CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Láthatatlan film a Csepeliek győztes ellenállásáról - Hatvanöt éve készült

2023. december 02. 00:05 - csú

3-szozatot_eneklo_tomeg_a_kozseghaza_elott.pngEgyedülálló film nyomára bukkantunk. Máriássy Félix 1959-ben művészi eszközökkel és a történelmi eseményeket átélt csepeli szereplőkkel állított emléket az egykori község 79 évvel ezelőtti náci-nyilas kitelepítését megakadályozó csepeliek 1944. december 4. és 6. közötti elkeseredett, hősies és végül győztes ellenállásának. 

Méltatlanul háttérbe szorították, feledésre ítélték a csepeliek 79 évvel ezelőtti, az 1944. december 4. és 6. közötti elkeseredett, hősies és végül sikeres ellenállását. A község lakói, elöljárói, az üzemek munkásai megakadályozták, hogy a második világháború végén a náci német csapatok a velük szövetséges magyar nyilasokkal lakóhelyük elhagyására, Csepel kiürítésére kényszerítsék az itt élőket.

1-_szent_imre_teri_tuntetes_es_a_hivatal.pngA Magyarországon egyedülálló események művészi megörökítésének szándéka meghatározó szerepet töltött be az Álmatlan évek címmel 15 évvel később, 1959-ben bemutatott játékfilmben, amely – egy évvel korábban ‑ a csepeliek aktív közreműködésével készült. Akkor még sokan éltek a drámai események részt vevői közül. Máriássy Félix filmjéhez ma csak nagyon nehezen lehet hozzáférni. Az 1958-as Film Színház, Muzsika című hetilap – fotókat mellékelve – így számolt be a filmforgatás végéről:

Az „Álmatlan évek” búcsúja a csepeli emberektől

 Ha az elmúlt kéthónap bármelyik napján felszállt az ember a gyorsvasútra, pillanatokon belül szakértői véleményt hallott a filmgyártás problémáiról, különös tekintettel az időjárás okozta nehézségekre. A beavatott utasok, a csepeli munkások, az elmúlt hatvan nap mindegyben nagy kíváncsisággal kémlelték az eget: vajon megfelel-e a napsütés vagy az eső a forgatás követelményeinek.

Kéthónapos munka után most elbúcsúzott az „Álmatlan évek” produkciója Csepeltől. A búcsú ünnepélyesvolt, persze filmes módra.

1-_szent_imre_teri_tuntetes_es_a_hivatal.pngAz utolsó felvételi napokra hagyták ugyanis s nem véletlenül, Csepel utóbbi negyvenévének leghősibb pillanatát: 1944-ben ezrek és ezrek vonultak fel a csepeli községháza elé, hogy megakadályozzák a sziget kiürítését.

3-szozatot_eneklo_tomeg_a_kozseghaza_elott.pngMost már a játékfilmszalagjai is őrzik azokat a perceket, amikor a fegyvertelen csepeli dolgozók szembe nézve a halált osztó puskacsővel, teli torokból énekelték: „Hazádnak rendületlenül”... így, ezzel a jelenettel búcsúztak a filmesek Csepeltől.

2-nemet_es_magyar_tisztek_a_szozatot_eneklo_jegyzovel_1.png

4-katona_az_edesanyjaval.pngtorocsik_mari_az_ujsagarus_lany.pngA bemutatóig e néhány képpel mi is búcsút mondunk a filmnek.

A Népszabadság, 1958. december 6-án az újság 6. oldalán ezt írta:

Ezen a héten befejezték Máriássy Judit és Máriássy Félix csepeli témájú Álmatlan évek című filmjének forgatását. A csepeli munkások sorsát csaknem egy fél évszázadon át végig kísérő film főbb szerepeit Agárdy Gábor, Ascher Oszkár, Bulla Elma, Makláry Zoltán, Törőcsik Mari, Vass Éva, Zente Ferenc és mások alakítják. Rajtuk kívül a csepeli munkások is szerepelnek majd a film vásznán. A filmnek Illés György az operatőre.

Forrás: Film, Színház, Muzsika és Népszabadság 1958. december

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7618260851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása