CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeli botrány elcsitult, de sok kérdés még tisztázásra vár

2022. október 17. 00:02 - csú

csepel_muvek_trosztkozpont_irodahaz_es_munkasszallo_zaszlos_szallo_felhos_ok.pngAz újabb áldatlan viták megelőzése érdekében hozzák nyilvánosságra a Zászlós munkásszállóról szóló Borbély-Jellinek megállapodás részletes szövegét! Akkor nem lesz újabb vádaskodás, politikai hercehurca, egymásra mutogatás. Ha készült egyáltalán írásos megállapodás…

Szűkebb pátriánkban az elmúlt hetek legviharosabb eseménye az egykori Csepel Művek területén működő munkásszálló bezárása körül lezajlott politikai adok-kapok-kal fűszerezett médiavita volt. Az RTL Klub helyszíni riportjával indult. Két nappal később Karácsony Gergely főpolgármester kritikus, nyílt levelet írt a szálló tulajdonosának, aki 26-án válaszolt, és így jelezte, átadják a „munkásszálló üzemeltetését télre” és beszállnak az üzemeltetési költségekbe. 

„Karácsony Gergely reagált Jellinek Dániel válaszközleményére, amelyben közölte, kész találkozni velük az érintett lakók érdekében.” - írta meg a 168óra.hu még aznap. Szerdán reggel 8 óra előtt jelentette be a polgármester fb oldalán, hogy sikeres tárgyalást folytatott a tulajdonossal, amit 8.50 perckor a csepel.hu is leközölt, „Nem zár be a csepeli Zászlós szálló – sikeres megállapodást kötött a csepeli önkormányzat” címmel.

A nyilvánosság gyors tájékoztatását Borbély Lénárd szempontjából az is indokolhatta, hogy

szerdán ülésezett a fővárosi Közgyűlés, ahol a „...szociális intézmények és a családok átmeneti otthonai által biztosított ellátásokról szóló …. önkormányzati rendelet megalkotása” is napirenden szerepelt.

A főpolgármester azonnal reagált a megállapodásra: „Helyes. Az se baj, ha erről Csepel fideszes polgármesterével tárgyal, hiszen minden polgármesternek dolga most a legkiszolgáltatottabb emberek védelme. A megélhetési válságban, a növekvő szociális krízishelyzetben segíteni kötelesség, a „piaci alapú” gondolkodást igenis felülírja az emberség parancsa.” (hvg.hu) 

Örülve a megállapodásnak, csak néhány kérdésünk van. A csepel.hu azt írta, hogy „Az önkormányzat...vállalja, megteremti annak lehetőségét, hogy a cégcsoport településrendezési szerződés megkötésének vállalása mellett további munkásszállásokat alakítson ki a kerületben.” A legutóbbi helyi testületi ülésre előterjesztett javaslatban ez már csak részben volt igaz. A polgármesteri előterjesztésben ugyan benne maradt a munkásszállók építésnek lehetősége a kerületben, de a határozati javaslat már csak a gyárterületen kívánta engedélyeztetni a munkásszállók építését. Most akkor melyik az igaz? Pontosan miben állapodott meg a polgármester a tulajdonossal? 

További kérdéseink: ki kezdeményezte a munkásszállók építését, hány csepeli vállalat akarja igénybe venni a későbbiekben felépítésre kerülő munkásszállókat? Kiket akarnak elhelyezni a cégek a munkásszállókban?  Hány munkásszállót akar megépíteni a cég? Kerületünknek, melynek része a volt gyárterület is, most a munkásszállók építése hiányzik a legjobban? Biztos, hogy „Csepel önkormányzata ezzel nem csak kezelte és megoldotta a fennálló problémát.”? Nem lehetséges, hogy Borbély Lénárd rossz kompromisszumot kötött a milliárdos vállalkozóval? Mibe fog ez a megállapodás Csepelnek kerülni? 

Végül javasoljuk: a viták elkerülése érdekében hozzák nyilvánosságra a megállapodás részletes szövegét. Ha készült egyáltalán írásos megállapodás…

H.-R.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5617947516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása