CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Bujkál Csepel polgármestere? – Kerületi szégyen lesz a parkolás? – Térkeresztelő Fidesz módra - Csillagtelepiek átverése - Ilyen volt a hét

2022. október 02. 00:02 - csú

diszvendegek_jedlik_bokreta_unnepsegen_tomeg.pngDíszvendégek. Az épülő Jedlik Gimnázium pénteki, válogatott közönséggel megtartott bokréta ünnepén állítólag ott volt Borbély Lénárd csepeli polgármester is. Igaz, a díszvendégek között nem jutott hely számára,   és szóhoz sem jutott, mert nem adtak neki...

A kerület első embere hiányzott a Németh Szilárd saját közösségi oldalán megosztott képekről is. Biztos elbújt, de lehet, hogy Németh utasítására nem is készítettek róla egyetlen fotót sem. Valószínű, hogy ezért nem tette fel a rendezvényről szóló tájékoztatót Borbély Lénárd a saját fb oldalára. Megértjük. Nehéz vállalni a biodíszlet szerepét. Pláne akkor, ha Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter mond  köszöntő beszédet.

A polgármester meg sem szólalhatott, Németh Szilárd viszont igen. Kormánybiztosként, választókerületi elnökként. Igaz, a hirado.hu szerkesztői nem írták hozzá, hogy rezsibiztos kormánybiztos, mert akkor joggal felmerülhetett volna a külső szemlélőben, hogy

mi köze a rezsibiztosok rezsibiztosának a Jedlik bokrétaünnepéhez. A választókerületi elnöki címet viszont odaírták, hiszen a Fideszben ő Csepel-Soroksár „választófejedelme”. Nehogy már megharagudjon. Borbély meg mehet, ahova akar, ő csak egy a több ezer polgármester közül.  

****************************

Az elmúlt két hét, mostanáig tartó legviharosabb eseménye a volt Csepel Művek területén működő munkásszálló bezárása körül lezajlott „médiavita” volt. Az RTL Klub szeptember 21-i helyszíni riportjával indult, amelyre blogunk is reagált. Két nappal később Karácsony Gergely főpolgármester kritikus, nyílt levelet írt a szálló tulajdonosának, aki 26-án válaszolt, amelyben jelezte, átadják a „munkásszálló üzemeltetését télre” és beszállnak az üzemeltetési költségekbe. 

„Karácsony Gergely reagált Jellinek Dániel válaszközleményére, amelyben közölte, kész találkozni velük az érintett lakók érdekében.” - írta meg a 168óra.hu még aznap. Szerdán reggel 8 óra előtt jelentette be a polgármester fb oldalán, hogy sikeres tárgyalást folytatott a tulajdonossal, amit 8.50 perckor a csepel.hu is leközölt, „Nem zár be a csepeli Zászlós szálló – sikeres megállapodást kötött a csepeli önkormányzat” címmel. A nyilvánosság gyors tájékoztatását Borbély szempontjából az is indokolhatta, hogy szerdán ülésezett a fővárosi Közgyűlés, ahol a „...szociális intézmények és a családok átmeneti otthonai által biztosított ellátásokról szóló …. önkormányzati rendelet megalkotása” is napirenden szerepelt.

A főpolgármester azonnal reagált a megállapodásra: „Helyes. Az se baj, ha erről Csepel fideszes polgármesterével tárgyal, hiszen minden polgármesternek dolga most a legkiszolgáltatottabb emberek védelme. A megélhetési válságban, a növekvő szociális krízishelyzetben segíteni kötelesség, a „piaci alapú” gondolkodást igenis felülírja az emberség parancsa.” (hvg.hu) 

Örülve a megállapodásnak, csak néhány kérdésünk van. A csepel.hu azt írta, hogy „Az önkormányzat...vállalja, megteremti annak lehetőségét, hogy a cégcsoport településrendezési szerződés megkötésének vállalása mellett további munkásszállásokat alakítson ki a kerületben.” A csütörtöki helyi testületi ülésre előterjesztett javaslatban ez már csak részben volt igaz. A polgármesteri előterjesztésben ugyan benne maradt a munkásszállók építésnek lehetősége a kerületben, de a határozati javaslat már csak a gyárterületen kívánta engedélyeztetni a munkásszállók építését. Most akkor melyik az igaz? Pontosan miben állapodott meg a polgármester a tulajdonossal? 

A határozati javaslattól függetlenül jogosnak tartjuk megkérdezni: ki kezdeményezte a munkásszállók építését, hány csepeli vállalat akarja igénybe venni a későbbiekben felépítésre kerülő munkásszállókat? Kiket akarnak elhelyezni a cégek a munkásszállókban?  Hány munkásszállót akar megépíteni a cég? Kerületünknek, melynek része a volt gyárterület is, most a munkásszállók építése hiányzik a legjobban? Biztos, hogy „Csepel önkormányzata ezzel nem csak kezelte és megoldotta a fennálló problémát.”? Nem lehetséges, hogy Borbély rossz kompromisszumot kötött a milliárdos vállalkozóval? Mibe fog ez a megállapodás Csepelnek kerülni? 

Végül javasoljuk: a viták elkerülése érdekében hozzák nyilvánosságra a megállapodás részletes szövegét. Ha készült egyáltalán írásos megállapodás…

**********

Blogunk csütörtök reggel tett közzé néhány kérdést az aznapi képviselő-testületi ülés előterjesztéseivel kapcsolatban. Mint ahogy eddig sem, most sem kaptunk egyetlen választ kérdéseinkre, semmilyen formában az önkormányzat vezetésétől. Mivel azonban néhány témában megjelent a testület döntése, főleg Borbély úr értelmezésében, fontosnak tartjuk, hogy visszatérjünk néhány, testületi üléssel néhány témájára.

1) Az ülés első meghívóját 23-án délután tették közzé, 24 napirenddel. A csütörtök reggeli kezdésig háromszor módosították, végül a kezdéskor már 38, köztük 4 esetben sürgősségi előterjesztésről kértek döntést, azaz a képviselők a helyszínen(!) ismerhettek meg néhány javaslatot. Borbély Lénárd fb oldalán közölte: „A mai képviselő-testületi ülésen arra tettem javaslatot, hogy a korábbi - szinte egységes - döntésünk alapján kérjünk fel egy szakértőt arra, hogy vizsgálja meg, hogyan lehet komplex módon javítani a kerületi parkolási helyzetét.” Borbély úr, a képviselő-testület 2021. szeptember 23-án már hozott két határozatot a témáról: 

* „felkérte Önt,...vizsgáltassa meg,… mely területeken lehetséges további P+R parkolókat kialakítani”;

* valamint, hogy vizsgáltassa meg a „...fizetős parkolás bevezetésének lehetőségét.”

Mindkét határozati javaslat végrehajtásának határideje: 2022. június 30. volt. Miért nem lett végrehajtva a határozat? Ki ezért felelős? Miért maradt ki ez a javaslatból?

Június 29-én a Fővárosi Közgyűlés – a fideszes polgármesterek támogatásával –, úgy döntött, hogy egységes parkolási rendszert vezet be a főváros egész területén. Azóta három hónap telt el, a polgármesternek a csütörtöki testületi ülésen tovább halasztotta a döntést. Az új határidő: 2023. március 31. Az egész ügy lassan Csepel szégyene lesz. Egyrészt, mert a polgármester képtelen nyíltan állást foglalni egy évek óta döntésre érett kérdésben, másrészt a jelenlegi helyzet a csepelieket sérti leginkább: már alig tudnak parkolni a kerület legfontosabb közterületein.

2) Az ülésen a polgármester sürgősségi előterjesztésként javasolta az öt éve elindult, s azóta is befejezetlen Csillagtelep szociális célú rehabilitációja c. program módosítását. A program teljes költsége ~ 1,7 milliárd forint volt, amelyet később az önkormányzat 600 millióval egészített ki. Javaslatában Borbély, közölte, csúszik a fejlesztés, s ha sikerül további állami támogatást kapni, akkor van remény a 2023. november 15-i befejezése! Tényként közölte azt is, hogy az Erdősor u. 45-47. sz. alatti terv, amelyet időközben sportberuházásra módosítottak a csillagtelepi fejlesztés többi feladatainak megvalósításához szükséges költségek miatt nem valósul meg. Szerintünk a jelenlegi gazdasági helyzetben, a jövőre várható, kormány által is bejelentett gazdasági recesszió miatt nincs sok remény a csillagtelepiek szociális rehabilitációnak határidőre történő befejezésére. A felelősség elsősorban az önkormányzati vezetést terheli. Lehet persze a körülményekre hivatkozni, azonban az, hogy a rendelkezésre álló összegekből öt év alatt alig valósult meg valami, s most a támogatás elvesztésétől kell tartani, nehezen védhető.

3) A testületi ülésen is ellenállást váltott ki a volt Görgei iskola előtti park Wittner Mária parkká való átnevezése, amit csak a jobboldali többség szavazott meg. A polgármester ezen a testületi ülésen is, mint már korábban, a körülmények miatt, megértést, támogatást kért az ellenzéktől. Javaslata azonban a legnagyobb bizonyítéka, hogy mindez Borbély részéről csak lózung, kétszínűségnek is nevezhető politikai hozzáállás, ugyanis a témában senkivel nem egyeztetett, semmilyen közmegegyezésre, kompromisszumra nem törekedett. Nem volt kíváncsi az ellenzéki képviselők, az ott lakó csepeliek, az ottani társasházi képviselők, kisvállalkozók, netán a helytörténészek véleményére. Az ilyen, az adott területhez semmilyen formában nem köthető, politikai alapú névváltoztatásokat, amelyeket a hatalom „ráerőltet” a közösségre, az utókor, mint sok példa bizonyítja, előbb-utóbb megváltoztatja.

4) Nagy vita volt a Csepeli Városgazda Zrt kettéválasztását javasló polgármesteri előterjesztésről, amit szintén csak a 12 „bátor ember” szavazott meg. Blogunk a múlt hétről szóló írásában már foglakozott a téma egyik kérdésével, https://csepeliek.blog.hu/2022/09/25/egy_het_csepelen_beszedes_kep_egy_keptelen_helyzetrol_kilatastalansag_belatas_nelkul_bezaras_es_elza, a Csepeli Stranddal. Akkori mondandónkat igazolta a csütörtöki testületi ülés vitája is.

**********

Pénteken volt a Magyar Önkormányzatok Napja. Csepelen, de az országban sem emlékeztek meg a rendszerváltás egyik meghatározó eseményéről, a helyi döntéshozás, irányítás és önkormányzás létrejöttéről, az önkormányzatok megalakulásáról. Nagyobb probléma azonban, hogy ma már, a Fidesz hatalom 12. évében, nem is lehet beszélni – Magyarországon –, az igazi önkormányzatiságról. Formálisan ugyan még létezik, az alaptörvényben még szerepel, van önkormányzati törvény, azonban „a politikai értelemben is támogatott közjogi (alkotmányos) jogállás és az önállóságot garantáló forráselosztási modell” https://ijoten.hu/szocikk/helyi-onkormanyzatok , legfontosabb elemeit az Orbán kormány gyakorlatilag felszámolta. Annak ellenére, hogy pl. az Európa Tanács által elfogadott „Helyi Önkormányzatok Európai Chartája” szerint: „A helyi önkormányzatok hatásköre általában teljes és kizárólagos. Ezt más központi vagy regionális közigazgatási szerv nem vonhatja el, és nem korlátozhatja, kivéve, ha ezt törvény lehetővé teszi.” A kormány a hatásköröket jelentős részben elvonta, korlátozta, majd törvényi, rendeleti úton, lehetővé tette. A helyi önkormányzatok – elsősorban a fideszesek által uralt képviselő-testületek –, támogatták, szó nélkül tudomásul vették. 

Mindezek eredményeként ma már kijelenthető, hogy a helyi önkormányzás már csak némi közigazgatást jelent, a hatalommegosztásban, a politikai demokrácia gyakorlásában korábban meghatározott és betöltött szerepe már a múlté. A Nemzeti Együttműködés Rendszere működéséhez leginkább a másik hatalmi ág, az önkormányzati rendszer működésének ellehetetlenítésére volt szükség. Megtörtént. Az pedig, hogy az egész az „ellenzék nélkül is működik”, már csak hab a tortán.

Így volt és van most is Csepelen. A 2010-ben hatalomra jutott fideszes többség végig asszisztált a törvényi változtatásokhoz, a kormányzati, esetenkénti miniszteri(!) döntésekhez. Simán tudomásul vette pl. az iskolák államosítását, a legfontosabb jogosítványok központosítását, magyarul elvonását, a jelentős forráskivonásokat (iparűzési adó, gépjárműadó stb), a járványra, illetve a háborúra hivatkozó veszélyhelyzeti időszakban pedig a rendszer működésének korlátozását is.

**********

Ne feledjék! Október 1-én szombaton lesz a Magyar Népmese Napja! Várjuk Önöket szeretettel az Összetartozás Házában. Részletek a plakáton! - írta 30-án fb oldalára Borbély Lénárd polgármester. Semmi bajunk azzal, hogy a polgármester szereti és népszerűsíti a magyar népmeséket. Mi is szeretjük. Azonban 30-án lett volna fontosabb esemény is, amiről írnia kellett volna. A Magyar Önkormányzatok Napja, amelyről nem csak Ön, de az önkormányzat és az Orbán-kormány is elfeledkezett, míg a Nemzeti Együttműködés Rendszere, vezetésükkel már majdnem felszámolta. (Lásd a fentieket!)
Október elseje, 1991 óta az Idősek Világnapja is. Borbély úr! Fontosak a hajókirándulások, a rendezvények, de legalább ugyanilyen fontos, hogy  tényekkel tiszteljünk meg egy több ezres társadalmi réteget is. Szüleinket, társainkat, munkatársainkat. akik évtizedeken át végzett tisztességes munkájukkal hozzájárultak Csepel fejlődéséhez, s ezért sokkal több erkölcsi és anyagi megbecsülés illetné őket. Az idei ünnep lehetőséget adott volna Önnek arra, hogy felsorolja, az elmúlt 12 évben a csepeli fideszes vezetésű önkormányzat mit tett anyagi jólétük, szociális körülményeik, egészségügyi ellátásuk, megélhetésük vagy éppen családi életük, netán egyedülálló létük feltételei és biztonságuk javítása érdekében. Lehet, hogy nem volt mondanivalója az előttük és előttünk álló nehézségekre (infláció, rezsicsökkentés felszámolása, energiaárak emelése stb) sem, amelyeket többségét éppen a kormány zúdította a nyakukba? Ilyenkor mindig az őszinte beszéd, s nem a mese segít.  

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából:

1) Harmincöt postát zár be a kormány az energiaválság miatt. https://444.hu/2022/09/30/harmincot-postat-zar-be-a-kormany-az-energiavalsag-miatt A Kossuth Lajos u.111-113. sz. alatti Csepel 2. sz. postafiók is bezár!

2) Százak tiltakoztak a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt a tanárok kirúgása miatt. https://444.hu/2022/09/30/szazak-tiltakoztak-a-kolcsey-ferenc-gimnazium-elott-a-tanarok-kirugasa-miatt

3) Hirtelen fogalma sincs a kormánynak, hogy kié a Dunaferr, pedig most adták el az utolsó állami részvényeket. https://444.hu/2022/09/30/hirtelen-fogalma-sincs-a-kormanynak-hogy-kie-a-dunaferr-pedig-most-adtak-el-az-utolso-allami-reszvenyeket

4) Másfél év alatt közel 200 millió forintot költöttek a MotoGP pályaépítésért felelős cégek vezetőinek bérére. https://atlatszo.hu/kozpenz/2022/09/30/masfel-ev-alatt-kozel-200-millio-forintot-koltottek-a-motogp-palyaepitesert-felelos-cegek-vezetoinek-berere/

5) Összevont iskolák, rövidebb órák, hidegebb termek, hosszabb téli szünet – így spórolnak a diákokon. https://www.szabadeuropa.hu/a/osszevont-iskolak-rovidebb-orak-hidegebb-termek-hosszabb-teli-szunet-igy-sporolnak-a-diakokon/32059551.html 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9617944496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása