CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Megússza a Csepeli Strand a kincstári dicsekvők hullámverését?

2022. október 28. 00:02 - csú

csepeli_strand_bekaval.pngBékaperspektívából nézve minden másként látszik. A csepeli önkormányzat eddig ismertté vált intézkedései azt mutatják, hogy az önkormányzati intézmények esetében még a Csepeli Strand „bezárásának” sincs köze az energiaáremelésekhez. Állítólag...

Németh Szilárd a „kiemelkedően sikeres energiapolitikával” dicsekszik, a kormány képviselői az EU sok országánál alacsonyabb energiaárakkal büszkélkednek naponta. Nem zavarja őket, hogy miközben Orbánék már júliusban energia vészhelyzetet hirdettek, Gulyás Gergely a kormányinfókon az energiaár-emelkedésről beszélt. Néhány megjegyzés:

 > Szerintünk az energia többletfogyasztásáért felszámított kétszeres, illetve hétszeres árak, egyes önkormányzatok, cégek, intézmények, alapítványok esetében pedig a 16-17 szeres távhőemelés átírja „alacsony” magyarországi energiaárakat. Arról nem is beszélve, hogy

nem csak a lakosságtól, de a vállalkozói szektortól is komoly plusz bevételekhez jut ezáltal a magyar költségvetés – pótlandó a választások előtt felelőtlenül kiszórt milliárdokat. Az ország fizeti meg, részben az energiaáremelésben a kormány választási kampányát, a választók megnyerésére fordított milliárdokat.

> Az urak dicsekvés közben elfelejtik, hogy a magyarországi bérek messze az európai bérek alatt vannak, ráadásul a magyar infláció ~ kétszerese az eurozónában bekövetkezett inflációnak.

> Hazai szakértő szerint

Eddig a magyar átlagfogyasztó háztartás bevételeinek 16–18 százalékát vitte el a rezsi, Németországban ez 6–8 százalék volt. Ráadásul a szakértő szerint most a magyar háztartásokban a rezsiköltségek 30–40 százalékra ugorhatnak, míg Németországban ez még mindig csak 10–12 százalékot tesz ki.”

https://24.hu/fn/gazdasag/2022/08/03/rezsicsokkentes-lakossagi-piaci-ar-gazar-aramar-europai-osszehasonlitas/

Reális tehát a veszély, hogy sok ezer vállalkozó mehet/megy tönkre, szállodák, önkormányzati, kulturális intézmények zárhatnak/zárnak be, szociális szolgáltatások szűnnek meg, óriási károkat okozva ezzel az ország lakosságának, a gazdaság, a kultúra egészének. A helyreállításra kevés lesz a COVID miatt az EU-tól várt sok ezer milliárd, aminek jelentős részét, állítólag már előre elköltötte a kormány. 

A csepeli önkormányzat eddig ismertté vált intézkedései pedig azt mutatják, hogy az önkormányzati intézmények esetében még a Csepeli Strand „bezárásának” sincs köze az energiaáremelésekhez. Állítólag. Vajon az intézmények vezetői és dolgozói is egyetértenek mindezzel? A budapesti ellenzéki kerületek ezzel szemben „Bezárás helyett inkább támogatnak.” (Népszava, 2022. október 14.)

H.-R.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1617955456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása