CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kapcsoltak! Ha a rákosi viperát át lehetett nevezni, akkor a soros áramkör sem lehet akadály

2023. augusztus 03. 00:03 - csú

soros_kapcsolasu_karacsonyfa_egok_izzok.pngAz Orbán-rendszer őrülete újabb állomáshoz érkezett: a fideszes oktatáspolitika a 7–8. osztályos fizikakönyvekben váratlanul  a közismert „soros kapcsolás” kifejezést módosította „elágazás nélküli áramkörre” 

Vajon emlékszünk-e arra, hogy az ötvenes években Rákosi Mátyás vezetéknevére tekintettel, politikai okokból, a kizárólag Magyarországon és Erdélyben előforduló, rendkívül ritka mérgeskígyó rákosi viperát (Vipera ursinii rakosiensis) az alfaj szempontjából helytelenül átnevezték parlagi és rákosréti viperának?

Hogy mennyire nincs új a nap alatt, a múlt héten ugyanis azzal a meglepő „átnevezős” hírrel találkozhattunk, hogy

a fideszes oktatáspolitika a 7–8. osztályos fizikakönyvekben váratlanul más kifejezésre cserélte le a soros kapcsolást. Az elemi iskolánk felső tagozatának fizikaóráin mindannyian megtanulhattuk, mi a soros kapcsolás, és tanáraink a karácsonyfaégők sorba kapcsolásával mutatták be számunkra a gyakorlatban. A fideszes oktatáspolitika pedig ezt a közismert „soros kapcsolás” kifejezést módosította „elágazás nélküli áramkörre” a tankönyvekben. Pálinkás József atomfizikus, az MTA egykori elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere erre már korábban is kitért az egyik Facebook-posztjában. Pálinkás ezt úgy próbálta magyarázni: „A soros kapcsolást nem Soros Györgyről nevezték el, hanem azt a képet tükrözi, hogy az áramköri elemek (ellenállások, kondenzátorok, izzók) egymást követően (sorba) vannak kapcsolva a feszültségforrással.” Ez a magyarázat azonban nem adott elfogadható választ a cserére. Miután a Fidesz nagyon várja, hogy Magyarország legyen 2024 második felében az EU Tanácsának soros elnöke, vajon a soros szóra milyen új kifejezést találnak? De pillanatnyilag az sem kizárt (!), hogy nem is kell erőlködniök!

Forrás: Ladányi András (Élet és Irodalom)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5718157604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása