CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Inkább a Magyar Labdarúgó Szövetséget kellene eltiltani a képmutatástól...

2022. október 29. 00:01 - csú

zte-honved_rasszizmus_rasszista_-2022-10-23.pngEgy hónapos eltiltást kapott Ricardo Moniz, a ZTE színesbőrű vezetőedzője, mert a pályára belépve jelezte a játékvezetőnek, hogy a Honvéd szurkolói huhogással provokálják a zalaiak kongói futballistáját. Kész szerencse, hogy Christian Eriksennek Eb-mérkőzésen és nem magyar bajnokin állt meg a szíve. Itthon az MLSZ logikája szerint várni kellett volna az életmentéssel, amíg megáll a játék vagy egy hónapra eltiltották volna a dán játékoshoz azonnal, játékvezetői engedély nélkül pályára rohanó csapatorvost.

Csak szavakkal harcol a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a rasszizmus ellen, a tettei ugyanis egészen mást mutatnak. Az MLSZ azt állítja, hogy minden lehetséges eszközzel, rendkívüli szigorral lép fel minden rasszista megnyilvánulással szemben.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy

egy hónapos eltiltást kapott Ricardo Moniz, a ZTE színesbőrű vezetőedzője, amikor a pályára belépve jelezte a játékvezetőnek, hogy a Honvéd szurkolói huhogással provokálják a zalaiak kongói futballistáját. (Hogy a kispestiek színes bőrű játékosai mit érezhettek, ez nyilván nem foglalkoztatta a huhogókat.)

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) zéró tolerancia szabálya előírja, hogy a játékvezető köteles megállítani a játékot, ha a lelátón rasszista rigmusok hallhatók. A ZTE-Honvéd meccsen a jelek szerint a bírónak és a találkozó ellenőrének is baj lehetett a hallásával, ezért nem intézkedtek. Lehet, hogy a játékvezetők szezon előtti fizikai tesztje mellett érdemes lenne elvégezni náluk egy hallásvizsgálatot is.

Moniz a pályára lépett, jelezte a bírónak a rasszizmust, ezért kiállították, mire ő lehívta a játékosait a pályáról. Az MLSZ közleménye szerint „a játékosokon kívül senki, így a vezetőedző sem léphet a mérkőzés közben a játéktérre semmilyen indokkal.” A futballisták lehívásáért két évet is kaphatott volna a tréner.

Kész szerencse, hogy Christian Eriksennek Eb-mérkőzésen és nem magyar bajnokin állt meg a szíve. Itthon az MLSZ logikája szerint várni kellett volna az életmentéssel, amíg megáll a játék vagy egy hónapra eltiltották volna a dán játékoshoz azonnal, játékvezetői engedély nélkül pályára rohanó csapatorvost.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint hazánkban fantasztikus eredményeket sikerült elérni a rasszizmus, antiszemitizmus elleni küzdelemben. A valóságban nálunk nem a rasszizmus ellen, hanem azokkal szemben folyik a harc, akik ezt szóvá teszik.

Forrás: Bernau Péter (Népszava)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8617965342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása