CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egyszer volt: „Gyújtson rá egy Csepel cigarettára a Csepel gyufával!”

2024. október 12. 00:05 - csú

1_cimkep_az_1892-es_alapitas_emlekere.jpgSokan azt mondják, ez lehetetlen! Nem volt Csepel cigaretta. Volt az Ötéves terv és volt a Munkás is, de Csepel, az nem létezett. Pedig volt. Igaz, nem a trafikokban árulták, de a kiválasztottak a vásárlátogatók és a rendíthetetlen gyűjtők hozzájuthattak. Ráadásul, mint most majd cikkünkből látni fogják, széles volt a választék. Sőt, hogy legyen mivel rágyújtani, a szerencsésebbek még Csepel gyufához is hozzájuthattak, de azért már fizetni kellett: 40 fillért.

A Lágymányosi Dohánygyár már 1965 előtt háromféle cigarettát is készített , de ezek még

rövid, 67 mm-esek voltak, puha, papírcsomagolásban. 

1967-ben, a gyár alapításának 75. évfordulójára Egerben készült a már hosszú, 80 mm-es és filteres Csepel Vas- és Fémművek márka. Ugyanezzel a névvel később már keménykarton dobozba csomagolták, melyen a fő motívum a gyár CsVM emblémája volt, és amelynek hátoldalán 13 féle tevékenységi kört illetve termékcsoportot soroltak fel. Ugyanebben a csomagolásban, de Csepeli Szerszámgépgyár névvel is készült vállalati szívni való.

Külön a Csepeli Fémmű részére is gyártottak dohányárut előbb puha, majd kemény dobozban. E csomagolások közös vonása a kék és piros színek használata, nem véletlenül: ezek ugyanis Csepel hagyományos színei.

Kék és narancssárga dobozba került a Jármű és Műszaki Kereskedelmi Vállalat számára gyártott termék, eleinte kék, később vörös csomagolásba egy másik gyáregység, a HITEKA – Híradástechnikai Gépgyáré.

Piros, puha papírborítást kapott a Csepel-Pannonia márka, mely a híres-neves, motorbicikliket készítő gyáregységet reklámozta.

A Pécsi Dohánygyárból került ki a Csepel 1892 nevezetű cigaretta kék csomagban, ennek piros változatát Egerben készítették. Az évek során apróbb változások történtek a grafikájukban, így többféle is ismert belőlük. Mindenesetre valószínűleg ezek voltak az utolsó „csepeli” cigaretták, közvetlenül a rendszerváltás előtti időkből.

A ’70-es években készült még dohányáru a Varrógépgyár, a Danuvia, Ferroglobus és Metalloglobus cégek részére is, és bár ezek alapítása is a Weiss Manfréd Művekhez kötődik, a szocializmusban már önálló vállalatként működtek.


Gyufásdobozok

Forrás: dohanymuzeum.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3318703790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása