CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hiába: még mindig Lenin a sztár

2011. november 06. 10:41 - Szerkesztő73

MTI-NOL.HU: Stílszerűen november 7-én tartja harmadik szocreál árverését a Pintér Galéria az 1945-től a hatvanas évekig terjedő időszak képző- és iparművészeti alkotásaiból, termékeiből, relikviáiból, a rendszerrel összefüggő dokumentumokból - olvashatjuk az MTI hírét a Népszabadságban. A tudósítók hozzáteszik:  Mint a korábbi két, hasonló témájú árverésen, most is Lenin a sztár.

A korszakból származó anyag bőségesen és folyamatosan áramlott az aukciós házhoz. Mivel vevői oldalról is nagy az érdeklődés, több amerikai, német, kanadai, sőt még egy orosz gyűjtő is bejelentkezett, kézenfekvő volt, hogy megrendezzük a Soha többet! Harmadszor című aukciók sorában a harmadikat is - mondta Pintér Péter.

A kétszázötven tétel mindegyike magántulajdonostól érkezett. A beadók skálája széles, és minden egyes alkotásnak külön története van.

Természetesen most is sok a rendszer prominens személyiségeiről készült alkotás. Mint a korábbi két, hasonló témájú árverésen, most is Lenin a "sztár": olajfestményen, rajzon, akvarellen, plakáton, bronz kisplasztikában és porcelánban is, hiszen Lenin-alakot a Zsolnay és a Herendi gyár is készített.

Kisfaludi Strobl Zsigmond egészalakos terrakotta Leninje 95 ezer forintról indul, de a művész Szabadság-szobrának főalakja, a pálmaágat tartó nő 81 centiméteres változatáért 260 ezer forintot kérnek. Olcsai Kiss Zoltán Lenin-reliefje 44 ezer forint. Szónokló Leninből kettő is van: mindkettő olajfestmény és 150, illetve 200 ezer forintról indul. Számtalan az ismeretlen szerzőtől származó Lenin- és Sztálin-, valamint Marx- és Engels-ábrázolás. Az árverés legdrágább tétele egy 73 centiméter magas bronz Marx-mellszobor, amelynek kikiáltási ára 1,3 millió forint.

Megjelentek az eddig "rejtőzködő" Rákosi-portrék is: mindjárt az első tétel, Konecsni György finom, részletező rajza is ezek közé tartozik. Csáki Maronyák József kedvelt festője volt Rákosinak, akit a művész pasztellben, Mikus Sándor pedig bronzban örökített meg. Gyűjtői darab lehet a kínai feliratos textil Rákosi-arckép is.

A szoboranyag érdekessége Kerényi Jenő Osztyapenkójának kisméretű változata, Somogyi József Martinásza vagy a székesfehérvári felszabadulási emlékmű pálmaágas nőfigurája Mikus Sándortól. A festmény anyagban figyelemre méltó Bernáth Aurél MÉMOSZ falkép terve és Domanovszky Endre Műszakváltás című, méretes vászna. 

Forrás: MTI és Népszabadság KÉP: SZOBORLAP

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr753357782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása