CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mindent vitt, de semmit sem hozott a polgármester botrányos költségvetési cirkusza - Egy hét

2024. február 25. 00:05 - csú

 kt-ules_2024-02-22-narancsos_trikoban_onkormanyzati_dolgozok_bebosajtasra_varva_a_kt-ulesre.jpgA kerületvezetők kihasználták és felhasználták a félrevezetett, megjelenésre "ösztönzött" önkormányzati alkalmazottakat. A kamerák kikapcsolása, az élő közvetítés megszakítása után megdöbbentő jelenetek játszódtak le. Egyes vezetők felállíttatták a narancssárga pólóba öltözött munkatársaikat. Hogy miért éppen a narancssárga pólót adták a munkatársakra a Fideszből kizárt polgármester melletti kiállás érdekében, az nem derült ki. Igaz, Borbély Lénárd most is pártonkívüli pártkatonának, Orbán hívőnek vallja magát. Az egész testületi ülés vezetésének módszere is fideszes volt

    A hét legfontosabb eseménye a csütörtöki botrányos képviselő-testületi ülés volt. Blogunk a héten mér többször foglakozott a témával. (Lásd a 20-án, 22-én és a 23-án megjelent írásainkat). 

    A legnagyobb vita természetesen az idei költségvetési rendelet-tervezet elfogadása körül zajlott. A polgármester által gerjesztett vita tartalma, hosszúsága azonban több időt igényel, ezért most csak 3 megjegyzésünk van:

1) A polgármesteri előterjesztés, szerintünk, szakmailag, de számszaki szempontból sem felelt meg a törvényi előírásoknak. Egyrészt több javaslat előkészítetlen volt, a beterjesztett változat lényegében nem lett egyeztetve, hiányoznak a végrehajtásukhoz szükséges felelős szakmai indoklások, a személyi, anyagi feltételek, másrészt számszaki szempontból az egyes költség helyekre betervezett összegek hasra ütéssel kerültek beírásra, harmadrészt a lényegében korlátlan átcsoportosítási lehetőség biztosítása szabad teret ad a polgármesternek, ellenőrizhetetlenné téve ezzel a felhasználást.  

 2) A napirend tárgyalása során a polgármester többször nem tartotta be az ülés vezetésével kapcsolatos, a helyi

Szervezeti és Működési Szabályzat előírásait. Pl. Az SZMSZ 24.§ (2) bekezdése szerint 

„ (2)27 Napirendi pont tárgyalásának elhalasztására, egyes napirendi pont(ok) napirendről történő levételére, több napirendi pont egy napirendi ponton belüli tárgyalására az előterjesztő és bármely képviselő tehet javaslatot. A javaslatot az ülésvezető felszólítására indokolni kell. A javaslat és az indokolás elfogadásáról a képviselő-testület vita nélkül dönt.” 

A polgármester nemcsak figyelmen kívül hagyta ezt az előírást, de tudatosan kihasználta a helyzetből adódó lehetőséget. Például a kötelező szavaztatás helyett több mint egy órán keresztül magyarázta a bizonyítványt, az ellenzéket igaztalanul támadó állításai többszöri ismétléseivel pedig maga hozott létre feszült, botrányos helyzetet az ülésen.

3) A képviselő-testület üléséről, ha időnként rossz minőségben is, de az önkormányzat közösségi oldalán láthatóvá és hallhatóvá tették a vitát, vagyis élő egyenes adásban közvetítették az elhangzottakat, igaz csak a napirendi pontok tárgyalásának lezárásáig. Utána, már az internetes nyilvánosság kizárásával folytatták a lezajlott költségvetési perpatvart, a felhergelt közönség tudatos bevonásával. Amikor az egyik képviselő kérte az élő közvetítés visszaállítását, kinevették. Nem véletlenül nem akarta Borbély a teljes nyilvánosságot. Ebben a részben ugyanis elengedte híveit, akiket valószínűleg éppen ő hívott és biztatott az aktív részvételre. Több behívott vezető ekkor élesen bírálta a nemmel szavazókat, sőt a vagyonkezelő gazdasági társaság vezetője felállíttatta narancssárga pólóba öltözött munkatársait, majd kérte költségvetési javalat elfogadását nem támogató képviselőket, nézzenek munkatársai szemébe. Hogy miért éppen a narancssárga pólót adták a munkatársakra, egy a Fidesz-ből kizárt polgármester melletti kiállás érdekében, az természetesen nem derült ki. Igaz, Borbély most is pártonkívüli pártkatonának, Orbán hívőnek vallja magát. Az egész testületi ülés vezetésének módszere is fideszes volt, de Borbély csak a nyilvánosság kizárása után merte elindítani az ellenzéket tetemre hívó, már az ülés előtt, fb oldalán is elindított elvtelen hazug vitát. 

    Ezek után már az sem meglepő, hogy a testületi ülés után, saját újságírójának még cinikusan el is mondja: „… a döntés felelőssége a képviselőké, ők tartoznak magyarázattal a választóik felé.” (csepel.hu)

    Mindez csak azt bizonyította, hogy Borbély urat nem Csepel érdekei mozgatták/mozgatják: csakis saját polgármesteri székének mindenáron való megőrzése vezényli. Ezért átgázol a maga által elterjesztett és elfogadott SZMSZ-en, amit viszont szigorúan számon kért mindig, minden esetben az ellenzéktől. Ilyen egy saját maga által létrehozott/maga érdekében átalakított civil szervezet polgármesteri önjelöltje, 14 év hatalom után, Csepelen. Tényleg ilyen ember kell Csepelnek?

    Egyébként a költségvetési rendelet elfogadásának törvényi határideje: március 15.

    A fentieket fenntartva, üdvözöljük a polgármester pénteken 14 óra után, fb oldalán közzétett nyílt levelét, amelyben párbeszédre hívta a képviselőket. A testületi ülés utolsó részében, a helyszíni közvetítés kizárása után történtek előkészítettsége és tartalma, levelének egyes részei viszont óvatosságra intenek, már ami kezdeményezésének őszinteségét, valódi szándékát és végső kimenetelét illeti. Neki ugyanis a káosz is megfelel, mert mindent a költségvetést elutasítókra kenhet. Ezzel együtt, reméljük, mihamarabb elindulhat a megegyezés folyamata. Addig is olvasóink figyelmébe ajánljuk Dukán András képviselő szinte azonnali válaszát, amelyet a polgármester posztja alatti hozzászólásokban is olvashatnak. 

**********

    Kedden tette közzé Borbély Lénárd fb oldalán, a Budafok-Tétény polgármesterével, Soroksár polgármesterrel közösen aláírt levelet, amelyben a három település polgármestere Lázár János minisztertől kéri, hogy az M0-s dél-budapesti szakaszán a Duna másik oldalán lévő településre utazóknak ne kelljen autópálya díjat fizetni. 

    Csak annyi megjegyzésünk van, hogy tavaly november 30-án, a csepeli képviselő-testületi ülésén, még a döntés elfogadása előtt Dukán András, a Momentum önkormányzati képviselője ugyanezt kezdeményezte. Borbély úr kampányelőterjesztésnek nevezte a téma napirendre vételét, amit végül a testület, javaslatára, napirendre sem vett. (csepel.hu>önkormányzat>testületi ülések>jegyzőkönyvek)

Most, amikor két fideszes polgármester keresi meg, mert az időközben megszületett kormányzati döntés sok lakótársukat nehéz helyzetbe hozott, már csatlakozott a kezdeményezéshez Borbély Lénárd. Csak nem képzeljük, hogy egy ellenzéki képviselő kezdeményezését felvállalva zaklatja Lázár János minisztert holmi útdíjjal kapcsolatban? Ha viszont két fideszes a kezdeményező, az már más. Természetesen ott a helye az aláírók között. Igaz, már késő, de a lényeg, hogy a kampány előtt pár hónappal láthatják a csepeliek, hogy mennyi mindent megtesz értük. Teljesen önzetlenül!?

**********

    Csütörtökön késő délután Németh Szilárd bejelentette: a Fidesz-KDNP Csepeli Szervezete Dudás Zoltánt jelöli Csepelen polgármesterjelöltnek.

Dudás Zoltán 1971-ben Nagyváradon született, több diplomás, nem csepeli, II. kerületi, budai lakos. Diakónus, nős, három gyermeke van. Volt gyermekvédelmi szakértő, lakásügyi koordinátor a fővárosi önkormányzatnál, dolgozott a XI. kerületi önkormányzatnál, vezető tanácsadója volt a fővárosi közgyűlésnek, az Európai Katolikus Információs Központnál pedig igazgatóhelyettesként tevékenykedett. Egy ideig az Emberi Erőforrások Minisztériumánál volt főosztályvezető, 2010 után pedig több évig vezette a csepeli kormányhivatalt. Jelenleg Németh Szilárd munkatársa a KIMBÁ-nál. 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában

1) 2020 óta nem indította az állam akkora eladósodással az évet, mint idén. https://444.hu/2024/02/24/2020-ota-nem-inditotta-az-allam-akkora-eladosodassal-az-evet-mint-iden 

2) „Az akku-feldolgozók súlyosan veszélyeztetik az életminőséget és a környezetet”. https://atlatszo.hu/mutyimondo/2024/02/22/az-akku-feldolgozok-sulyosan-veszelyeztetik-az-eletminoseget-es-a-kornyezetet/ 

3) Garázdának mondta ki a bíróság az aktivistát, aki csak egy kérdést tett fel egy testületi ülésen.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/garazdanak-mondta-ki-a-birosag-az-aktivistat-aki-csak-egy-kerdest-tett-fel-egy-testuleti-ulesen-265743 

4) Ruff Bálint: Egy lojális aláírógépre van Orbánnak szüksége. https://www.szabadeuropa.hu/a/ruff-balint-egy-lojalis-alairogepre-van-orbannak-szuksege/32831242.html

5) Magyar Bírói Egyesület: A bírói függetlenség elleni támadás, hogy felfüggesztették a Kónya Endre kegyelmét megíró szakmai folyóiratot. 

https://nepszava.hu/3226530_magyar-biroi-egyesulet-a-biroi-fuggetlenseg-elleni-tamadas-hogy-felfuggesztettek-a-konya-endre-kegyelmet-megiro-szakmai-folyoiratot 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6818338297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása