CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Legyünk józanok! Itt élünk, ítélünk...

2022. december 20. 00:01 - csú

kalomista_gabor_ok_producer.jpgHirtelen a szólásszabadság, az alkotói szabadság legnagyobb védelmezőjévé vált Kálomista Gábor, amikor Hann Endre, a Medián vezetője beperelte őt az Elkxrtuk című film hamis tartalma miatt.

A mozit, szándékosan, a 2022-es választások előtt mutatták be, elvileg a 2006-os zavargásokról és, Gyurcsány Ferencről szól, mondanom sem kell, tele torzításokkal, hazugságokkal A szereplők egy része simám beazonosítható, de még különösebb fantázia sem kell hozzá: maga a producer, Kálomista megnevezi őket, így például Hann Endrét is (a wikipédián is így szerepel; a színész képe alatt, kit is alakít a filmben…)

Az alkotás, természetesen, tökéletesen a Fidesz-féle narratívának felel meg, eltorzítva a valóságot, a szereplőket, ám mégis dokumentarista megoldásokat színlelve. Nyilvánvaló politikai propaganda, amit

látunk, láthattunk, már aki megnézte. Merthogy tömegek nem zarándokoltak a mozikba, leginkább a kirendelt iskolások töltötték meg a termeket. Nos, a Hann indította per az elmúlt héten zárult – első fokon. A közvélemény-kutató azért indította, mert a ráruházott szerep semmiben nem felelt meg a valóságnak, őt, a hatalmat a gonoszságig kiszolgáló, a zavargások elfojtásában is fontos szerepet játszó személyként mutatták fel. A bíróság helyt adott a keresetnek, Kálomistát bocsánatkérésre és másfél millió bánatpénz megfizetésére szólította fel. A producer azonnal bejelentette fellebbezését, bízva a másodfok sokszor tapasztalható politikai elfogultságában. Vagyis: a nyilvánvaló tények ellenére Kálomistának van esélye a következő fordulóban. Bár, követve a Fidesz sikerpropagandáját, már a mostani ítéletet is ünnepelte; szerinte a bíróság elfogadta a film interpretációját 2006-os események kapcsán.

Még akkor is, ha Kálomista szerint a bíróság nyilvánvalóan elfogult volt, ahogy ő fogalmazott: nem véletlen, hogy a bíróság épülete közel van az amerikai nagykövetséghez.

Hát körülbelül annyira valós a film tartalma, mint Kálomista eme kijelentése. De ettől még, sajnos, előfordulhat a másodfokon döntő bíróság erre a távolságra (közelségre) alapozza majd ítéletét. Legyünk józanok: itt élünk.

Forrás: Németh Péter (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6618005962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása