CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Menekülést és kilátást keresve a kilátástalanságból

2022. november 11. 00:01 - csú

szegenyseg_gyerekszegenyseg.jpgMiközben kormányunk naponta készít elő újabb intézkedéseket a születésszám (kitolás) növelésére, arról vajmi kevés szó esik, mit tesznek a várható élettartamunk kitolásáért, ha épp nem ellene dolgoznak. Például a tankötelezettség leszállításával, hogy egy 16 éves kamasz már elmehessen napszámba, gyerekközmunkásnak. Vagy a szociális intézkedések, köztük a nyugdíjak kettős indexálásának elsinkófálásával. Nemzeti Pálinkastratégiával és Dohánybolt birodalommal.

kilátástalanság okozta halál (alkoholizmus, dohányzás, elhízás, drogok vagy öngyilkosság miatt) hazánkban is vezet. Erre vet éles fényt az ENSZ Társadalmi jóléti indexe, melynek idei összehasonlításban hazánk 46.-ik lett a vizsgált 191 országból. Nem vészes, mondhatnánk, tavalyhoz képest két helyet lecsúszva. Csakhogy az egyik mutató, a születéskor várható élettartam tekintetében már évtizednyivel maradunk el a listavezető Svájc 84 évétől. Régiónkból is csak Romániát és Szerbiát előzzük meg az élők sorában eltöltött, átlagosan 74,5 évünkkel.

A pandémia alatt Nagykanizsa méretű város lakosságát veszítettük el a politikai alapú járványkezelés és a lerohasztott ellátórendszerek miatt. De már a

Covid előtt is évi 130 ezer fővel lettünk kevesebben, mintha naponta lezuhant volna egy Boeing 767-es, 350 magyarral a fedélzetén.

És míg a magyar nők a rájuk váró 77,5 évvel közeltik a német és a belga lakosság szintjét, a férfiak a Szíriában, Észak-Koreában várható 70,6 évnyi, Kelet-Magyarországon pedig a Kambodzsában, Ruandában elérhető, 67 évnyi átlagos élettartamot kapják. Bod Péter Ákos volt jegybankelnök értékelt így augusztus végén a The New York Times-nak: „Magyarország Botswana és Tobago közé sorolható – tekintve a kilátástalanságot.” Bár az Okavango-delta is csodás, noha veszélyes vidék, maradjunk most a Karib-tengernél. Két magyar hajótörött partra sodródik egy lakatlan szigeten. Egyikük nekikeseredik, hogy végük, mire a másik próbál lelket önteni belé: „egyet se búsulj, megmentenek minket, minden szavazatra szükségük van!”

Forrás: Bálint Orsolya (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8517942194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása