CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Legyeket a népvezérek képére ereszteni veszélyes!

2023. március 27. 00:03 - csú

orban_es_matolcsy_1.png"Biztos, ami biztos: jól feljelentem Matolcsyt. Példaképem Bretschneider, a derék állami detektív a Svejkben. Aki habozás nélkül elvitette Palivecet, a Kehely kocsmárosát, mert az eltűrte, hogy Ferenc József képét leszarják a legyek. Nálunk Matolcsy képzeli magát légynek Orbán imázsával kapcsolatban."

Nem azért tettek a nulláslisztre ársapkát, hogy Matolcsy  illetlenkedjen körülötte. Pláne a Parlamentben. Pláne másodjára, most már Orbánt személyesen is megnevezve.

Levágott lófejet mégsem küldhetnek az ágyába, ha már azelőtt óvatlanul túlszerették, közgazdasági zseninek kiáltották ki. Éppenséggel előszedhetnék a fia furcsa gazdasági ügyeit, de ha akkor nem szóltak, most már kínos volna.

Így aztán

csak kényszeredett mosoly a válasz. Gulyás „nem tudja, mit és miért érez a jegybankelnök”. Varga óvatosabban, a rivális Nagy Márton keményebben bírálja: a bankok, különösen a Nemzeti Bank „szégyelljék magukat” a magas kamatok miatt. Orbán fogcsikorgatva simogatja egykori famulusa fejét: „Színes egyéniség, felajzza a hallgatóságot”, de ő majd békét teremt.

Nehéz lesz. Hiába volt maga is bűnrészes, Matolcsy most Orbánék gazdaságpolitikájának épp a szívébe döf. 

Nekimegy az akkumulátorgyáraknak: az ilyen tőke nem hoz fejlett technológiát, a hozzáadott érték is alacsony. Csapdának nevezi az ársapkákat, pedig a „szentsapka” kultusza manapság vetekszik a „szentkorona” tiszteletével. „Reformsivatagról” beszél, a szükséges reformok bűnös elmaradásáról az oktatásban, fejlesztésben, energiahatékonyságban, klímavédelemben, élelmiszeriparban. Lemaradásról a régióban, az Unióban, a világban.

Jesszus, még a végén Orbán és kormánya veszélyezteti életmódunk fenntartását? Most akkor jelentsem fel Orbánt? De akár Matolcsyt, akár Orbánt, hol? Tíz állami intézményt jelöltek meg a panaszok befogadására. A Nemzeti Bankhoz nem mehetek, nyilvánvalóan elfogult. A Médiahatóságot senki sem veszi komolyan. Az Atomenergia Hivatal szerepeltetése a listán tényleg csak pillanatnyi elmezavar jele lehet. Azt hiszem, az új Integritás Hatósághoz fordulok. Ráérnek, a korrupcióellenes harc volna a dolguk, de ott természetesen nincs semmilyen feladat.

A Matolcsy-ügyben nemcsak a szokatlan felségsértés a probléma. Nem is a kritika tartalma az új. De ha a jegybank és a kormány gazdaságpolitikája között ekkora a konfliktus, akkor a szekér irányíthatatlan. 

Amúgy is veszélyes úton, közel a szakadékhoz. Mi meg ott ülünk a szekéren, életmódostul.

Biztos, ami biztos: jól feljelentem Matolcsyt. Példaképem Bretschneider, a derék állami detektív a Svejkben. Aki habozás nélkül elvitette Palivecet, a Kehely kocsmárosát, mert az eltűrte, hogy Ferenc József képét leszarják a legyek. Nálunk Matolcsy képzeli magát légynek Orbán imázsával kapcsolatban.

Emberek, döntenetek kell: Palivec lesztek vagy Bretschneider?

Ez a kérdés, válasszatok!

Forrás: Lendvai Ildikó (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9218072504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása