CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ákos, Pataki Attila és az EDDA a torkunkon lenyomva

2023. augusztus 16. 00:03 - csú

edda_pataki_attila_orban_triko_kokarda.jpgA totális (anyagi) siker öltözéke. "A rádiós lista tetején közel sem feltétlenül az értékes, a jó, a szép szerepel. Hanem jelentős számban olyan előadók, akik időnként benyalnak a hatalomnak, úgynevezett biodíszletként szerepelnek a rendszer urai mellett. Nem zenei teljesítményük az, ami feltétlenül a csúcsra repíti itt őket, hanem a párthűségük."

A hét egyik felén menzán kell ennünk. A finomfőzeléket váltja a karalábé, néha egy kis grízes tészta, ünnepnapokon cvekedli, a király születésnapján kelkáposzta, kis pörköltszafttal. Meg lehet enni, meg különben sem drága, úgyhogy nincs panasz.

Ám a maradék napokon bélszín, kacsasült, homár, de az is lehet, hogy tarhonyás marhapofa, ahogy én szeretem. Pont úgy átfőzve, átsütve, ízesítve, ahogy nekem a legjobban esik. 

Pontosan így működnek az online zeneszolgáltatók a magyarországi zenei rádiók piacához képest.

Elég csak ránézni a dicsőséges hóhéri tevékenységet végző Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetve a szerzői jogvédő statisztikájára. Eszerint a zenei rádiókban a legjátszottabbak közé tartozik  Ákos, Edda – persze a top húszba bekerül még

Zséda, meg Magna Cum Laude, és még jópáran – de az étteremben is van köret, meg savanyúság, mi maradjunk inkább a főfogásoknál

És ott az a második forrás, ahol szabadon, amikor csak akarod, annyiszor ahányszor csak akarod, ahol csak akarod. Az első kétszáz leghallgatottabb előadó között nincsenek azok, akiket a rádió folyamatosan nyomnak. Szabadon választva toronymagas listavezető Azahriah.

Vagyis a zenehallgatók nagy számban egészen más dalokat hallgatnak, ha szabadon választhatnak.

Felvethető persze, hogy a rádiónak akad népnevelő funkciója is. Bemutasson értékesebb műveket is, hátha megszereti a közönség. Példánknál maradva, egy menzán lehet szempont az egészséges táplálkozás előnyeinek bemutatása. Nem mindig csak a nyúljás pacal, hiszen egy padlizsán pörkölt, kis cukkinivel, mennyei lehet, próbáld csak ki.

Csakhogy a rádiós lista tetején közel sem feltétlenül az értékes, a jó, a szép szerepel. Hanem jelentős számban olyan előadók, akik időnként benyalnak a hatalomnak, úgynevezett biodíszletként szerepelnek a rendszer urai mellett. Nem zenei teljesítményük az, ami feltétlenül a csúcsra repíti itt őket, hanem a párthűségük. Ettől persze még lehetnek népszerűek – de hát régi igazság, akit sokat játszanak a rádiók, sokfelé felléphetnek, azok csak feljebb kúsznak az ismertségi és ennek nyomán a népszerűségi listákon. És itt nem csak a rádiókról beszélünk. Mert falunap, vásár, városi – közpénzből finanszírozott – fideszes bulik állandó vendégei is. Ezzel együtt messze nem azok, akik ha szabadon választhatsz, a legkapósabbak.

Egy rádiónak figyelembe kellene vennie a hallgatói elvárásokat, hogy minél többen csavarjanak az ő adójára, hiszen ezektől függ a reklámbevétel nagysága. Hahaha. Magyarországon, ahol a zenei kereskedelmi rádiók jelentős része (is) a hatalomhoz kötődő oligarchák, valamint barátaik és üzletfeleik kezébe került. A hirdetési pénzt pedig közismerten nem azon az alapon osztják, hogy hol hasznosul a legjobban, hanem hogy hol működnek a haverok, netán hol lehet ügyesen, gyorsan, könnyen magánvagyonná konvertálni a dolgot. A hirdetőt persze izgatnia kellene az, hogy mit ér el a pénzéből, de miért izgatná, hiszen nem az övé, aztán meg neki is azért osztanak pénzes bulit, mert benne van a pixisben.

Szóval, akkor is Ákos fog itt szólni, ha mindenki elkapcsol. Attól még a kassza ugyanúgy cseng. És nekik ez a legszebb hang.

Forrás: Dési János (Klubrádió)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7718178857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása