CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lebukás vagy zűrzavar a csepeli HÉV-nél? Orbán stadionján múlik a vonal járhatósága és a Boráros téri végállomás léte vagy nem léte?

2021. augusztus 01. 00:02 - csú

csepeli_hev_gyorsvasut_viztorony.jpgViharfelhők gyülekeznek. Ígérgetés indul! Tessék kapaszkodni! Az ajtók és a kibúvók záródnak! A magyarázkodások nyílnak! - Egy hét Csepelen (2021. július 25-től július 31-ig)

„Januártól újra a korábbi nyomvonalán haladhat a csepeli HÉV”, olvashattuk a csepel.hu 2020. szeptember 9-i oldalának fejlesztési rovatában. Most, lassan egy évvel később pedig ugyanott,  a „Szeptembertől a teljes vonalon indulhat a HÉV-közlekedés” címmel  kezdődik az újabb ígéret-járat. Biztos?

Kétkedésünket erősíteni látszik a Pest Megyei Kormányhivatal „Közlemény környezetvédelmi hatósági eljárás megindításáról” című, július 27-én aláírt dokumentuma. Az ügyintézés határideje 60 nap, tárgya: a Budapesti Fejlesztési Központ meghatalmazásából tervező cégek benyújtották a „H7 HÉV vonal korszerűsítésére és meghosszabbítására vonatkozó környezeti hatástanulmányt”. 

A dokumentumban egy szó sincs az eredeti nyomvonal szeptemberi visszaállításáról, viszont a közlemény alábbi szövegrésze:

„Pálya korszerűsítés

  1. Boráros tér – (Hajóállomás utca) Kvassay híd közötti szakaszon a HÉV jelenlegi vágányainak és

    létesítményeinek elbontása.

  1. Kvassay híd (Hajóállomás utca) – Csepel Báthory utca közötti szakaszon a jelenlegi vonal

    helyben felújítása emelt sebesség elérése céljából, az alábbi beavatkozásokkal:
    - Kvassay híd felújítása

    - Kvassay híd ideiglenes megállóhely bontása

    - Új megállóhely létesítése az új (Galvani) Duna híd csatlakozásánál a HÉV felüljárón

    - Szabadkikötő akadálymentes átépítése

    - 7 műtárgy (pl. vasúti terhet viselő hidak, peronok, stb) felújítása, átépítése”

erősen kétségessé teszi a szeptemberi indulást. Tud erről az önkormányzat vezetése, ha igen, mi a véleménye? 

A 2. pontban a

„Kvassay híd felújítása” befejeződött, a hídnál lévő „ideiglenes megállóhely bontása” augusztus 9. után indul, s befejezéséig, augusztus 31-ig, a Szent Imre tér és Boráros tér között fognak járni a pótlóbuszok. Közben a stadion építési területen lévő HÉV pályát vissza kellene kapni a MÁV-HÉV Zrt.-nek, amely szerint a szeptemberi indulás az atlétikai stadiont kivitelező által lefoglalt terület visszaadásától függ. Erről azonban semmi hír! Miért? Minden nap csúszás veszélyezteti a szeptemberi indulást, miközben a MÁV-HÉV Zrt. szakmai, gazdasági érdeke, hogy folytatódjék a 2. pontban felsorolt feladatok megvalósítása. A tervezett indulási időpont tehát a stadionépítőkön múlik, akik, szerintünk, az építkezés zavartalan folytatásában és nem a HÉV pálya mielőbbi visszaadásában érdekeltek. Lehet, hogy az atlétikai stadion miatt tovább késik a HÉV régi nyomvonalának visszaállítása? Mi lesz az újabb határidő?

A közlemény további részeiben felsorolják a pálya korszerűsítésével járó további tennivalókat, 

majd tájékoztatják a nyilvánosságot, hogy lesz érintettek nélküli közmeghallgatás, illetve jelzik mindenkinek, hogy észrevételeiket és kérdéseiket augusztus 23. napjáig írásban tehetik meg a zoldhatoság@pest.gov.hu címen, vagy postai úton a 1072 Budapest Nagy Diófa utca 10-12. címre. 

A kérdés csak az, miért hallgat minderről az önkormányzat vezetése, miért nem hívják fel a csepeliek, a civil szervezetek és az ellenzéki pártok figyelmét a tervek véleményezésére, esetleges befolyásolására, valamint, hogy kikérik-e, bármilyen formában, a csepeliek véleményét. A kérelem és a mellékletei kattintás után ezen a linken tekinthetők meg. A pdf-fájl - újabb kattintás után - innen tölthető le

Az állam 2016-ban vette át a HÉV vonalakat, azóta öt év telt el. Valószínű, hogy legalább újabb öt év kell, és több 10 milliárd forint, a közleményben felsorolt, tervezett változások (a HÉV vonal bevezetése a Kálvin térig, a csepeli pálya egy részének áthelyezése, majd meghosszabbítása, közúti kereszteződések átalakítása, közműkiváltások, új megállók, végállomás építése, autóbusz pályaudvar áthelyezése, P+R parkolóház megépítése stb) megvalósítására. Hogy addig hogyan jutnak be a csepeliek a Kálvin térre? Erre egyelőre nincs válasz.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7516644194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása