CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Beszédes kép egy képtelen helyzetről – Kilátástalanság belátás nélkül - Bezárás és elzárkózás – Egy hét Csepelen

2022. szeptember 25. 00:02 - csú

borbely_nemeth_jegyzo_asszony_es_masok_kimba_birkozo_akademia_kompromittalas.pngNémeth Szilárd nem országgyűlési képviselője sem Csepelnek, sem Soroksárnak, az általa összehívott találkozóval mégis azt sugallja, hogy itt is, ott is ő irányítja a dolgok menetét. Csepeli „birtokai” miatt szüksége van a helyi Fidesz-frakció hozzá hű embereinek támogatására, valamint a vele és a frakció több tagjával szemben álló Borbély Lénárd és környezete befolyásolására, kompromittálására is.

Mit keresett a kerület jegyző asszonya egy belső pártvezetői egyeztetésen, a csepeli és a soroksári Fidesz-KDNP-frakció közös ülésén? A kérdést Németh Szilárd Fidesz-alelnök, rezsibiztos kormánybiztos, fb oldalán csütörtökön megjelentetett fotó és az alatta lévő szöveg indokolja. A kép valószínűleg Csepelen, Németh Szilárd birodalmában, a Hollandi úti monstrumban készült, ebből és a Fidesz-alelnök magyarázkodásából kiderült, ő hívta össze, egyesek szerint rendelte magához a résztvevőket, mert fel kívánt készülni a kormánypárok frakcióülésére. Néhány megjegyzés a képhez:

> Németh kezdeményezése politikailag védhető, hiszen pártalelnökként, de Fidesz-listás képviselőként is jogában áll tájékozódni, beszélgetést kezdeményezni pártja helyi frakcióinak vezetőjével. Lépése, amely politikai sakkjátszmája egyik „húzásának” is értékelhető, viszont

vitára adhat okot, amely persze őt nem érdekli. Németh nem országgyűlési képviselője sem Csepelnek, sem Soroksárnak, a találkozóval mégis azt sugallja, hogy mindkét frakciót ő irányítja, ráadásul csepeli „birtokai” miatt szüksége van a helyi Fidesz-frakció hozzá hű embereinek tájékoztatására, támogatására, egyúttal a vele és a frakció több tagjával szemben álló Borbély befolyásolására, „kompromittálására” is. 

> Borbély Lénárd polgármesternek, aki a képen dacosan áll hevenyészett öltözékében az öltönyös képviselő mellett, nem volt kötelező a frakcióvezetők találkozóján megjelenni, mégis részt vett. Ottléte annak bizonyítéka, hogy egyrészt hűséges pártkatona, másrészt szüksége van a pártban Németh támogatására, tehát muszáj volt megjelennie, arról nem is beszélve, hogy a képviselőtől – éppen a növekvő gazdasági, politikai feszültségek miatt is –, fontos információkat remélt. Némethtel szembeni változatlan ellenállását mutatja viszont, hogy saját fb oldalán nem közölt semmit a beszélgetésről, annak tartalmáról, annak ellenére, hogy a pártalelnök és a helyi frakció vezetője nem véletlenül adtak hírt a találkozóról. 

> Sokkal érdekesebb és egyben vitathatóbb a csepeli jegyző megjelenése a két párfrakció vezetői és a Fidesz pártalelnök belső egyeztető pártfórumán. A jegyzőnek illett volna távol tartania magát a politikától, éppen az ennek kapcsán felhozható vádak, támadások elkerülése érdekében. Bár lehet, hogy Borbély vitte magával, mert nem akart egyedül lenni egy számára nem éppen baráti környezetben.

Németh Szilárd és Borbély Lénárd közötti hatalmi harc tehát nem szünetel, s egyértelműnek tűnik, hogy Németh nem adta fel a csepeli vagyonelemeinek fejlesztéséhez szükséges önkormányzati háttér megszerzését. A csepeli fideszes politikai helyzet egyre fokozódik.

**********

Közel 20 médiafelület, köztük az RTL is foglalkozott a volt Csepel Művek területén működő munkásszálló botrányosra sikeredett bezárási tervével. A csepel.hu-t kezelők azonban nem tartották fontosnak a hírről való külön tájékoztatást, míg a polgármester fb oldala az energiahelyzet kapcsán írt pár sort a témáról, amit már át vettek. Az rtl.hu/hirado oldalon olvashattuk az alábbiakat:

„Bizonytalan időre bezár a Csepel Művek területén lévő munkásszállás, a tulajdonos a drasztikusan megemelkedett energiaárakra hivatkozik. A 300 férőhelyes szálló lakóit hétfőn értesítették, sokan nem tudnak hova menni. Az önkormányzatnak nincsenek ilyen helyzetre szabad lakásai, és egyelőre keresik a megoldást.” Az RTL megkereste a csepeli önkormányzatot, ahonnan az alábbi választ kapták: „nem rendelkeznek az ilyen helyzetekre üres lakáskapacitással. A szálló fenntartója felajánlotta az együttműködését, az önkormányzat szociális szolgálata pedig felvette a kapcsolatot az ott élőkkel.” 

A csepeli vagyok című helyi blog is megosztotta a témát, ahol sok kritikus hozzászólás is található. Ezeket érdemes lenne az önkormányzati vezetésnek is elolvasni, különös tekintettel a megfogalmazott javaslatokra. A blog megosztotta Karácsony Gergely főpolgármester péntek reggeli nyílt levelét is, amelyet Jellinek Dánielnek, a szálló tulajdonosának, „az ország egyik leggazdagabb emberének” írt. A csepeli vagyok című oldalon megjelent, az önkormányzat elutasító válaszának lényege is: Csepelen „nincs annyi üres lakás”. Egy olvasói válasz, ugyanonnan:

„Lenne, csak ahhoz a Fővárossal együtt össze kellene fogni, hogy rendeletet módosítsanak, hogy azokat a lakásokat is ki lehessen adni, amit az Önkormányzat szerint nem lehet.

2022- es adat szerint van kb 140 olyan lakás, amit a rendelet nem enged kiadni! Az állapotuk s a komfortfokozata miatt. A Főváros s a kerület összefoghatna, s lehetne rendeletet módosítani!”

Szerintünk is sokkal pozitívabb önkormányzati hozzáállásra lenne szükség, meggyőződésünk, hogy a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve, jelentősen hozzájárulhatnának a növekvő feszültségek csökkenéséhez.

Kérdésünk: vajon miért nem szólalt még meg a témában a csepeli ellenzék? Egységesen vagy külön-külön? 

**********

Hosszú hallgatás, titkolózás után, csütörtökön végre, fb oldalán „megszólalt” a polgármester az energiaválság helyi csökkentésének témájában, pontosabban közzétette a csepelieknek és a képviselő-testület tagjainak írt tájékoztatóját, amit másnap a csepel.hu is leadott. Rendkívül furcsa azonban, hogy az általa felvázolt intézkedések ügyében nem kíván testületi ülést tartani, hanem nyílt írásos tájékoztatást küld a kerület legmagasabb döntési szervezete tagjainak. Azaz, mint Ferenc József, mindent megfontolt, mindent meggondolt és döntött! Párbeszéd, véleménykikérés, vita, majd együttes döntés helyett inkább levelezik. Vajon miért ezt az utat választotta? Félt a testületi vitától, attól, hogy saját frakciója ismét ellene szavaz? 

Tájékoztatóját megelőzte a Csepeli Hírmondó szerdai számában megjelent „Hogyan takarékoskodhatunk az energiával?” c. írás, amelynek néhány mondata most „visszaköszönt” Borbély tájékoztatójában, s amelyre blogunk pénteken reagált. https://csepeliek.blog.hu/2022/09/23/a_rezsi_helyett_a_tajekoztatast_csokkentik_a_keruletvezetok_a_csh-ban_is#more17937792 

Néhány megjegyzésünk van a tájékoztatóval kapcsolatban:

> Évek óta komoly gondokkal küszködik a kerület az óvodai nevelés területén: jelentősen csökken a gyereklétszám, 44 óvodapedagógus hiányzik, egyre többe fog kerülni a csepeli óvodai rendszer változtatás nélküli fenntartása. Blogunk is többször foglalkozott a kérdéssel. Mi a megoldás? Vagy már megvan, csak Borbély még korainak tartotta az őszinte beszédet? 

> A csepeli strand, mint „a strandfürdők, általában veszteségesek” ...Ezzel kapcsolatban a „képviselő-testület is állást tud foglalni.” Elképesztő. Erre jó lesz a képviselő-testület? Évek óta tudják, hogy a strandfürdők veszteségesek, sőt a csepeli strand már a fővárostól való átvétel előtti években is veszteséges volt. Mégis átvette a fideszes vezetés, továbbfejlesztette, a veszteség termelése mégsem szűnt meg. Többek között ez is az oka, hogy az első félévben „átverték” a testületen a Városgazda Zrt. -nek a részletek konkrét elemzése, a tervek ismertetése nélküli szétválasztását, lemondva ezzel a felelősök megnevezéséről. Mi lesz most? A strandfürdővel foglalkozó új egység viszi el a balhét, ezután az lesz veszteséges? A strandra bezárás után is milliókat kell ráfordítani, hacsak nem sikerül módosítani a fővárosi önkormányzattal annak idején kötött bérleti szerződést.

> „A lakosság tekintetében…” szavakkal kezdődő fejezetből csak a legfontosabb, komoly segítséget jelentő, a házak külső szigetelését tartalmazó támogatási program százmilliókkal való bővítése maradt ki. Miért? A tervezett látszatintézkedések nem sokat segítenek a nehéz helyzetben lévő csepelieken. 

> „A koronavírus világjárvány korábbi hullámaiban a testületben helyet foglaló politikai közösségeink már megmutatták, hogy képesek vagyunk összefogni” – írja a polgármester tájékoztatója végén. Ki hiszi ezt el? A fideszes vezetés 12 éve képtelen bármilyen együttműködésre, még az ellenzékben lévő képviselőkkel sem tudtak együttműködni, mindig kész helyzet elé állították őket, nem egyszer még sajátjaikat is. A tájékoztató tartalma bizonyítja, hogy a legfontosabb kérdésekben a polgármester most is maga döntött, s hónapok óta nem hívja össze, s ezek szerint nem is akarja összehívni a testületet. Mert 2022-ben még van pénz, a megnövekedett kiadásokat fedezni tudják, lehet egyedül is dönteni. Ha pedig a 2023-as költségvetés kisebb lesz, akkor majd….s itt jönnek az újabb ígéretek.  

**********

Te támogatnád a négynapos munkahetet? - kérdezi a 21.kerulet.ittlakunk.hu a csepeli olvasóktól. Szombat délelőttig ~1.350-en szavaztak a kérdésről. Döntő többségük, 91 százalékuk, igennel válaszolt, a szavazók 8 százaléka pedig a nem gombot nyomta meg. A többség tehát szükségesnek tartja a lépést, kérdés csak az, hogy a kormány mikor akarja, hazánk jelenlegi gazdasági helyzete, az egyre mélyülő válság pedig mikor engedi/teszi szükségessé bevezetését.

  
Kitekintés – egymondatos hírek a magyar média világából:

1) IMF: Ársapkák helyett célzott lépésekkel a legszegényebbeket kellene megsegíteni az energiaválságban. https://qubit.hu/2022/09/23/imf-arsapkak-helyett-celzott-lepesekkel-a-legszegenyebbeket-kellene-megsegiteni-az-energiavalsagban

2) Több lett a munkanélküli, de a népességfogyás miatt a kormány könnyedén trükközhet az adatokkal. https://444.hu/2022/09/23/tobb-lett-a-munkanelkuli-de-a-nepessegfogyas-miatt-a-kormany-konnyeden-trukkozhet-az-adatokkal

3) Radó Péter: 2010 óta mindent EU-s pénzekből finanszíroztak, amivel kárt okoztak a közoktatásnak. https://hirklikk.hu/kozelet/rado-peter-2010-ota-mindent-eu-s-penzekbol-finansziroztak-amivel-kart-okoztak-a-kozoktatasnak/404378

4) A szankciók működnek és még jobban fognak működni decemberben - véli a neves orosz közgazdász. https://nepszava.hu/3170160_a-szankciok-mukodnek-es-meg-jobban-fognak-mukodni-decemberben-veli-a-neves-orosz-kozgazdasz 

5) 300 diák tüntetett a budapesti Szerb Antal Gimnázium előtt a tanáraikért és az oktatásért. https://merce.hu/2022/09/23/300-diak-tuntetett-a-budapesti-szerb-antal-gimnazium-elott-a-tanaraikert-es-az-oktatasert/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6917938774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása