CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kikapcsolt közmeghallgatás – Rákapcsolt a propaganda - Lázadó Fidesz-frakció – Hazudozó rezsibiztos - Egy hét Csepelen

2022. november 27. 00:02 - csú

elmaradt_a_kozmeghallgatas_kozvetitese.jpgCsepeliek átverése, beugratása.  Másfél órán keresztül csak azt olvashattuk a kerületvezetői felvételen: "Következik a közmeghallgatás!" Nem következett! Mi történt? Nem tudjuk. Állítólag volt. Lehet, hogy a testületi ülés vitája, vagy a polgármester háromszori leszavazása, kiverte a biztosítékot? 

Viharos ülést tartott csütörtökön az önkormányzat képviselő-testülete, eredményeként kiderült, nyolc év után már nem tudja Borbély Lénárd polgármester kézben tartani saját frakcióját. Leszavazták! Leszavazták a költségvetést módosító javaslatát, amely a helyi képviselő-testület éves politikai-gazdasági programját hivatott megvalósítani. Sőt a polgármester adóemelési javaslatát, illetve a Csepeli Városgazda Zrt. szeptemberi kettéválasztásából adódó további feladatokat meghatározó, jogilag fontos javaslatot sem támogatták, így a testület többsége (ellenzék+fideszesek egy része) háromszor fektette kétvállra a polgármestert. (lásd Borbély Lénárd fb oldalán lévő videófelvételt.)

Úgy tűnik, a polgármestert felkészületlenül érte az a káosz, amit Fidesz-frakció többsége okozott, amikor együtt szavazott az ellenzékkel, éppen, a három legfontosabb témában. Hogy mi lesz a folytatás, mikor lesz elfogadott költségvetési módosítás,

elfogadja-e a testület idén a vállalkozókat sújtó adóemelést, „visszahozva” ezzel a + 300 milliós jövő évi adóbevétel reményét és a Városgazda Zrt. kettéválasztott egységei január elsejével működőképesek lesznek-e, ez még a jövő zenéje.

A testületi vita egyik legfontosabb tanulsága, hogy megbukni látszik Borbély Orbánt utánzó törekvése, annak legfontosabb eleme: a képviselő-testület, benne saját frakciótársainak lebecsülése, a testülettel való együttműködési készségének teljes hiánya. Ugyanakkor az is látható, hogy a rendkívüli gazdasági helyzet, a jövő évre megjósolt recesszió, egy rossz helyi költségvetési stratégia, párosulva a képviselő-testület egyre nyilvánvalóbb szétesésével, nem csak a kerületi vezetést, de az állam tudatos önkormányzat ellenes intézkedései miatt amúgy is meggyengült csepeli önkormányzati intézményrendszert is maga alá temetheti. 

Sajnálatos, hogy a költségvetési vita miatt kevesebb figyelem jutott a szociális ás gyermekjóléti szolgáltatások térítési díját javasló rendeletre. A testület ugyanis 14 igen, 0 nem és 4 tartózkodás mellett megszavazta a szociális étkeztetés térítési díjának 2023. január 1-től való 20 százalékos megemelését, ráadásul a kiszállítási díjat is megemelte, 20 forinttal. Nem elég, hogy az állam kivonul a szociális rendszer működtetéséből (a pénzt meg megtartja), még a kerület is rontja a valóban rászoruló csepeliek helyzetét. Borbély is csak beszélt/beszél a családok megsegítéséről! 

Az ülésről Borbély úr, saját fb oldalán külön kisebb „tájékoztatásokat” is közölt. Ezekben egyrészt simán elhallgatta, hogy három rendkívül fontos előterjesztését leszavazták, másrészt „elfelejtette”, hogy a 40 milliós „technikai” módosító javaslat, eredetileg Takács Krisztián (MSZP) javaslata volt, és az éves költségvetésmódosítás egészének elutasítása miatt nem lett elfogadva. 

A testületi ülés zárt ülése után elmaradt a zárt ülésről szóló kötelező tájékoztatás is, majd következett a titkos(!) közmeghallgatás. Titkos, mert bár a testületi-ülés nyilvános részének teljes menetét követhettük a polgármester fb oldalára feltett videón, az utána megtartott közmeghallgatást azonban nem láthattuk. Helyette kb másfél órán keresztül csak azt olvashattuk a felvételen: Következik a közmeghallgatás! Nem következett! Mi történt? Nem tudjuk. Állítólag volt közmeghallgatás. Lehet, hogy a testületi ülés vitája, vagy a polgármester háromszori leszavazása, kiverte a biztosítékot? 

Egyébként nem dőlt össze a világ. De tényleg. Borbély úr, mintha mi sem történt volna, a testületi vereség ellenére is folytatta/folytatja, valószínűleg nem olcsó propagandakőrútját. Fb oldalalán jégpályanyitásról adott előzetest és megtudhattuk, hogy részt vett az EgressyFeszten, a hivatal előtti karácsonyfa feldíszítésében, s péntek este, egy „lenyűgöző előadáson”, a korcsolyát felhúzó kormányszóvivő jelenlétében, gálaműsor keretében nyitotta meg az ország „legkülönlegesebb jégpályáját”, ahol még különleges gasztronómiai élmények is várják a látogatókat. Hiába a kampány minden pénzt megér, a többit majd megoldja az élet. 

 

**********

Szerdán, Németh Szilárd birodalmi központjában, a KIMBÁ-ban tartott lakossági fórumot Kocsis Máté a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője és Németh Szilárd a rezsibiztos kormánybiztos. A fórum előkészítése alighanem titkos volt, mert a meghívott csepeli és soroksári pártaktivistákon kívül a civil társadalom, a közélet iránt érdeklődők egy nappal korábban értesülhettek a fórumról, Németh fb oldaláról. Nem közölte a rendezvény hírét a Csepeli Fidesz fb oldala, a csepel, hu, de a csepel.info sem. A rendezvény utáni csepeli tájékoztatás sem értékelhető. Szerencsénkre néhány részt vevő, nem tartotta titkos összejövetelnek a programot. Külön cikkben foglalkozott a témával a 444.hu és telex.hu is. Most a telex.hu „Megkérdeztük Németh Szilárd rezsibiztostól, hogy mit szól Orbán Viktor háromszoros rezsiszámlájához” c. írásának felvezetőjét idézzük: 

„Az inflációs adatokat nem hiszik el, a szankciókat pedig a világot überelő multiknak tulajdonították a Fidesz lakossági fórumán. A kormánypárt két nagyágyút vetett be Csepelen, ahol Kocsis Máté részletesen levezette, hogy a magyarországi ellenzéket hogyan fizette le az amerikai energiaipar, hogy utána itthon tolják a szankciós szekeret.” 

Németh egyébként a következővel válaszolt az őt kérdező újságírónak: „Nem fogok válaszolni semmire! Világos?” https://telex.hu/video/2022/11/24/nemeth-szilard-kocsis-mate-szankciok-lakossagi-forum-csepel-rezsi-inflacio-orban-viktor-fidesz Világos!

Ami viszont mindennél felháborítóbb, hogy Németh a közösségi oldalán közölt kép fölé ezt írta: „Csepel is nemet mond a szankciókra!” Először is Németh Szilárd nem Csepel országgyűlési képviselője, a csepeliek háromszor utasították el jelölését. Másodszor: ki hatalmazta fel, hogy Csepel nevében beszéljen? Harmadszor: honnan veszi, hogy a csepeliek is elutasítják a szankciókat? Az eddigi ismeretek szerint csütörtökig az országban 695 ezren válaszoltak a konzultációs kérdésekre, https://hvg.hu/itthon/20221124_Felfutott_nemzeti_konzultacio_online_kitoltes, ami a választópolgárok ~8,6 százaléka! Ráadásul az sem ismert, hogy közülük hányan utasították el a szankciókat? Németh talán tudja, hogy a Csepelen mennyien és mit válaszoltak? 

**********

Németh Szilárd már megint össze-vissza beszélt a hirTV szerda esti riportjában. Azt mondta, hogy „akkor is rendezni fogjuk a tanárok bérét, ha nem jönnek meg a pénzek…” Sokszor és sokan cáfolták már a kormány állítását, miszerint a tanárok béremelése az uniós pénzektől függ. A Fidesz és Németh változatlanul felmondják a központi direktívákat. Hazugság! Semmi köze a kettőnek egymáshoz, az uniós szabályok szerint a közoktatás tagállami hatáskör, azaz hazánkon múlt és múlik a megígért pedagógusi béremelések rendezése. Egyébként meg, ha az uniós pénzek esetleges elmaradása esetén is lesz pénz, vagy a héten meg tudták emelni a hittantanárok bérét fejenként havi 61.000 forinttal, akkor nem lehet akadálya a pedagógusok béremelésének sem. Szerintünk nem volt és most sincs politikai akarat a kormány és a fideszes vezetés által lebecsült pedagógus társadalomnak megígért bérfejlesztés rendezésére! Németh úr részéről sem, pedig valamikor pedagógusként is dolgozott. 

Egyébként szembe kellene már egyszer nézni a kormánynak és Németh Szilárdnak, hogy ők is felelősek a magyar oktatás helyzetéért, azért, hogy a magyar oktatás helyzete az európai országok eredményeihez képest vezetésük 12 éve alatt romlott. A nemrégiben közzétett EU-s felmérés szerint „az iskolai eredmények romlanak, az oktatásra fordított állami pénz kevés, egyre többen hullanak ki idő előtt a rendszerből, és kevés a képzett fiatal”. https://hvg.hu/kultura/20221124_magyar_oktatas_negativ_trend?fbclid=IwAR32XJjJEBQK-69sBffDiS2VKc6AH_Gyp9EGbrgnS4f5TJibiVQXW2mvpCQ#utm_source=hvg.hu&utm_medium=browser_push&utm_campaign=hvgpush A jelentés megállapítja, hogy „az unió GDP-átlagában nőtt az oktatásra fordított pénz 4,9 százalékról 5 százalékra, Magyarországon 5 százalékról 4,7-re csökkent. Az állami büdzsé teljes összegén belül Magyarországon 10,3 százalékról 9,2 százalékra csökkent az oktatásra fordított összeg.” Németh úr! A tények makacs dolgok! 

**********                                                                                       

A volt Csepeli Motorkerékpár egyik híres, 1953-ban készült terméke is szerepel a BÁV aukcióján. https://21.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/221124/egy-csepel-motorkerekpar-szerepel-bav-aukciojan Az ikerdugattyús néven emlegetett Csepel 250 U típusú darab 2,4 millió forintos licitről indul, s december 6-7-én lehet majd rá licitálni a MOM Kulturális Központban. Az aukción kiállított és licitre kínált termékeket az érdeklődők november 26-december 4 között a helyszínen, illetve a BÁV honlapján is megtekinthetik: www.bav-art.hu 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából:

1) A fűtési szezon kezdete óta kevesebb gáz érkezik Magyarországra. https://hvg.hu/gazdasag/20221125_gaz_Magyarorszag_import_export 

2) Kilenc hónappal a kitörése után miniszteri biztost neveztek ki az orosz-ukrán háború figyelemmel követésére. https://444.hu/2022/11/26/kilenc-honappal-a-kitorese-utan-miniszteri-biztost-neveztek-ki-az-orosz-ukran-haboru-figyelemmel-kovetesere 

3) „Az iskolák szülői segítség nélkül meghalnának” – Sok helyen hiányoznak alapvető dolgok a közoktatásból. https://oktatas.atlatszo.hu/2022/11/25/az-iskolak-szuloi-segitseg-nelkul-meghalnanak-sok-helyen-hianyoznak-alapveto-dolgok-a-kozoktatasbol/ 

4) Nagyon szerette volna idén lezárni a kormány az EU-s pénzek körüli kavarást, de áthúzódhat az ügy 2023-ra. https://g7.hu/penz/20221124/nagyon-szerette-volna-iden-lezarni-a-kormany-az-eu-s-penzek-koruli-kavarast-de-athuzodhat-az-ugy-2023-ra/ 

5) Orbán Viktor esetei az Európai Unióval.  https://www.szabadeuropa.hu/a/orban-viktor-esetei-az-europai-unioval/32142978.html 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4917988060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása