CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyszer volt: A Mirelite Csepelnek fagyos lett a sorsa, de a márkanév mindent túlélt

2023. szeptember 16. 00:05 - csú

6_mirelites_1.jpgA Tanácsház (Szent Imre) téri legendás ABC-ben művészi mozaikon is reklámozták a Mirelitet. A vásárlók körében a csepeli gyorsfagyasztott eszkimós termékek nagyon népszerűek voltak. A termékkínálat és a választék növekedett. 

A Mirelite 1945-ben Európa első gyorsfagyasztott márkája volt: a Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság Elite terméke elnevezésből állt össze mozaikszóvá. A márka annyira meghatározó volt, hogy köznevesült, a magyarban a gyorsfagyasztott termékeket mind a mai napig mirelitnek hívjuk.

A rendszerváltás előtt a Mirelite termékeket a

hét gyáregységből álló Magyar Hűtőipari Vállalat állította elő. 

mirelithez_1.png Az igények növekedésével a Hűtőipari Vállalat nagyfokú fejlesztésekbe kezdett. hűtőházakat, gyártósorokat alakítottak ki, főként vidéken. 1963-ban a hét gyáregységből álló konglomerátumot összevonták.

Ekkor alapították meg a Hűtőipari Országos Vállalatot, amelynek egységei 1971-ben már 75 ezer tonnára növelték hűtőterüket. 1970-ben önálló exportjogot is kapott a cég, tekintettel termékeik kiváló minőségére. A vásárlók körében a gyorsfagyasztott eszkimós termékek nagyon népszerűek voltak.

mirelit_csepel.pngA termékkínálat és a választék növekedett. A gyorsfagyasztott levelestésztától a többszörös termékdíjas bélszínrolóig sok termék közül válogathattak a fogyasztók.

mirelithez-4.pngA rendszerváltás után kezdetben az önállóvá vált egységek mindegyike használta a Mirelite nevet, végül jogilag a csepeli gyáré lett a márka. A Mirelite Csepel 2009-ben aztán csődbe ment. A Mirelite azonban nem veszett el, a márkát 2010-ben megvásárolta a Mirsa Zrt., a cég a nevet is felvette, a hűtőpultokban a mai napig találkozni Mirelite termékekkel.

A mirelithez hasonlóan köznevesült mozaikszó a közért, amely az 1948-ban alapított Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt.-ből ered. A társaság ekkor 358 budapesti és 31 vidéki bolttal rendelkezett. A privatizáció idején a kerületi Közérteknek 1670 boltjuk volt, további 24 üzlete volt a Budapesti Közért Vállalatnak, ez később – többszöri átalakulással – a Spar-hálózat része lett. A Közért vállalatok boltjainak többségét, a kisebb boltokat és a szerződéses üzleteket az előprivatizációs licitálással egyesével adták magánkézbe.

Forrás: HVG és Fortepan

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1418196279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása