viselkedik és azt enged be a parlamentbe, akit akar, közben pedig sértegeti a pedagógusokat.  

Szerintünk repedeznek a hatalom alapjai, s egyre nehezebb lesz összetartani a rendszert, a valódi biztonság egyre távolabb kerül a kerületiektől is. Ideje lenne észrevenni. 

2) Csepeli családok százait segítették ki a bajból

A szeptember 29-i képviselő-testületi ülésről szóló tájékoztató ismét csak a polgármesternek tetsző témákkal foglalkozott. A testület négy hónap után megtartott ülésén 39 napirend, 45 írásos előterjesztés, javaslat, illetve tájékoztató szerepelt, nem egyet a helyszíne olvashattak csak a testület tagjai. A CSH mindössze 9 témáról írt néhány sort, így pl. kimaradt a tájékoztatóból: a költségvetés módosítását tartalmazó rendelet; a csillagtelepi szociális rehabilitáció közel kétmilliárdos fejlesztésének csúszása, illetve az eredeti program „megcsonkítása”; a csepeli strand bezárása körül kialakult vita ismertetése; az egyre romló óvodai helyzettel foglakozó, létszánleépítést is tartalmazó előterjesztés stb.

Blogunk alábbi írása részletesebben foglalkozott már az ülés tapasztalataival: https://csepeliek.blog.hu/2022/10/02/egy_het_bujkal_csepel_polgarmestere_keruleti_szegyen_lesz_a_parkolas_terkeresztelo_fidesz_modra_csil#more17944496 

amelyet csak alátámaszt a polgármester közösségi oldalán szeptember 29-én közzétett, videófelvétel, amelyből, a CSH tájékoztatójából kimaradt ellenzéki vélemények is megismerhetők.

Az ülésről készült majd hatórás videófelvétel – szerintünk –, tanulságos képet mutatott a testület politikai állapotáról: a fideszesek változatlanul hallgattak, Borbély úr a kritikai megjegyzésekre válaszul megértést, együttműködést kér, „visszafelé” mutogatva magyarázkodott és az általa meghirdetett együttműködési szándékot félretéve, most is kommunistázott, és csak az ellenzékből átállt képviselőkkel tudta/tudja fenntartani többségét. Vajon meddig?

3) Nem kerülnek az utcára a csepeli munkásszálló lakói

Annak ellenére, hogy a testületi ülésről szóló tájékoztatóban már szerepelt a téma, mégis külön oldalt kapott a néhány hete kirobban botrány és hősi rendezése: a volt CSM területen lévő, 250 embernek helyt adó munkásszállót bezárná tulajdonosa. Lásd cikkünket: https://csepeliek.blog.hu/2022/10/02/egy_het_bujkal_csepel_polgarmestere_keruleti_szegyen_lesz_a_parkolas_terkeresztelo_fidesz_modra_csil#more17944496 

Idézet a CSH mostani írásából: „...kezeltük és megoldottuk a fennálló problémát, de minőségi és megfizethető szálláshelyek is létesülhetnek Csepelen.” …

A „sikeres tárgyalás” eredményei ma még nem felmérhetők. Egyrészt nem igaz, hogy a tulajdonos Csepelen is építhet új munkásszállókat, hiszen a testület szeptember 29-én csak arról döntött, hogy a gyártelepen belül lehet új szállókat építeni, másrészt a jelenlegi szálló teljes körű felújítása nem kevés feszültségeket fog okozni az ott élőknek, miközben időszakos lakhatási körülményeik, megélhetési költségeik egyre romlani fognak, s kérdéses meddig marad fenn, a romló gazdasági viszonyok miatt, a vállalkozó egyoldalú „vállalása”, mikor épül új munkásszálló, nem a kerületben, hanem a tulajdonos területén. 

4) Bokréta ünnep a Jedlikben

Ezzel az írással is foglalkozott már a csepeliek.blog.hu. https://csepeliek.blog.hu/2022/10/02/egy_het_bujkal_csepel_polgarmestere_keruleti_szegyen_lesz_a_parkolas_terkeresztelo_fidesz_modra_csil#more17944496 

A CSH szerkesztősége nem mert és nem is kérhetett választ írásunkra, bár szívesen közreadtuk volna. Ezek szerint mindenki tisztában van a Németh Szilárd és Borbély Lénárd között évek óta folyó politikai, hatalmi harc egyik következményével: Németh Szilárd akkor és ott alázza meg a kerület polgármesterét, amikor és ahol akarja. A jelek szerint a felsőbb kormánypárti politikai hatalmasságok is élvezik a csepeli fideszes belső vitát. A kérdés csak az, hogy ez mennyiben segíti elő Csepel fejlődését, a folyamatosan gazdasági, társadalmi és politikai feszültségek megoldását. Ebben pedig változatlanul úgy véljük: a végső szót a csepelieknek kell kimondani, legkésőbb 2024-ben.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2017948496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása