CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Balhék és ellentmondó vizsgálatok * Bújtatott megbízás * Dugóra ítélve * Kitekintő - Egy hét

2023. november 05. 00:05 - csú

kolonics_kozpont_hollandi_etterem.pngEgy étterem, két cirkusz. Borbély Lénárd: „Három önkormányzati cég felügyelőbizottsága is megállapította, a projekt megfelelt a hatályos törvényeknek.” Németh Szilárd: „A kormányhivatal szerint az étterem épületén szabálytalanul, építési engedély nélkül végeztek munkálatokat.

    A Heti Tv Pirkadat c. műsorában, Németh Szilárd egy riportban beszélt a Kolonics György Szabadidőközpontban  megépült luxusétteremről. Mint kiderült: a kormányhivatal helyszíni ellenőrzése szerint az étterem épületén szabálytalanul, építési engedély nélkül végeztek munkálatokat

    Borbély Lénárd korábban többször nyilatkozott az ügyről. A központ átadása után, a július 12-i Csepeli Hírmondóban azt olvashattuk: „…az önkormányzat saját forrásból fejleszt….”. A kritikákra válaszul a szeptember 27-én a Csepeli Hírmondóban a Törvényesen zajlott a Kolonics György Szabadidőközpont beruházása c. írás felvezetőjében ez jelent meg: 

„Három önkormányzati cég felügyelőbizottsága is ellenőrző vizsgálatot folytatott…és megállapították, a projekt minden elemében megfelelt a hatályos törvényeknek.”

    Mindkét vizsgálati jelentést helyszíni bejárás előzte meg. Érdekesség, hogy

a három felügyelő bizottságban lényegében a képviselő testület nem ellenzéki képviselői találhatók, míg a kormányhivatali vizsgálatban képviselők nem vehettek részt. 

    Borbély Lénárd – szokásához híven –, nem reagált a vádakra, pedig a két vizsgálat közötti jelentős ellentmondást előbb utóbb fel kell oldania. Reméljük a november 30-ára tervezett képviselő-testületi ülésig, ahol illene válaszolnia, lesz ideje dokumentumokkal is alátámasztani az általa végeztetett vizsgálat helytállóságát.

**********

    A közösségi oldalakon folytatódtak a viták a Wittner Mária emlékműnek a Wittner Mária parkban való felállításáról. Blogunk többször foglalkozott a témával, most csak a három oszlopos szobor elhelyezésének törvényi és anyagi feltételeire hívjuk fel az olvasók figyelmét. 

    Egy köztéren felállításra kerülő művészeti alkotás elhelyezése ügyében a jelenleg is hatályos 1991. évi XX. törvény 109. paragrafusa értelmében kell eljárni. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99100020.tv        

Ennek lényege:

„109. § 

(1) *  Művészeti alkotás közterületen, valamint önkormányzati tulajdonú épületen való elhelyezéséről, áthelyezéséről, lebontásáról a település önkormányzatának képviselőtestülete,….dönt, és gondoskodik fenntartásáról és felújításáról.

(2) *  A döntéshez a műalkotás művészi értékére vonatkozóan szakvéleményt kell beszerezni.”

    A kerületi képviselő-testület nem tárgyalt az elképzelésről, Borbély Lénárd polgármester saját hatáskörben hozott határozatot az egyesületi elnök Borbély Lénárd felajánlásáról. https://csepel.hu/uploads/55cb68c3524c4638af34d21ce55faa04/szem_adat_nelk_25_sz_PM_hat%C3%A1rozat_kihagyott.pdf       

    A kezdeményezés megvalósítása valószínűleg több hónapot vett igénybe, ezért jogos a kérdés Borbélyhoz: miért nem tárgyalták meg a terveket a szeptember 28-i képviselő-testületi ülésen? Lehet, hogy félt a várható vitától? 

    A fenti paragrafus második bekezdése viszont egyértelmű: a szobor jóváhagyása előtt előzetes művészeti szakvéleményt kell kérni, aminek elfogadása azonban nem kötelező. Kérdésünk: kértek művészeti szakvéleményt? Ha igen, mi volt a vélemény lényege?

    Ennél talán érdekesebb, hogy a fenti határozat utolsó mondatát elhallgatta a polgármester a Csepeli Hírmondó október 25-i számában, ahol is azt állította, hogy az emlékmű, adományokból készült el. Az ominózus mondat a határozatban így szólt: 

„Az emlékhely kialakításával kapcsolatosan felmerülő költségeket az 1916. gazdálkodás biztonságát segítő céltartalék terhére biztosítom.” Akkor most ki fizette és fizeti a révészt? Ténylegesen mennyibe került az önkormányzatnak az egyesület politikai vihart kavart kezdeményezése? 

**********

    Szeptemberben és októberben is foglalkoztunk a kormány döntésével, amely szerint elmaradnak a korábban tervezett közúti fejlesztések (HÉV felújítás, a Gubacsi híd kétsávossá való átalakítása, a Corvin csomópont kétszintessé tétele stb). Idézet legutóbbi írásunkból:

„Csepel és Pesterzsébet között marad a régi híd. „Az új átkelő a Soroksári-Duna-ágon a jelenlegi hídtól északra épülne meg, a kapcsolódó Corvin úti csomópontig tartó vasúti pályát kétvágányú vágányhálózattá bővítenék, ami lehetővé tenné nagyobb tömegű katonai rakományok vasúti szállítását a Csepeli Szabadkikötőbe.”

https://csepeliek.blog.hu/2023/10/25/a_sorsara_es_a_rozsdara_hagyjak_orbanek_a_gubacsi_hidat 

    A kerületet negatívan érintő döntésre a helyi önkormányzattól gyakorlatilag nem reagált senki, Borbély Lénárd hallgat. Szabó Szabolcs Csepel országgyűlési képviselője kedden írta fb oldalán: „Ismét kérdéssel fordultam Lázár Jánoshoz a Corvin csomópont és a Gubacsi híd fejlesztésével kapcsolatban.” Majd így folytatta: „..a vasúti fejlesztés sem javít majd semmit az itt élő 70.000 lakos közlekedési problémáin. Nekünk, csepelieknek továbbra is csak a dugóban álldogálás marad, miközben nézhetjük az előttünk eldöcögő vasúti szerelvényeket.”
    Nincsenek illúzióink. A feladatok nagysága, hatalmas költségei és évek óta tartó halasztgatása azt jelenti, hogy 2028-2030-ig nem sok javulás várható Csepel helyzetében, sőt. Maradunk a főváros perifériáján, majdnem az utolsó helyek egyikén. A helyi fideszes vezetők, Németh Szilárd és Borbély Lénárd eközben évek óta öli egymást, a politikai hatalomért folytatott ádáz küzdelmükben arra sem voltak képesek, hogy legalább ezekben a témákban egységbe kovácsolják a kerület különböző politikai erőit, s közösen képviseljék a kormányzattal szemben Csepel érdekeit. A változás tehát Csepel, valamennyi csepeli érdeke.   

**********

    Németh Szilárd előremutató tárgyalásokat folytatott a saját lányával – írta meg kedden a media1.hu.

https://media1.hu/2023/10/31/sajat-lanyaval-is-egyeztet-a-fideszes-nemeth-szilard-a-kozmedia-es-csepel-kapcsolatarol/ A képviselő lánya egyébként a Magyar Rádió Énekkarának művészeti titkára. A tárgyaláson, amelyen Csepel ének-, zene- és művészeti fejlesztéséről tárgyaltak –, mások is jelen voltak, s abban állapodtak meg, hogy az egyeztetéseket rövidesen, szélesebb körben is folytatják. 

    Németh, mint országgyűlési képviselő, azzal tárgyal, akivel akar, de ha már fb oldalán is megírta, megkérdezzük: a szélesebb kör azt is jelentheti, hogy talán még a csepeli érintettekkel (a Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola, kerületi iskolák ének és zenetanárainak képviselői, a csepeli diákokkal) is leül egyeztetni? Lehet, hogy egyszer, majd, a jövőben, oda is eljut, hogy az ügyekben közvetlenül érintettekkel kezdi javító szándékú tárgyalásait? Csak nem a jövő évi önkormányzati választások indították el nála ezt a hírtelen feltörő tárgyalási szándékot? 

**********

     Október 30-án lezárult Magyarország első alternatív népszavazása. Az október 23-30 között lezajlott szavazáson közel 115.000 ember mondott véleményt. Néhány adat a mindössze 8 napig tartó szavazásról:

* Az összesen 114.441 szavazó 39,58 százaléka személyesen, több mint 100 helyszínen válaszolt a kérdésekre, míg 60,42 százaléka online, okoseszközön vagy számítógépen keresztül voksolt. 

* A népszavazás lebonyolítását 1300-nál is több aktivista segítette. 

* Valamivel több, mint 350 sajtómegjelenés segítette elő a szavazás sikerét, melyek közel fele helyi vidéki független sajtó volt. 

* A résztvevők mindössze 0,88 százaléka válaszolt nemmel a szervezők által megfogalmazott 7 kérdésre.https://www.7igen.hu/nepszavazasrol/eredmeny?utm_source=ahang&utm_medium=email&utm_campaign=blast2023-11-03 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából

1) Újabb kérdések Brüsszelből, tovább késhetnek az uniós pénzek. https://444.hu/2023/11/03/ujabb-kerdesek-az-brusszelbol-tovabb-keshetnek-az-unios-penzek 

2) State of the Union: Magyarországon romlott, Szlovéniában javult a demokrácia helyzete. https://hu.euronews.com/my-europe/2023/11/03/magyarorszag-szlovenia-demokracia-state-of-the-union 

3) Hat helyett már 8,4 milliárd forintért építkezik Moszkvában a magyar állam. https://atlatszo.hu/kozpenz/2023/10/30/hat-helyett-mar-84-milliard-forintert-epitkezik-moszkvaban-a-magyar-allam/ 

4) Gáz, tisztelet és Brüsszel bosszantása – ezért udvarol Orbán a türk világnak.

https://hvg.hu/gazdasag/20231104_Gaz_tisztelet_es_Brusszel_bosszantasa__ezert_udvarol_Orban_a_turk_vilagnak 

5) Ma még döntően az ember gyújtja fel az erdőt és a növényzetet Magyarországon, a jövőben a klímaváltozás is besegíthet. https://merce.hu/2023/10/22/ma-meg-dontoen-az-ember-gyujtja-fel-az-erdot-es-a-novenyzetet-magyarorszagon-a-jovoben-a-klimavaltozas-is-besegithet/ 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9318250489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása