CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Pedagógussztrájkot szervez a PDSZ

2013. március 09. 06:06 - csú

Sztrájk-1.PNGA sztrájk szervezőinek követelései, a tanárok munkabeszüntetésével és a gyerekek felügyeletével kapcsolatos információk ITT OLVASHATÓK

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, a PDSZ-nek az elnöke arról tájékoztatta a sajtó és a média munkatársait, hogy követeléseik teljesítése érdekében március 18-tól gördülősztrájk kezdődik a pedagógusok körében. Jelezte, hogy más, nem pedagógus szakszervezetek is jelezték csatlakozásukat. Azt viszont nem közölte, hogy melyik oktatási intézményekben kezdődik a sztrájk. De azt elmondta, hogy ahol sztrájkot kezdenek, ott mindenhol három nappal a kezdete előtt értesítik a tankerületi igazgatókat, "a szülők sem maradnak információ nélkül", a gyerekek pedig "nem maradnak ellátatlanul", ugyanakkor a tanárok jogszerűen nem kötelezhetők az elégséges szolgáltatások biztosítására.

A PDSZ elnöke rámutatott: követelik, hogy a tanárok munkaterhei ne növekedjenek, ehhez módosítani kell a köznevelési törvény munkaidőre vonatkozó passzusát, mert véleménye szerint a jelenlegi szabályozás maga után vonja a heti 51 munkaóra növekedését. Mint mondta, egy felmérés szerint ténylegesen ennyit dolgoznak a pedagógusok. Ezért követelik: a törvény áprilisra tervezett módosításakor a kormány úgy nyújtsa be javaslatát, hogy vegye ki a heti 32 óra, iskolában való kötelező tartózkodásról szóló részt, valamint rendelkezzenek arról, hogy a tanároknak ne kelljen heti 22 tanóránál többet tartani, mert ezzel több tízezer pedagógus állása válhatna biztossá.

Mendrey László azt mondta, hogy a pedagógus-életpályamodellel együtt járó béremelésről szóló kormányzati ígéretek nem győzik meg őket, mert az ehhez szükséges 73 milliárd forintos összeg "még most sincs a költségvetésben", kifizetése "abszolút bizonytalan". Követelésük az is, hogy a kormány erre vállaljon garanciát, s ha ezt nem teljesíti, távozzon a hatalomból - közölte.

Szólt arról is, hogy nem lehet nyilvántartást vezetni a sztrájk résztvevőiről, bár egy hírportál szerint Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak van erre irányuló szándéka. Ez a felvetés arra utal, hogy "a kormány az erő politikáját képviseli" - jegyezte meg.

A szakszervezeti vezető azt mondta: azért nem írták alá a kormányzattal a megállapodást, mert "nem lehetnek részesei egy olyan rendszer fenntartásának, amelynek létével nem értenek egyet". Nem kaptak a kormányzattól megoldási javaslatot követeléseikre, ezért másfél hete "gőzerővel készülnek" a sztrájkra, amelynek meghirdetésével kapcsolatban "a PDSZ felelőtlenségét hangsúlyozni felelőtlenség" a kormányzat részéről. A PDSZ budapesti választmányának vezetői pénteken együttműködési megállapodást írtak alá a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetével (VDSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével (VTDSZSZ). A megállapodások szerint az utóbbi két szakszervezet támogatja a PDSZ budapesti választmányának minden olyan meghirdetett kezdeményezését, amely az oktatásban foglalkoztatott munkavállalók jobb élet- és munkakörülményeit célozza meg, a PDSZ is támogatja azok akcióit, demonstrációit, és felszólalhatnak egymás rendezvényein.

Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára pénteken egy sajtótájékoztatón azt mondta: sem a gyerekeknek, sem a pedagógusoknak, sem az országnak nem érdeke egy pedagógussztrájk. Kitért arra, hogy a törvény értelmében a sztrájk idejére nem jár bér az abban részt vevő pedagógusoknak, ezért ezt az iskolák vezetőinek és a tankerületi igazgatóknak nyilván kell tartaniuk.

Arra a kérdésre, hogy a kieső pedagógusokat hogyan pótolják, az államtitkár azt válaszolta: az iskolák vezetőinek és a tankerületi igazgatóknak kötelességük gondoskodniuk arról, hogy azoknak a gyerekeknek a jogai se sérüljenek, akik tanulni akarnak, "márpedig a gyerekek tanulni akarnak". Közölte, iskolán belül kell gondoskodni arról, hogy megszervezzék az oktatást.

Hoffmann Rózsa megjegyezte: a szaktárca öt pedagógus-szakszervezettel tárgyalásban volt, illetve továbbra is tárgyalásban van.

Forrás: pdsz.hu, és nol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr615123971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása