CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kivételes helyzet a Csepeli Hírmondónál

2024. március 07. 00:07 - csú

csepeli_ellenzeki_partok_vezeteoinek_megbeszelese_2023-03-27_1.png„…ez most mégis kivételes helyzet. Az elmúlt években egyszer sem fordult elő ugyanis, hogy a rólunk egyébként folyamatosan hazudó Csepeli Hírmondó, kérdést intézzen hozzánk. Legalább ennyiben van változás” – Három ellenzéki képviselő az idézett megállapítással kezdi közös nyilatkozatát a Csepeli Hírmondó tegnap megjelent számában. Hosszú, rögös út vezetett oda, hogy az idei költségvetés körüli RENDKÍVÜLI csepeli helyzetben az önkormányzat lapjában megszólalhassanak az ellenzéki képviselők.

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) március 6-án megjelent idei 5. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

    A legutóbbi lapszám megjelenése óta eltelt időszakban a költségvetési és a Borbély-Németh Szilárd közötti hatalmi harc jellemezte a kerületi politikai közéletét. Ebből nem sok köszönt vissza a szerdán megjelent lapban. Az újságban változatlanul Borbély és véleménye kapott leginkább helyet, sőt egyoldalas interjút adott, saját munkatársának. Borbély úr változatlanul magyarázza a bizonyítványt – mindenért az ellenzék felelős.

    Természetesen most sem maradhatott ki a lapból egy kis osztogatás (komposztláda), a családmentés, és a kis színes: a kulturális-, sport- és egyéb események, rendezvények témája. A csepelieket foglalkoztató helyi és országos ügyekről meg most sem olvashattunk semmit. Azok rontanák a választásokig létrehozandó pozitív közhangulat kialakításának esélyeit?  

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Helló, Csepel! Ez történt februárban

      Eseménynaptár

    Összesen 16 rendezvény, ebből 7 képpel illusztrálva került bele a szokásos összeállításba. Nagykövetünk lett a családvédelem területén, disznótor fesztivál volt, útépítés, napközis táborfejlesztés, faültetés, egészségügy, kultúra – mindez képeken is látható, míg a többi egy mondatos hírben olvasható. Csupa pozitívum, egyetlen egy fél mondat jelzi, hogy február nem tartozott a polgármester sikeres hónapjai közé: „…leszavazták a költségvetést” 

    A többi botrányos hírről ugyanakkor még egy fél mondat sem fért bele a hónap Borbély Lénárd polgármesteri kampányát segítő eseményei mellé. Igy pl. nem adtak hírt a volt Csepel Művek érkező indiai vendégmunkásokról, Borbély-Németh politikai hatalmi küzdelmének újabb állomásairól, a csepeli fociháborúról, a lomtalanításról, a Budafok-Tétény polgármesterével aláírt, Lázár miniszter úrnak elküldött levélről stb. 

2) Leszavazták a költségvetést

    Nyílt levél a képviselő-testület tagjaihoz

    Blogunk többször is foglalkozott testületi ülésen történtekkel. Például a február 25-én közölt Mindent vitt, de semmit sem hozott a polgármester botrányos költségvetési cirkusza – Egy hét című írásunkban. Cikkünkben olvasható volt véleményünk a szakmai és jogi szempontból sem elfogadható költségvetési javaslatról, az ülés vezetésének hiányosságairól, az ülés végén tudatosan előkészített, behívott dolgozókkal megszervezett ellenzék elleni nyílt támadásról, amelyről a március 3-i cikkünkben bővebben is írtunk.  

https://csepeliek.blog.hu/2024/03/03/ezen_a_heten_hivatali_hecckampany_az_ellenzek_ellen_zsarolok_vadoljak_egymast_csepel_a_vesztes_valto 

Írásunkból most csak röviden idézünk:

„> Csepelen eddig nem volt szokás a képviselő-testületi üléseken folyó politikai vitákba bevonni az önkormányzat, illetve a hivatal vezető munkatársait, akik, tekintettel, hogy több kurzust kell kiszolgálniuk, nyíltan sosem avatkoztak be a képviselő-testület politikai csatározásaiba. Most megtörtént. Lelkük rajta, hosszabb távon valószínűleg egyik fél sem nyerhet a vezetők és munkatársak, illetve az érintett csoportok felheccelésével. Ráadásul a polgármester hecckampánya hazugságokat tartalmaz, és csak saját hatalmának mindenáron való megtartatása a célja.  

> A felvételeken megszólalást vállaló vezetők a költségvetést megelőző, hónapok óta tartó hatalmas, felelősségteljes munkáról beszéltek. Ebben igazuk van. A kérdés azonban nem ez, hanem hogy a polgármester miért és milyen ígérettel vonta be őket saját politikai játszmájába, illetve, hogy közel öt hónap alatt miért nem tudott leülni a képviselőkkel, a frakciókkal korrekt egyeztetésre? Sőt az eltelt hónapok alatt saját hatáskörben döntött egy sor, már az idei költségvetést is érintő kérdésben, nem mindig az önkormányzat érdekében.”

A témához már csak annyi, hogy ha igazak a szigetorszag.info március 2-án megjelent cikkében elhangzott állítások, miszerint Borbély a témáról a „…Hollandi8-ban egyeztetett a fél önkormányzattal, ahol vélhetően mindenkinek ki lett osztva feladata.”  

https://szigetorszag.info/h%C3%ADrek-1/f/borb%C3%A9ly-f%C3%A9le-b%C3%A1bj%C3%A1t%C3%A9k---avagy-egy-botr%C3%A1nykelt%C3%A9s-anat%C3%B3mi%C3%A1ja?fbclid=IwAR2EwPjZAiD2Znvjilx2_IuIjG8punfUnYZwNOR0GfV0H3iI5nsZIcDWjuY, akkor a polgármesternek lesz még mit megmagyaráznia.

3) Önkormányzati képviselőket kérdeztünk

    Alaptalan kritika

    A másfél oldalas cikk nem a lezajlott képviselő-testületi ülésről kérdezi meg a képviselőket, hanem azt igyekszik felmérni, lesz-e költségvetése a kerületnek. Néhány megjegyzés a név nélkül összeállított íráshoz:

> Tóth Sándor és Kovács Dávid Attila a 2019-es választásokon az ellenzék által támogatott jelöltek voltak. A választást követő alakuló ülésen azonban átálltak, saját pártjaikat is otthagyták: a Fidesz-KDNP frakció tagjai lettek. Ennek köszönhető, hogy Borbély többséget tudott létrehozni a testületben. Az urak így leginkább önmaguktól függetlenek, ráadásul már tudható, hogy a Borbély-csapat tagjaiként indulnak az önkormányzati választásokon. Természetesen most már nem ellenzéki, nem független, hanem a Borbély által létrehozott egyesület színeiben.  

> Reméljük, a Fidesz-frakció tagjai csak helyszűke miatt maradtak ki a megkérdezettek közül, s a következő számban az ő véleményüket is olvashatjuk.

> Ami pedig a zöld keretes Alaptalan kritika c. véleményt illeti. Talán meg kellett volna hallgatnia a szerkesztőségnek a képviselő-testületi üléseken elhangzott kritikákat, vagy kérni kellett volna az ellenzéket: tegye nyilvánossá, mikor nem közölte a lap véleményüket. Szerintünk bőven van példájuk állításaik igazolására. Ha pedig a szerkesztőség rendszeresen olvasná a helyi közösségi oldalakon, blogokon megjelent, CSH-val kapcsolatos híreket, véleményeket, különösebb kutatás nélkül is talált volna bőségesen kritikus hangvételű írást, amire a szerkesztőségnek időnként illett volna valamilyen formában reagálni. Nem tette meg. Így lett a szerkesztőségi kritika alaptalan. 

4) Interjú Borbély Lénárddal

    Mit jelenthet Csepel lakóinak, ha március 15-éig nem lesz elfogadott költségvetése? 

    A T (Borbély hivatali munkatársa, saját újságírója) által jegyzett alákérdezéses interjú semmi újat nem tartalmaz, míg a zöldkeretes írás Borbély már többször elmondott hazugságait ismétli. Megjelenése azt bizonyítja, hogy a hetek óta folyó, botrányokkal tarkított költségvetési vitából, a képviselőkkel folytatott beszélgetések Borbélyra nézve negatív tapasztalataiból, a polgármester nem okult, nem fogadott el semmit. Lehet, hogy valóban arra játszik, hogy március 14-én se fogadja el a testület a költségvetést? A költségvetési káosz ugyanis továbbra is lehetőséget adna számára a költségvetési keretek céljainak megfelelő átcsoportosítására, saját kampányrendezvényeinek, illetve jelölő egyesületének közpénzből való finanszírozására!? 

    Ezért olvasóink figyelmébe ajánljuk Dukán András képviselő saját fb oldalán, február 29-én közölt, az aznapi tárgyalásokról készült beszámolóját. https://www.facebook.com/dukanandrasferenc.momentum/videos/1149630899363492 

    Kíváncsian várjuk a folytatást, a március 14-re összehívott, reméljük végig nyilvános képviselő-testületi ülést, ahol az élő közvetítést nem szakítják meg önkényesen a kerületvezetők utasítására. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6018347489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása