CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Uszodaépítésből Csepel adott példát (1975-ben) - Egyszer volt …

2022. december 17. 00:02 - csú

tarsadalmi_munka.png„Az úttörőtáborban a kerület KISZ-esei már a tereprendezésen munkálkodnak. A két és félmilliós költségből másfélmillió forint értékű munkát vállaltak magukra, hogy a jövő év májusától az úttörőtábor kis lakói is úszni tanulhassanak.”

Mertek nagyot álmodni csepeli elődeink (a mai nyugdíjasok) 47 évvel ezelőtt, ha a jövőről, és annak legfőbb letéteményeseiről, a gyerekekről volt szó. A Magyar Filmhíradó erről így számolt be:

Iskoláinkban bevezették az úszásoktatását, és a felnőttek közül is egyre többen szeretnének ma már úszni. Mint annyi mindenben, e téren is Csepel ad jó példát: társadalmi összefogással látott a kérdés megoldásához.

az_uszoda_belulrol.pngA Posztógyár utcában a Csepel Vas- és Fémművek dolgozói építették fel azt az uszodát, ahol két oktató a kerület valamennyi ötödikesét megtanítja úszni, sőt

délutánonként még óvodásokkal is foglalkozik.

napkozis_tabor_bejarat_1975.pngCsepelen már a jövő nyárra is gondolnak. A napközis tábor sporttelepén kísérletképpen a szabványos házgyári panelekből készülnek medencét építeni. Tavaszra ez is elkészül.

munka_1.pngAz úttörőtáborban a kerület KISZ-esei már a tereprendezésen munkálkodnak. A két és félmilliós költségből másfélmillió forint értékű munkát vállaltak magukra, hogy a jövő év májusától az úttörőtábor kis lakói is úszni tanulhassanak.

epitik_a_kalamar_utcau_iskola_uszodajat.pngCsepelen az a természetes, hogy a meglévő iskolák bővítése során mindenütt uszodát is építenek. Így lesz ez a Kalamár József utcában (ma Szent István utca), ahol az épülő tizenhat új tanterem mellett ott áll majd a tornaterem és az uszoda is.

katona_iskola_uszoda.pngÉs így van már a Katona József utcában, ahol az iskola felújításával együtt nagyszerű kis házi uszodával ajándékozták meg a hétszáz kisiskolást.

gyerekek_a_katona_oltozojeben.png

uszasoktatas_1.png

uszasoktatas_a_katona_iskola_uszodajaban.png

A csepeli példa sajnos még nem általános, de talán remélhető, az Országos Testnevelési és Sporthivatal kezdeményezése sokat segít majd, hogy országunkban elszaporodjanak a célszerűen megépített, tanulásra és testedzésre egyaránt alkalmas uszodák.

A mai blogszerkesztő megjegyzése: A folytatást és annak összes következményét, a mai csepeli uszodahelyzetet jól ismerjük…

Forrás: Az 1975-ös Magyar Filmhíradó 49. száma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6517998618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása