CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeli után Lakihegyen építették fel az új rádió adóállomást (1927) - Egyszer volt...

2023. március 18. 00:05 - csú

1.pngEurópa akkori  legmodernebb 60 kilowattos Telefunken rádió adóállomását építi az m. kir. Posta Lakihegyen Magyari Endre mérnök és a tervező, Fuchs Emil műépítész irányításával

Kilencvenöt éve lesz az idén annak, hogy 1928-ban üzembe helyezték ‑ az akkor még a jellegzetes „szivar” nélküli ‑ lakihegyi az adótornyot.

a_csepeli_szikratavirobol_lett_radios_adotortony.pngAz első magyarországi rádióadó, a világháborút és két forradalmat megélt  szikratávíró állomás (képünkön) 1914-tõl üzemelt Csepelen.

A Magyar Rádió első műsorát 1924. március 15-én még ugyaninnen sugározták középhullámon egy 250 watt teljesítményű adóval, a rendszeres műsorszórás, szintén erről a helyről, 1925. december 1-jén indult meg.

Az egész ország területén hallható adás sugárzásához azonban szükségessé vált egy nagy teljesítményű adó felépítése. Helyszínnek Szigetszentmiklós Lakihegy nevű részét választották, a munkálatok

1927. május 18-án kezdődtek.

3_1.png A munkások, ha kellett  száz méter feletti magasságban az időjárással dacolva dolgoztak, hogy időben elkészüljön az építmény.

6.pngAz adóállomás rádiótechnikai, adótechnikai berendezéseit és alkatrészeit a német Telefunken cég szállította.

Maga a 20 kilowattos adó két 150 méter magas Mávag gyártmányú vasszerkezetű toronyból és a közöttük kifeszített 100 méteres antennából állt.

2.pngA 47 méter hosszú és 19 méter széles adóépület belső kiképzése különös gonddal készült, mennyezetét a padlástérben galvanikusan összekötött vörösréz-árnyékolással képezték ki.

5.pngTolnai Henrik műszaki főellenőr, az állomás vezetője munkatársai körében

7.pngHogyan történik az "adás"? A Stúdióból "adást" kérnek.

7a.pngBekapcsolják és ellenőrzik az adást.

9_fohercwgh_sandor_utca_a_legendas_brody_sandor_utca_5-7.pngA lakihegyi 60 kW-os nagy adóállomáshoz méltó új Stúdió épült a Főherceg Sándor utcában, a későbbi évtizedekben rengeteg történelmi vihart átélt, mára kiürítésre ítélt Bródy Sándor utca 5-7 számú házban

Lakihegyen az első próbaadást 1928. április 11-én tartották, majd április 29-én a déli harangszóval az új adó átvette a csepelitől a műsorszórást.

Forrás: Magyar filmhíradó 1927

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1618054984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása