CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rendhagyó lehet a holnapra összehívott képviselő-testületi ülés

2024. március 13. 00:07 - csú

csepeli_kt_lapos_2023.pngNincs értelme kiátkozni a februárban nemmel szavazó ellenzéket. Dukán András, ellenzéki képviselő, polgármesterjelölt ugyanis sikeresnek értékelte a márciusi költségvetési tárgyalásokat, és ha a polgármester tartja ígéreteit, akkor bizakodó a javaslat ellenzéki elfogadását illetően.

Rendhagyó, lehet több vonatkozásban is a csütörtöki kt-ülés. Előszőr, mert a rendszerváltás óta nem igen fordult elő, hogy az ellenzék, legyen az bármilyen színű, megszavazta volna a hatalmon lévők által előterjesztett éves költségvetést, márpedig ez csütörtök reggel megtörténhet. 

Dukán András, ellenzéki képviselő, polgármesterjelölt ugyanis sikeresnek értékelte a költségvetési tárgyalásokat, s amennyiben a polgármester tartja a megbeszéléseken történt ígéreteit, bizakodó a javaslat ellenzéki elfogadását illetően. Lásd a közössági oldalán március 7-én megjelent nyilatkozatát.

    Ugyanakkor látni kell, hogy az éves költségvetés rendre a hatalmon lévő többség politikai célkitűzéseinek pénzügyi, költségvetési „lenyomata”, ezért elfogadása nem az ellenzék feladata! Borbély idei költségvetési javaslata előtt gyakorlatilag semmit nem tett annak érdekében, hogy többségi támogatása legyen, pedig az elfogadásához szükséges 50 %+1 fős többséget a hatalmat gyakorló előterjesztőnek, azaz a polgármesternek kell biztosítania.

Ha ezt most sem tudja létrehozni, akkor

a törvény biztosítja az önkormányzat pénzügyi működéséhez szükséges feltételeket, az ún. átmeneti gazdálkodás feltételeinek megteremtését. Ez persze nem örvendetes dolog, de nem dől össze önkormányzat. Szigorúbb gazdálkodásra kényszeríti a vezetést, illetve a képviselő-testületet, a testületi frakciók együttműködéssel pedig még az eredeti költségvetési célok is megvalósíthatók. 

    Így működik a politika, a demokráciában és adott esetben még a Nemzeti Együttműködés Rendszere körülményei közepette, a parlamentben, a fővárosi közgyűlésen és Csepelen is. Nincs értelme tehát kígyót-békát kiáltani a másképp gondolkodókra, kiátkozni a nemmel szavazó ellenzéket. Borbély viszont ezt tette, sőt fellázította munkatársait, hogy a testületi ülésen nyíltan lépjenek fel az ellenzékkel szemben. Lásd: https://csepeliek.blog.hu/2024/02/25/egy_het_csepelen_mindent_vitt_de_semmit_sem_hozott_a_polgarmester_botranyos_koltsegvetesi_cirkusza 

    Egyértelmű: a polgármester hatalma megtartása, a saját választási kampányát is szolgáló költségvetés elfogadása érdekében mindenre képes. Dr. Csernus Imre pszichiáter írta egyik 2009-ben megjelent művében:

„A gátlástalanság, úgy gondolom, személyiségfüggő. Vannak, akik soha nem tesznek ilyet, és vannak, akik rendszeresen. Ez valószínűleg a szocializáció során alakul ki.” 

    Egyébként 2010 előtt az akkori ellenzék, a Fidesz-frakció sem szavazta meg a szocialisták költségvetését, választások közben és választások előtt sem.  

    Rendhagyó lehet a testületi ülés azért is, mert az önkormányzatot 2010 óta vezető Fidesz frakció 2022-ben kizárta Borbélyt és Ábel Attila alpolgármestert, a frakció meg kettévált. Merthogy Németh Szilárd az előző és Borbély Lénárd a jelenlegi polgármester még 2019-ben összeveszett a koncon, annak ellenére, holott legfontosabb választási ígéreteiket sem teljesítették. Politikai harcuk egyik eredménye: Csepel egyre hátrébb csúszik a fővárosi kerületek rangsorában, létszáma a fővárosi lakosságszám csökkenésénél nagyobb mértékben fogy.…Most viszont Németh önkormányzati választási megállapodás megkötését javasolta. https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/03/valasztasi-megallapodast-javasol-csepelen-a-fidesz Borbély Lénárd most sem tagadta meg önmagát. Válaszában mismásolt, elkerülte a konkrét választ. Lehet, hogy egyik fél sem őszinte. Lehet, hogy fentről figyelmeztették a két urat: a Fidesz érdeke fontosabb, mint a ti hatalmi vitátok. Lehet, hogy mindkettő a másik bukására játszik? Csütörtökön sok mindenre választ kaphatunk. 

    Még az is lehet, hogy mindezt láthatjuk is, ha csak Borbély ki nem kapcsoltatja az élő közvetítést, mint legutóbb, a hivatalos vitát követő tetemre híváskor tette. 

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr518352293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása