CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mire készül, mit ad el a rezsibiztos? * Kiretusálták a kerület jótevőjét * Töredékek egy hét csepeli hordalékából

2023. szeptember 17. 00:05 - csú

nemeth_szilard_es_gulyas_jedlik.pngMit akart egy képpel bizonyítani Németh Szilárd?

    Németh Szilárd saját fb oldalára, egy Kötcsén készült kép fölé a következő szöveget írta: „Az 1945-ben a Szent Benedek-rend által alapított alma mater, a 2023-ban a Magyar Kormány által teljesen felújított campus, a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium hamarosan teljes egészében állami tulajdonba kerül.” Három megjegyzésünk van a képhez, illetve a szöveghez:

* A Németh rezsibiztost és a Gulyás Gergely minisztert ábrázoló kép azt sugallja, hogy a két politikus között nincs közvetlen baráti viszony, sőt a miniszter feladatköréből adódóan a kép és a szöveg sem illik nagyon egymáshoz. Kérdés: mit akart a képpel bizonyítani Németh Szilárd?

* A campus elsősorban egyetemi, főiskolai épületegyüttest jelent, semmi köze egy középiskolához, ezek szerint a képviselő nem ismerte/ismeri a fogalmat.

* Hogyan kell érteni a mondat végét, miszerint a JÁG „…hamarosan teljes egészében állami tulajdonba kerül.”? Talán az állam a gimnázium tulajdonjogát is elveszi a csepeli önkormányzattól? Milyen alapon tárgyalt/tárgyal erről Németh bárkivel, bármelyik miniszterrel? Egyeztetett-e erről a polgármesterrel? Lehet, hogy Németh azt készíti elő, hogy a gimnázium a későbbiekben tulajdonjogilag is az egyház kezébe kerüljön? 

    Tovább árnyalja a képet

Németh szeptember 13-i fb posztja. A képen, amely Maruzsa Zoltán államtitkár irodájában készülhetett, Maruzsa úr, Németh és Tóth Endre, a Dél-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetőjével látható. Az lemaradt a szövegből, hogy miről tárgyaltak. A képbe írt mondat, miszerint a köznevelésben első a gyermek érdeke utalhat a tárgyalás témájára is, de hármójuk közül éppen Németh az, akinek most semmi köze a kerületi közneveléshez.

**********

    A polgármester sem képes leállni a Jedlik átadásán ért sérelmei folyamatos „napirenden tartásáról” –, sőt tudatosan felhasználja, felismerve Németh népszerűtlenségét, választási kampányában. A hét harmadik napján, szerdán jelentette meg fb oldalán az „Életre fel – trendek magazinja” c. kisfilmsorozatának újabb gyöngyszemét, amely a gimnázium átadási ünnepségén készült, s Németh Szilárd semmilyen formában nem szerepelt a ~ 3,5 perces összeállításban. Ábel Attila alpolgármester legutóbbi Sztálinra való utalása ismeretében megemlítjük, hogy Sztálin annak idején Lenint retusáltatta ki a képekből. A film szerkesztői Németh-tel tették ugyanezt. Mintha ott sem lett volna. Borbély a saját maguk által készített kisfilmben hozta a kötelezőt, sokadszorra is: „hálásan köszönjük a magyar kormány és miniszterelnök úrnak a személyes támogatását”, hogy ilyen mértékben megújulhatott Csepel legnevesebb középiskolája, amelyet az önkormányzat is folyamatosan támogatott, amiért rengeteget tett. Hiába, Borbély bízik abban, hogy még visszatérhet a Fideszbe, elnyerheti a Kedves Vezető támogatását. Kíváncsian várjuk Németh reakcióját, bár lehet, hogy a csepeliek többségét már egyik fél sem érdekli. 

********** 

    Csütörtökön, szeptember 14-én megjelent a Magyar Közlöny 130. száma, benne az 1399/2023.(IX.14.) sz. Korm. határozat „A Budapest XXIII. kerület és a Gyál város közigazgatási területén fekvő egyes földrészletek beruházási célterületté nyilvánításáról.” A rendelet – a beruházási célterületre történő művelési ág változása átvezetése céljából – beruházási területté nyilvánítja Soroksár és Gyál város közigazgatási területein lévő legelő és szántó művelési ágban lévő földrészeletek egy részét, majd a szükséges eljárások végén beruházási célterületté nyilvánítja.
    A rendeletből nem derült ki megalkotásának célja. Sokan gondolják, hogy a kormány korántsem gondolta komolyan a Soroksárra tervezett kínai vegyi anyag elosztóközpont létrehozási tervének létrehozását. A határozat mostani döntésével ugyanis gyakorlatilag kizárja az önkormányzat és a helyi lakosság beleszólási lehetőségét, s ezzel megkönnyítik a kínai beruházás megvalósítását. Csak megjegyezzük, hogy tiltakozott a beruházás ellen a soroksári polgármester és Borbély Lénárd is, a Fővárosi Közgyűlés pedig tiltakozásul rendeletmódosítást hajtott végre. Lehet azonban, hogy kormány mostani rendelete mindezeket felülírja, s mégis zöld utat ad a beruházásnak?

    Ezt a véleményt erősíti egyébként a telex.hu-n pénteken 18.06 órakor megjelent, A főváros szerint titokban továbbra is azon dolgozik a kormány, hogy méreglerakatot telepítsen Soroksárra című cikk is. A főpolgármester közleményét is ismertető írásban olvashatjuk továbbá: „Nyilván csak véletlen egybeesés, hogy mindeközben titokban Magyarországon fogadták a kínai Hszincsiang kormányzóját. A magyar kormány nem adott hírt a látogatásról, de a kínai híradások beszédesek: ”a delegációt kísérő cégek együttműködési megállapodást írtak alá a Kína-Európa Kereskedelmi és Logisztikai Parkkal.” Vajon mikor tudjuk meg az igazságot?  

 

**********

    Borbély sok tízmilliós közpénzből működtetett kampányprogramjának legfőbb jelmondata a római uralkodóosztály jelmondata: kenyeret és cirkuszt. A polgármester, nem sajnálva az önkormányzati költségvetést, évek óta használja a szállóigévé vált mondást, idén azonban egyre többször. Közösségi oldalán, a héten több ilyen programot is közzétett: meghívja a csepelieket a szeptember havi, hagyományos hungarikum fesztiválra, ahol, egy másik poszt szerint bográcstusa is lesz. Ez utóbbit egyébként saját civil szervezete kezdeményezte, a cechet meg az önkormányzat állja.  Meghívta a nyugdíjasokat, idén már negyedszer, egy ingyenes hajókirándulásra, a kultúra iránt érdeklődő csepelieket meg egy ingyenes színházi előadásra. Örülünk a jó programoknak, reméljük a résztvevők jól is érzik majd magukat. 

    Érdemes lenne azonban azon is elgondolkodni, hogy pl. 2022-ben a költségvetésben az ellátottak pénzbeli juttatásaira (átmeneti segély, ápolási támogatás, gyógyszertámogatás, lakbértámogatás, lakhatási támogatás, köztemetéssel kapcsolatos juttatások stb), kevesebb mint 70 milliót, míg az önkormányzat, illetve a polgármester rendezvényeire ~146 milliót fordítottak. Idén pedig a rendezvénykiadásokat kezelő Városkép Kft támogatását 30 százalékkal(!) megemelték. Lehet, hogy a polgármester választási kampánya miatt? A rendezvények nem enyhítik a valóban rászorulók megélhetési gondjait, a kenyeret és cirkuszt elve viszont hatékony elterelés. Ráadásul mindig a hatalmon levőket segíti.

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Németh Balázst jó főpolgármester-jelöltnek gondolják a Fideszben, de szükségük lenne még valakire. https://telex.hu/belfold/2023/09/15/budapest-onkormanyzati-valasztas-fidesz-ellenzek-karacsony-gergely?fbclid=IwAR0i4YJ6pa30qCdPra8faRV5pwerVHryFvgg7pRhRAbhkVAUFOYrkb1ySe0 

2) Péntektől jelezhetik a pedagógusok, ha nem írják alá az új szerződésüket. https://telex.hu/belfold/2023/09/15/tuntetes-nyilatkozat-pedagogusok-jogallas-statusztorveny-felmondas?fbclid=IwAR1AiRcN36XyjPzxPISJZWI2j_kxwlhpH-jAYTfou6nD_D8yDI9gjahiC9A 

3) Az alagútban ordította több ezer diák, hogy “Pintér Sándor, a kurva anyád”. 

https://24.hu/belfold/2023/09/15/itt-az-osz-elso-diaktuntetese/ 

4) Három torony építésére kapott engedélyt a Mészáros-féle gigabank, az egyik 90 méter magas lehet. https://444.hu/2023/09/15/harom-torony-epitesere-kapott-engedelyt-a-meszaros-fele-gigabank-az-egyik-90-meter-magas-lehet?fbclid=IwAR3KhBKAaOyvWuugbI7V4I2yoG76u5HCjLPmKG0A6nWtz8xGuCPT2kEqTTo 

5) Miközben a kormány az akkumulátor-ipar szigorú szabályozásáról beszél, a gödi gyárnak környezethasználati engedélye sincs. https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/09/14/mikozben-a-kormany-az-akkumulator-ipar-szigoru-szabalyozasarol-beszel-a-godi-gyarnak-kornyezethasznalati-engedelye-sincs/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2218215691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása